Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul’da ‘balçık’ tartışması

        Kurhan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Kirliliğiyle ve etrafa yaydığı kötü kokuyla aylardır gündemi meşgul eden istanbul Kadıköy’deki Kurbağalıdere’den çıkarılan balçığın Marmara Denizi açıklarına döküldüğünün ortaya çıkması, yeni bir tartışma başlattı. Geçtiğimiz günlerde istanbul Büyükşehir Belediyesi, Kurbağalıdere’nin temizlenmesi için çalışma başlatmıştı. Ancak dereden çıkarılan balçığın Marmara Denizi’nde yassıada açıklarına döküldüğü belirlenmişti. Olayın ardından gözler istanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi. Habertürk’ün ulaştığı bir belediye yetkilisi, “Şu an için bir açıklama yapılması düşünülmüyor’’ dedi. Sorumlular arasında gösterilen Ulaştırma Bakanlığı da “Kurbağalıdere’de yürütülen çalışma bakanlığımızın görev alanında bulunmamaktadır. Söz konusu iş istanbul Büyükşehir Belediyesi kontrolündedir. istanbul Büyükşehir Belediyesi bu işte kullanılmak üzere bakanlığımızdan 1 dökü gemisi, bir kazar gemisi ve 1 adet römorkör kiralamıştır. işin bakanlığımız ile bağlantısı sadece bununla sınırlıdır’’ açıklamasını yaptı. istanbul Valiliği ise balçığın denize dökülmesi için kendilerinden izin alındığı iddiasını yalanladı. Valilikten bir yetkili, “çalışma konusunda bilgilerinin olmadığını” söyledi.

        ‘PİSLİK HALININ ALTINA SÜPÜRÜLÜYOR’

        Ancak “Bu yöntemle pislik halının altına süpürülüyor, atık sadece adres değiştiriyor” diyen çevrecilerin tepkisi büyüyor. iTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derin Orhon, AB’nin direktifleri ve Çevre Bakanlığı’nın yönetmeliklerinin açık olduğunu savunarak, “Bunların hiçbirinde ‘Çamuru al, git denizin ortasına boşalt’ denilmiyor. O çamur çıkarıldığı andan itibaren bir atıktır ve atık olduğu için bunun usulünce uzaklaştırılıp zararsız hale getirilmesi gerekir. işin bir üzücü tarafı da denetlemesi gereken kurumun bizzat bunu yapması” diye konuştu. Belediyenin yaptığı gibi bir temizlik sisteminin olmadığını öne süren Çevre Mühendisleri Odası yönetim Kurulu Başkanı Mert Güvenç ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Çamuru adaların açıklarına götürüp döküyorlar. Kurbağlıdere’deki olay istanbul’da olduğu için dikkat çekmiştir ama Türkiye’nin birçok yerinde uygulanan bu yöntem tamamen terk edilmeli.’

        ÇEVRECİLERDEN İZMİR ÖRNEĞİ

        Derelerin dibindeki çamurun temizlenmesi işlemi yalnızca istanbul’da yapılmıyor. Çevreciler, bu noktada izmir örneğini veriyor. izmir Büyükşehir Belediyesi, temizlik çalışmalarında Manda, Meles ve arap derelerinden çıkardığı çamuru denize dökmek yerine ilk olarak analiz ediliyor. Daha sonra, tehlikeli atık sınıfına girmeyen çökeltiler Harmandalı Çöp Depolama alanı’na taşınıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa