Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Gördes Barajı’nda 21 milyonluk delik

        Ali Arda PERK / HABERTÜRK

        Manisa’da bulunan ve İzmir’e içme suyu sağlamak amacıyla 2009 yılında hizmete sokulan baraj DSİ tarafından Koçoğlu İnşaat firmasına yaptırıldı. Barajın mimari, statik ve elektrik projelerini de Saten Mühendislik firması üstlendi.

        Barajın hizmete açılmasından bir yıl sonra su sızdırdığı ortaya çıktı. 2010 yılında konuyu araştıran DSİ ekibi, suyun depolandığı doğal arazide delik olduğunu tespit etti. Süreç içinde milyon liraları bulan kayıplar yaşandı. Delik nedeniyle yüklenici firmalara herhangi bir yaptırım uygulanmadığı belirtildi.

        ZEMİNE PLASTİK MALZEME SERİLECEK

        DSİ, baraj göl alanının sağ sahilinin jeolojik yapısındaki karstik kireç taşı ve mermerin ufalandığını, doğal zeminin bozulmasından dolayı su sızıntısı olduğunu açıkladı. DSİ, 2013 yılında alınan bazı tedbirlere karşın her geçen gün artan su sızıntısını ortadan kaldırmak için, “baraj gölündeki suyu tamamen boşaltma ve zemin iyileştirme” projesi hazırlamaya karar verdi. Projeyi uygulamak için geçtiğimiz ay ihale yapan DSİ, bu ay ise yer teslimi yaptı.

        Tahliye kanallarından barajdaki suyun boşaltılmasının ardından zemine “geomembran” denilen plastik malzeme serilecek. Daha sonra bu melzemenin üzeri betonla kaplanacak. 20 milyon 899 bin liraya mal olacak projeyle birlikte kaçağın önüne geçilmeye çalışılacak. Projeyi Reyhanlı Barajı’nı hayata geçiren Durmaz İnşaat üstlendi. Barajın boşaltılması için patlatma tekniği kullanıldı. Baraj içinde bulunan tahliye tünellerinde patlatma sonrası 2 metreye 1.5 metre çapında delik açıldı. Temmuz ayı sonunda yapılan patlatma işlemiyle birlikte 1 yılda bile boşalmayacak 100 milyon metreküp suyun 1 ay içinde boşaltılması planlanıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa