Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Emine Ayna: Ankara'dan yönetmeyeceğimizi söyledik

        Terör örgütü PKK'nın eylemlerini yoğunlaştırdığı bu dönemde bazı kentlerde DBP'li belediye başkanları ve yöneticilerin sözde "özerklik" ilan etmesi, dikkati çekiyor.

        DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Diyarbakır Sümerpark'ta Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki DBP'li belediye başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, "Halktan oy istemeye giderken, Diyarbakır ve Silvan'ı Ankara'dan yönetmeyeceğimizi söyledik. Seçilen belediye başkanları Ankara'ya göre değil halka göre hareket ettikleri için oy aldı. Tüzüğünde de özerklik talebi bulunan Türkiye'nin demokratik özerklikle yönetilmesi gerektiğine inanan ve bunun siyasi mücadelesini veren bir siyasi partiyiz. Özyönetim ve özerklik talebinin olduğu bu coğrafyada belediyelerimizle halkın özyönetim talebinin yanında ve içinde yer alıyoruz. Bunun net anlaşılması gerekiyor. Özyönetim konusunu ya birlikte konuşarak, anlaşarak birlikte tesis edeceğiz ya da biz yapacağız. Bütün bu coğrafyanın yönetimine ortak olmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

        DBP'NİN TÜZÜĞÜ

        DBP'nin tüzüğünde, partinin tanımı kısmında "DBP, Uluslararası insan hakları belgelerinin tanımladığı bireysel ve kolektif haklar ışığında, bir bütün olarak Anadolu ve Mezopotamya halklarının sosyal, siyasal, iktisadi geleceğinin, demokratik moderniteye dayalı demokratik özerklik modeli biçiminde yeniden örgütlenmesinde olduğu bilincinden hareketle; bireyler arasındaki etnik, dini, mezhepsel ve cinsiyete dayalı bütün imtiyazları reddeder" ifadeleri yer alıyor.

        Tüzükte, partinin amacı bölümünde ise "Halkın yerelde söz ve karar sahibi olduğu, tüm farklılıkların kendini özgürce ifade edebildiği demokratik özerklik modelini benimser. Bu modeli yaşamsallaştırmaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütür. Bu amaç doğrultusunda bilimsel araştırma ve tartışmalar geliştirir" ifadelerine yer veriliyor.

        SÖZDE "ÖZERKLİK" İLAN EDİLEN YERLER

        Terör Örgütü KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan, 27 Temmuz'da bölücü terör örgütü yandaşı bir televizyona yaptığı açıklamada, "Köy köy, kasaba kasaba, demokratik özerkliği inşa ederek AKP'ye karşı koyalım" diyerek, özerklik çağrısında bulunmuştu.

        Bu çağrının ardından 2'si il (Şırnak ve Hakkari) ve 13'ü ilçe (Silopi, Cizre, Nusaybin, Yüksekova, Varto, Bulanık, Sur, Silvan, Edremit, Başkale, İpekyolu, Doğubayazıt, Hizan) olmak üzere 15 yerleşim biriminde DBP il ve ilçe teşkilatlarınca "sözde özerklik" ilan edilmişti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa