Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Muhalefetten Başbakan Davutoğlu'na 'teklif' yanıtı

        GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim hükümetinde bakanlık için CHP ve MHP milletvekillerine teklif götürebileceği yönündeki sözlerine tepkiler şöyle:

        ‘TELEFONUNU ENGELLERİZ’

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel:

        -(Anayasa’nın 114. ve 116. maddelerinin ilk kez işletileceğini anımsatarak) Bu Kenan Evren’in kendisi için koyduğu bir maddeydi. Rahmetliye nasip olmadı ama Kenan Evren’in kendisi için düşündüğü, koyduğu maddeyi bugün Recep Tayyip Erdoğan kullanıyor.

        -“Muhataplarımız burada tek tek milletvekilleridir’ sözlerini, biz ahlaksız teklif olarak görürüz. Sakın kapımızı çalmasın, telefonumuzu aramasın böyle bir sebeple, çünkü bu ahlaksız bir teklif.

        -Burada aslında aklın gereği; kurulamayan bir koalisyondan sonra seçim için yapılacak bir şey ise böyle bir hükümet kurulacağında liderlerin iradesinin aranmasıdır. Şık olan da, demokratik olan da, seçmen iradesine saygılı olan da, olması gereken de budur.

        -Aksi durum partileri, milletvekillerini partilerden ayrıştırarak yapmak, siyasi ahlaka uygun olmayan bir ahlaksız teklif olur. Davutoğlu’na şunu söylüyorum, bu sebeple bizi ararsa telefonunu engelleriz, onu yasaklı telefon numaraları içine koyarız, bir daha aradığında da ulaşamaz. Böyle bir şey için aramasın, onun numarasını engellerim.

        ‘GÜNEŞ MOTEL TAKTİĞİ’

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural:

        -Hükümeti Güneş Motel taktikleriyle kurmayı düşünecek kadar bunlar izandan kopmuş vaziyette, siyasi çürümüşlük ve çaresizlik içindeler. Anayasa’ya göre bakanlıklar partilere düşer, dolayısıyla partilerin siyasi iradesi olduğuna göre, bununla ilgili hiçbir inisiyatif kullanamamasına rağmen işi gücü fitne, fesat.

        -MHP milletvekillerinden böyle bir ahlaksız ve onursuz teklifi kabul edecek kimse çıkmayacaktır. Ancak Sayın Davutoğlu, hükümeti kurmayla ilgili bir tüyo aldıysan, sana bu kabinenin oluşturacağı siyasi temellere uygun önerilerde bulunabiliriz.

        -Üniter devleti yok sayan, PKK ’yı güzelleyen, güçlendiren, çözüm sürecine sahip çıkan, rüşvet ve yolsuzluk mimarı insanlarla, sarayın vesayetini kabul edenlerle çok güzel kabine kurabilirsin.

        -(Size bakanlık teklifi gelirse tavrınız ne olur?) Böyle bir ahlaksız teklifi sunabilecek birinin Türkiye’nin Başbakan’ı olması da Türkiye’nin ayıbı olur. Yakışanları söyledim, onlarla yol alsın. HDP ile birlikte Bakanlar Kurulu’nu oluşturma şerefi ona ait olsun.

        ‘BİR ÇİVİ BİLE SÖKEMEZLER’

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın:

        -Parti genel başkanlarından bağımsız teklif getirilmesi siyaseten uygun değil, doğru ve şık değil. MHP’den bir çivi bile sökemezler. Bu çağrıya olumlu cevap verecek kimse bizden çıkmaz. Biz o anlamda çok rahatız. Partimizin mevcut yapısı içinde söylüyorum. Partimizin üyesi, bizim içimizde bulunmuş, halen bizimle yürüyen arkadaşları kastediyorum.

        -(Eski ülkücülere teklif götürülmesi) Onların birer oyun olduğunu kamuoyu da kendi tabanımız da biliyor. Bizim üzerimizinden bu tiplere teklif götüremeyeceğine göre oyun olarak algılanır, dikkate de almayız.

        -(Davutoğlu’nun, “Bakanlık teklifini ben yaparım” açıklaması) Sayın Davutoğlu, MHP’den kimseye teklif götürme düşüncesinde olmasın, ret cevabı alır. Milletvekillerini, partiyi, genel başkanı dışarıda tutarak muhatap alamaz. Uygulaması yanlıştır. Anayasa’da parti oranına göre bakanlık tespit ediliyor. Genel başkanı nasıl dışarıda tutarsınız?

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa