Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu: Kimsenin yedek lastiği ya da bastonu olmayız

        Düzgün KARADAŞ / HT GAZETE

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, CHP’nin seçim kampanyasını överek, “Pozitif kampanyanız sonucunda iyi bir sonuç aldınız, tebrik ediyoruz” ifadesini kullandı. Edinilen bilgiye göre Moore, CHP Lideri’ne olası koalisyon seçeneklerine ilişkin düşüncelerini sordu. Seçmenin ‘uzlaşın’ mesajı verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Seçimde yüzde 40 ve yüzde 60’lık bir denge oluştu. Önceliğimiz hükümetin yüzde 60’lık bloktan çıkması. Ancak MHP’nin, HDP hassasiyeti yüzünden bu olasılığın zayıfladığını görüyoruz. Buna rağmen umudumuzu ve önceliğimizi koruyoruz” ifadesini kullandı.

        ‘AKP İLKELERİMİZİ KABUL EDER Mİ?’

        Kılıçdaroğlu, CHP’nin yeni hükümet için ilkelerini kamuoyuyla paylaştığını belirterek, “Bizim için önemli olan kimlerin koalisyonu olacağı değil koalisyonun hangi ilkelerden yola çıkılarak kurulacağıdır. Kişileri, partileri ve siyasi hesapları değil, ülkemizin geleceğini belirleyecek ilkeleri, öncelikleri tartışmaya kararlıyız. Koalisyonun bu ilkeler çerçevesinde şekillenmesini istiyoruz. İlkelerimizin kabul edilmesi olası bir koalisyonun ön adımı, başlangıcı olabilir. AKP ilkelerimizi kabul eder mi? Zor görünüyor. Ancak görüşmeler başladığında, karşılıklı ziyaretler sırasında öğreneceğiz. Bu aşamada hiçbir siyasi partiye, görüşmeler başlamadan, dinlemeden tavır almamız söz konusu değil” dedi. “Uzlaşma ararken illa iktidar olalım diye arayış içerisinde değiliz” ifadesini de kullanan CHP Lideri’nin, “Koltuk merakımız yok. Kimsenin yedek lastiği veya bastonu da olmayız. Ama ülkeyi de hükümetsiz bırakmayız. Erken seçimi doğru bulmuyoruz. Meclis’te ilkeler çerçevesinde bir hükümetin çıkacağı inancımızı koruyoruz” diye konuştuğu öğrenildi.

        ‘A SINIFI DEMOKRASİ GETİRECEĞİZ’

        Olası bir hükümette görev almaları durumunda CHP’nin olmazsa olmazları arasında demokrasi, hak ve özgürlüklerin genişletilmesinin ilk sırada yer alacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu’nun, “İktidar olursak, Türkiye’ye ‘A Sınıfı’ demokrasi getireceğiz. Buna ulaşmak için de AB ile yakın olmayı istiyoruz. Müzakereler açılsın açılmasın, demokrasinin çıtasının yükseltilmesi ve ilerletilmesi için elimizden geleni yapacağız” dediği belirtildi.

        ‘KOALİSYON İÇİN GÖRÜŞ BEYAN ETMEDİM’

        Görüşme sonrası Moore da Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “Bu, tüm partilerle yaptığımız programlı rutin görüşmelerden biriydi. Türkiye ve bölgesindeki mevcut gelişmeleri değerlendirdik. Koalisyon oluşumu hakkında herhangi bir görüş beyan etmedim. Bu tamamen Türk siyasetçilerin karar vereceği bir konu. Birleşik Krallık, kurulacak herhangi bir hükümetle çalışmaya ve Türkiye ile mükemmel işbirliğine devam edecektir.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa