Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu'ndan seçim hükümeti açıklaması!

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi'ni ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu.Davutoğlu, seçim hükümeti için kendisine görev verildiğinde AK Parti dışındaki partilerin üye vermezse dışarıdan bağımsız atama yapabileceğini belirtti.

        Davutoğlu, hükümeti kurma görevini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na verilmemesini, "sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir" sözleriyle değerlendirdi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2 hafta önce silahlı saldırıya uğrayan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir’e “Geçmiş olsun” ziyaretinde bulundu. Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, seçim hükümeti kurulması için görev verilmesi durumunda Anayasa ne diyorsa onu uygulayacağını söyledi.

        KİŞİSEL TEKLİF

        Davutoğlu, şöyle konuştu: “Anayasa’nın 114 ve 116. maddelerinin uygulaması açıktır. Denir ki: ‘Görevlendirilen Başbakan adayı, Meclis Başkanı’ndan oranlara göre bakanların sayılarını aldıktan sonra görevlendirme yapar ve kişisel olarak teklif eder.’ Orada hiçbir yerde ‘Parti grubuna teklif götürülür’ diye bir şey yok. Kişiler bu teklifi kabul eder ya da etmez. Etmemesi halinde, yerine tarafsız, bağımsız kişilerden atama yapılır.”

        Seçim hükümetini oluşturmanın ağır bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Hiçbir siyasi aidiyet bağına atıfta bulunmaksızın tek ölçümüz var; ehliyet, liyakat ve toplum temsili bakımından temsil kabiliyetine haiz olmak” diye konuştu. Başbakan, Meclis’teki milletvekilleri arasında en doğru ismi bulmaya çalışacağını, o kişinin teklifi partisiyle istişare edebileceğini söyledi. Davutoğlu, “O ayrı bir konu ama ben Anayasa öyle demediği için, Anayasa aksine, kişilere teklif götürüleceğini söylediği için kişilere teklif götürür ve onları objektif kriterlerle değerlendiririz” dedi.

        “Doğru olan neyse onu yaparız. ‘Evet’ veya’Hayır’ demek onların takdiri” açıklaması yapan Davutoğlu, geçici Bakanlar Kurulu’nu oluşturma görevinin kendisine verilmesi halinde uygun gördüğü isimlere teklif götüreceğini belirterek “Bu millete 2 ay değil 2 dakika hizmet etmek, bakan olarak hizmet etmek dahi büyük bir onurdur. Bakanlık gibi milli bir görevin teklif edildiğinde ‘Hayır’ denmemesini beklerim” ifadesini kullandı.

        Başbakan Davutoğlu, “Son ana kadar CHP, Cumhurbaşkanı’ndan yetki bekledi” hatırlatmasına da şu yanıtı verdi: “Sayın Kılıçdaroğlu’na görevin verilip verilmemesi hususu ise Cumhurbaşkanı’mızın takdiridir. Ben hiç vakit kaybetmeden Cumhurbaşkanı’mıza görevi iade ettim. Ondan sonrası, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın, diğer parti liderlerinin hükümet kurup kurmama imkânlarına göre yapacağı bir değerlendirmedir.”

        3 DÖNEM KURALI

        Davutoğlu, partisinin 3 dönem kuralı ile ilgili şunları söyledi: “Son MYK’da bir tüzük heyeti oluşturduk. Başka değişikliklerin de olmasını planlıyoruz. Onların hepsini çalıştırdığımızda temelde bu kuralın amacı nedir, amacı mümkün olan bir yenilenmeyi sağlamak ama mümkün olan en geniş insan kaynağı kadrosunu, devlet adamı kadrosunu sürekli potada tutmak. Bu ilkelere dayanan çözüm bulacağız.”

        SİSTEM NE DIYORSA O...

        Başbakan, bir gazetecinin “CHP ve MHP milletvekilleri ile bağımsız milletvekillerine bakanlık teklifinde bulunacak mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Ben Anayasa’nın ruhuna bakarım. Anayasa: ‘Meclis Başkanı sayıları bildirir, görevlendirilen Başbakan o sayılara göre teklifte bulunur, kişiler kabul veya reddeder.’ Hal böyleyken, bütün partilerin iç disiplinlerine saygı duyarım, onların içişlerine de karışmam.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa