Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'de önseçim düğümü bugün PM'de çözülecek

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) erken seçim takvimi taslağında önseçim için 8 Eylül tarihini öngörmesi, 7 Haziran seçimlerinde 550 milletvekili adayından 364’ünü önse- çimle belirleyen CHP’yi zor durumda bıraktı. Önseçimle listelere giren 364 adaydan 82’si milletvekili seçildi. 6 ay dolmadan 82 milletvekilinin yeni bir önseçimle karşı karşıya kalması parti yönetimini harekete geçirdi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hukukçu kurmaylarından, 82 milletvekilini önseçimden kurtaracak formül üretmelerini istedi. CHP’nin hukukçuları, Milletvekili Saptama Yönetmeli- ği’ne eklenecek bir maddeyle bu engeli aşmayı planlıyor. Ancak yönetmelik değişikliği için CHP Parti Meclisi’nin (PM) karar alması yetmiyor. Değişikliği, Yargıtay Cumhuriyet Baş- savcılığı ve YSK’nın onaylaması gerekiyor. Bu yöntemin hayata geçirilmesi kararlaştırılırsa, Yargıtay ve YSK’ya başvuru için hemen harekete geçilecek.

        İLK İTİRAZ PARTİDEN

        Ancak CHP’de planlanan yönetmelik değişikliğine ilk itiraz parti içinden geldi. Eski il başkanları dün bir bildiri yayımladı. Bildiride, “Partimiz ve tüzüğümüz aday belirlemede önseçimi esas almaktadır. Hukuk ve tüzüğün bir şekilde etrafından dolanılarak bu kural bozulmamalıdır. Eğer zorunlu birtakım ihtiyaçlar ortaya çıkı- yorsa mutlaka kurultay iradesine başvurulmalıdır. ‘Zaman yetmiyor’ anlayışı doğru değildir. Sistem, siyasi partilerin seçimlere en sağlıklı ve demokratik şekilde hazırlanmalarını kolaylaştırmak durumundadır. YSK’nın da bu anlayış içinde hareket etmesi ve partilerin tüzüklerinde var olan kurallara göre takvim hazırlaması gerekli ve zorunludur” denildi. Eski il başkanlarının önerdiği “tüzük kurultayı”nın, YSK’nın taslak takvimine göre yetişmesi mümkün görünmüyor. Taslakta değişiklik olmazsa partiler; 1 Eylül’e kadar aday belirleme yöntemini bildirecek, 8 Eylül’de önseçim yapacak. Tüzük kurultayının yasal olarak en erken 15 günde toplanıyor olması bu seçeneğin hayata geçmesini olanaksız kılıyor. CHP’nin talebi üzerine YSK aday belirleme yöntemine ve önseçime ilişkin tarihi ötelerse kurultay seçeneği gündeme gelebilir.

        ‘FERMUAR’ SEÇENEĞİ

        CHP’de milletvekili adaylarının yüzde 85’inin önseçimle belirlenmesine ilişkin parti tüzüğü hükmünün aşılması için iki formül üzerinde duruluyor. Birincisi, CHP’nin 7 Haziran’da önseçim yapmadığı Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Kocaeli, Tokat, Tunceli, Elazığ, Van, Gaziantep, Sakarya başta olmak üzere bazı illerde önse- çim yapılması ve tüzük hükmü- nün yerine getirilmesini, ikinci formül ise 82 milletvekilini “fermuar” yöntemiyle yapılacak önseçimde koruma altına almayı içeriyor. Buna göre, önse- çimden gelen vekillerin yerleri “kontenjan” olarak belirlenecek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa