Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Artvin'de sel felaketi!

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda ölenlerin sayısının sekize yükseldiğini açıkladı.

        Eroğlu, Artvin'in Hopa ilçesine gelerek Vali Kemal Cirit, AK Parti Artvin milletvekili İsrafil Kışla, Kaymakam Mehmet Ali Özken ve beraberindekilerle Hopa Devlet Hastanesi'ndeki yaralıları ziyaret ederek "geçmiş olsun" dileğinde bulundu. Ardından AKUT ve AFAD ekibini tebrik eden Eroğlu, kaymakamlıkta kriz masası ile bir toplantı yaptı.

        Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Eroğlu, pazar günü Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından bölgedeki şiddetli yağış ile ilgili uyarı yapıldığını, belediye ve kaymakamlık tarafından vatandaşın ikaz edildiğini belirtti.

        Yağışın çok şiddetli olduğunu ifade eden Eroğlu, "12 saatte saatte 250 milimetre, metrekareye 255 kilogram yağış düştü. Bu gerçekten bizim hesaplara göre 500 yılda bir debinin geldiği tahmin ediliyor. Felaket neticesinde maalesef bazı heyelanlar oldu, altı vatandaşımızı heyelanda kaybettik, iki vatandaşımız ayrıca selde hayatını kaybetti. Bir kızımız da kayıp, ekiplerimiz yarın sabah erkenden arama başlayacak. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı sekiz, bir de yavrumuz var kayıp" dedi.

        DSİ ve Karayolları tarafından yeteri sayıda iş makinesinin bölgeye sevkinin devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, "Hopa'da 4, Arhavi'de de bir köyümüzde acil çalışma yapacağız. Ulaşılamayan köy ve mahallelere müdahale ediyoruz. Menfez ve köprüler için acil çalışmalar devam ediyor. Acil olan bölgeler için prefabrik menfezler getirilecek ve ulaşım sağlanacak" ifadelerini kullandı.

        Zarar tespit çalışmalarının bugünden itibaren başlanacağını kaydeden Eroğlu, şunları kaydetti:

        "Yaraların sarılması için çalışmalarımız devam ediyor. Mağdur ailelere cenazesi olan aileler için acil ihtiyaçlar için başbakanlık tarafından 10 milyon lira gönderildi. AFAD'ın da mağdur olan aileler için destekleri olacak. Yarın yeni çalışmalara göre ekiplerimiz hizmetlerini artırarak sürdürecek. Hastanedeki jeneratör ihtiyacımızı yarın Devlet Su İşleri giderecek. Ayrıca bütün bölgedeki araç gereç, iş makinesi kepçe gibi bütün araçları bu tarafa sevk ettik. Trabzon, Samsun, Kars, Erzurum'dan bütün ekipler buraya gelecek. Enerji nakil hatları ile ilgili hemen müdahaleye başladık."

        Dere ıslahlarının yapılmasının ardından can kayıplarının büyük oranda heyelanlardan kaynaklandığının altını çizen Eroğlu, "Maalesef ölenlerin 6'sı heyelandan. Hep birlikte Hopa'dan başlayarak, Borçka, Artvin, Arhavi'de risk olan yerlerde bir heyelan risk çalışması yapılması kararını aldık. Bunu da rapor halinde sayın başbakanıma arz edeceğim ve çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.

        Öte yandan yapılan çalışmaların ardından kayıp Nermin Demirci'nin cesedine ulaşıldığı kaydedildi.

        ARTVİN VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

        Artvin Valisi Kemal Cirit, "Maalesef ilimizde yaşanan sel ve heyelan nedeniyle daha önce açıklamış olduğumuz, kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımızla ilgili olarak, bir vatandaşımızı daha sonra sağlık ekiplerimiz hayata döndürmeyi başardı" dedi.Cirit, kaybolan çocuğu arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, derede dalış ekiplerinin çalışmalarında da çocuğa ulaşamadıklarını belirtti.

        Vali Cirit, Kuledibi Mahallesi'ndeki bir vatandaşa da AFAD ekiplerinin ulaşmak üzere olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

        "Konuyla ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız arayarak hem bilgi aldılar hem de görevli ve yetkili olan kurumları talim adlandırarak bir an önce burada çalışma yürütülmesi talimatını da vermiş oldular. Aynı zamanda vatandaşlarımıza hem geçmiş olsun dileklerini hem de taziyelerini ilettiler."

        "BAZI KÖYLERİMİZE ULAŞAMIYORUZ"

        Hopa-Borçka arasındaki heyelan nedeniyle kapalı yerlerin iş makineleriyle açıldığını vurgulayan Cirit, şöyle devam etti:

        "Buraları kontrollü olarak ara ara trafiğe açmış bulunmaktayız. Umuyorum ki sabaha kadar yaptığımız çalışmalarla şayet yeni bir heyelan durumu yaşanmaz ise buradaki çalışmalarımızı tamamlamış oluruz. Maalesef bazı köylerimize ulaşamama söz konusudur. Özellikle Sugören Papilat mevki ile Çamlıköy ve Hendek köylerindeki vatandaşlarımıza da ulaşma çalışmalarımız devam etmektedir. Fakat can güvenliğini tehlikeye atacak bir durum şu an için tarafımıza iletilmemiştir. Hopa’da şu ana kadar düşen yağış miktarı son dönemin rekor yağış miktarıdır. Toplamda metrekareye 261 kilogramlık yağış düştü. Gece yarısından itibaren ise hava şartlarının biraz daha normale dönmesini arzu etmekteyiz."

        Hopa ve Arhavi ilçelerine yarına kadar elektrik verilmeyeceğini belirten Cirit, "Bölgede 2 ana nakil hattı devrildi. Görevliler çalışmalarını devam ettirmektedirler. Kemalpaşa beldemize ise yaklaşık 1 saat önce elektrik vermeyi başardık" diye konuştu.

        TIR PARKINDAKİ 300 ARAÇ ZARAR GÖRDÜ

        Artvin'de meydana gelen sel ve toprak kaymasının ardından Hopa'da çok sayıda iş yeri ve araç sular altında kaldı.

        İlçedeki sağanak nedeniyle Hopa Deresi'nin taşması sonucu sanayi sitesindeki çok sayıda iş yeri sel suları altında kalırken, derenin taşıdığı ağaç ve molozlar yüzünden sanayi sitesi ile Hopa Tır Parkı'nda bulunan yaklaşık 300 araçta hasar oluştu.

        Hopa'da bazı otomobiller de sel sularında sürüklendi.

        Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi'nde de sel nedeniyle hasar oluştu. Zemin katı sularla dolan yerleşkenin bahçesinde bulunan otomobiller de zarar gördü.

        İlçe merkezindeki apartmanların zemin katında yaşayan vatandaşlar sel sularının gelmesiyle çareyi bulundukları apartmanların üst katlarına çıkmakta buldu. İlçedeki apartmanların neredeyse tamamının zemin katı sular altında kaldı.

        Hopa Belediyesine ait çöp deposunu da su bastı. Selin etkisiyle depoda bulunan çöpler Karadeniz Sahil Yolu'na kadar sürüklendi.

        İlçeye bağlı mahalle ve köy yolları ise toprak kayması nedeniyle kapanırken, bazı vatandaşlar yaya olarak evlerine gitmeye çalıştı.

        Öte yandan, elektrik direklerinin devrilmesi sonucu ilçe genelinde kesintiler yaşanırken, köy yollarındaki köprülerin büyük zarar gördüğü öğrenildi.

        İlçede AFAD ve AKUT'un yanı sıra jandarma ve polis güvenlik önlemleri alarak hasar tespit çalışmalarına başladı.

        ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        Hopa Kaymakamlığınca ölen 8 kişinin kimlikleri açıklandı. Buna göre, Orta Hopa Mahallesinde, AKUT ve AFAT ekibinin çalışmaları sonucunda enkaz altından cansız bedenleri çıkartılan kişilerin Hacer Kara ve kızı Funda Toksoy olduğu belirlendi.

        Hacer Kara'nın eşi Altan Kara'nın da enkaz altında olduğu, çıkarılması için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

        Enkaz altından çıkarılan yaşamını yitiren diğer kişilerin ise Yeşilköy Köyü'nden Sabri Acıbadem, Yoldere Köyü'nden Emniyet, Ünsal ve Erdal Gedik olduğu tespit edildi. Yapılan çalışmaların ardından kayıp Nermin Demirci'nin de cesedine ulaşıldı.

        Sel ve heyelan nedeniyle yaralanan 19 kişiden 10'u Rize'deki çeşitli hastanelere sevk edildi, 3 yaralı Hopa Devlet Hastanesinde, 6 kişi ise ayakta tedavi edildi.

        AFAD 46 KİŞİLİK EKİPLE BÖLGEDE

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Artvin'de meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle 46 kişilik arama kurtarma ekibinin olay yerinde görevlendirildiği bildirildi.

        Kayıp iki vatandaşı arama ve kurtarma çalışmalarının da aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada, "Artvin'de meydana gelen sel afeti nedeniyle Başbakanlık AFAD koordinasyonunda 46 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi olay yerinde görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

        Açıklamada, Doğu Karadeniz bölgesinde meydana gelebilecek aşırı yağışlara karşı Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Ardahan, Kars, Artvin, Trabzon ve Rize AFAD il müdürlüklerinin teyakkuza geçirildiği kaydedildi.

        Rize ve Trabzon'daki toplam 22 AKUT gönüllüsü bölgeye hareket etti

        Arama Kurtarma Derneğince (AKUT), Artvin'de meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle Rize ve Trabzon'daki toplam 22 AKUT gönüllüsünün bölgede arama kurtarma operasyonuna başladığı belirtildi.

        Açıklamada, AKUT İstanbul Genel Merkezi tarafından yönetilen operasyon için AKUT Esentepe'de kriz merkezi kurulduğu, operasyonu yönetmek ve sahadaki ekiplere lojistik destek sağlamak üzere 10 gönüllünün de 7/24 AKUT merkezde görev almaya devam edeceği bildirildi.

        HOPA-FINDIKLI YOLU KONTROLLÜ OLARAK AÇILDI

        Yağışın etkilediği Rize'nin Fındıklı ilçesinde meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan Karadeniz Sahil Yolu'nun Fındıklı-Hopa yolu yaklaşık 4 saat sonra tek şeritten kontrollü şekilde trafiğe açıldı.

        Öte yandan ilçe belediye hoparlörlerinden bölgede yağışların devam edeceği Fındıklı, Arhavi ve Hopa ilçelerinin belirli kısımlarına, enerji nakil hatlarındaki arızadan dolayı elektrik verilemeyeceği duyuruldu.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞ SAĞLIĞI

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Artvin Valisi Cirit'i arayarak başsağlığı ve geçmiş olsun dileğinde bulundu.

        KIZILAY BÖLGEDE

        Türk Kızılayının, Artvin'de meydana gelen sel ve heyelandan etkilenen bölgedeki afetzedelere 350 kumanya ve 500 adet su ulaştıracağı bildirildi.

        Günlük yaşamı olumsuz etkileyen sel ve su baskınlarının ardından harekete geçen Türk Kızılayı'nın bölgeye afet müdahale ekibini gönderdiği kaydedilen açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde ise çadır ve battaniyelerin araçlarda hazır bekletildiği kaydedildi.

        "SON 50 YILIN FELAKETİNİ YAŞADIK"

        Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, Habertürk TV'de yaşananları anlattı.

        Nedim Cihan, yapığı açıklamada "7 kişi ölü ve bir kişi de kaybımız var. 9 kişi olabilir ölen sayısı, bir mahallemizde bir bina çöktü, bir de Yozdere köyümüzde bir bina çöktü. Bu 6 kişi bina çökmesindne öldü, Köylere ulaşamıyoruz yollar kapalı, Trabzondan AFAD ekibi geldi. Yolları açmaya uğraşıyoruz. Ulaşabildiğimiz yerlenden bahsediyorum 7 tane ölümüz var" dedi.

        Cihan konuşmasını şöyle sürdürüdü:

        Heylandan dolayı yollar kapandı köylereulaşamıyoruz . Hopa-Boçka arasındaki yol kapalı, helikopterler geldi ama sis yüzünden geri döndüler. Hopa yağışlı bir bölge ama biz böyle bir yağış görmedik. Son 50 yılın felaketini yaşadık.

        "EKİPLER ERKEN GELSE CAN KAYBI AZ OLABİLİRDİ"

        Hopa'da görev yapan yerel gazetecilerden İsmet Başer, sel felaketinin ardından ailesinin yaşadığı Yolveren Köyü'ne doğru yola çıktığını, yolun bir bölümünü araçla tamamladıktan sonra yaklaşık 45 dakika yürüyerek köye ulaşabildiğini söyledi. Başer, "Az önce komşumuzun evinden 4 yaralı, 3 de ölü çıkardık. Köylüler komşulara müdahale etti. Valiliğe haber verdik, geç de olsa ambulanslar geldi. Anlatırılır gibi değildi. Sel suları önüne ne kattıysa sürükleyerek getirmiş. Komşularımızın binasında 2 kadın ve 15 yaşında bir çocuk haylatını kaybetti. Şu an burada elektrik yok, iletişim yok, su yok, gıda yok. Şehir buraya çok uzak olmamasına rağmen yardım da gelmiyor. Heyelan nedeniyle yollar kapalı. Köylüyü daha güvenli bir yere topladık. Bizim burada helikopter görmedik ama hava çok kötü olduğu için gelememiş olabilir. Ekip ulaştırılabilseydi belki de o evde can kaybı 3 değil de 2 olurdu. Cesetleri de, yaralıları da köylü çıkardı. Enkazdan yaralıları ve cesetleri çıkarmamız üç saatten fazla sürdü. Valiliği aradım, "Yollar kapalı ekipler ulaşmaya çalışıyor" yanıtı verildi. Belediye başkanı, bir tane kepçesini bir mahalleye bir saatliğine gönderirse bu yol rahatlayacak. Bir yandan da yağmur devam ediyor" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa