Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Deniz ve hava komutanlarına uzatma gündemde

        Murat GÜRGEN / ANKARA

        TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfilerin ve atamaların yapılacağı Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) ağustos başındaki toplantısı öncesinde dikkatler, 7 Haziran genel seçimlerine odaklandı. TSK Personel Kanunu’nda geçen yıl yapılan değişiklik çerçevesinde ilk kez deniz ve hava kuvvetleri komutanlarının görev sürelerinin 1 yıl uzatılması gündeme gelecek.

        GENELKURMAY’DA NÖBET DEĞİŞİMİ

        YAŞ her yıl ağustos ayının ilk haftasında toplanıyor. 1 Ağustos’un cumartesi gününe rastlaması nedeniyle, YAŞ’ın bu yıl 3 Ağustos’ta başlaması öngörülüyor. TSK Personel Kanunu’nda geçen yıl yapılan değişiklikle, kuvvet komutanlarının görev sürelerinin 1’er yıllık dilimler halinde yaş haddine kadar uzatılabilmesinin önü açılmıştı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 4 yıllık görev süresini tamamlıyor. Orgeneral Özel yaş haddi sınırına ulaşmamış olsa da mevzuat Genelkurmay Başkanları’nın görev sürelerinin uzatılmasına imkân tanımıyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 yıllık görev süresini tamamlayan Orgeneral Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı görevine atanması bekleniyor. Ankara kulislerinde, “Akar komutan yapılmayacak” söylentisi yayılmaya çalışılsa da, bunun hükümet ve TSK nezdinde karşılığının olmadığı öğrenildi. Yıllar önce de Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ aleyhinde son güne kadar benzer kampanyalar yürütülmüştü.

        (BOSTANOĞLU)

        BOSTANOĞLU VE ÖZTÜRK

        Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de 2’şer yıllık görev sürelerini tamamladı. Ancak, Ergenekon ve Balyoz davaları sürecinde çok sayıda generalin emekliye ayrılması nedeniyle, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde general kadrolarında boşluklar bulunuyor. Bu nedenle, yaş haddi dolmayan ve rütbede 4 yıllık bekleme sürelerini de tamamlamayan Oramiral Bostanoğlu ile Orgeneral Öztürk’ün görev sürelerinin 1 yıl uzatılması gündeme gelecek.

        (ÖZTÜRK)

        KARAR SEÇİM SONRASI

        Mevzuata göre kuvvet komutanlarının görev süreleri Genelkurmay Başkanı’nın teklifi, Milli Savunma Bakanı’nın inhası, Başbakan’ın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanı’nın onaylayacağı kararnameyle uzatılabiliyor. Önceki yıllarda, görev sürelerinin uzatılması mümkün olmadığından, kuvvet komutanlarının emeklilik durumları önceden biliniyor ve yerlerine geçecek isimler tahmin edilebiliyordu. Bu kez kuvvet komutanı atamaları, YAŞ kararları açıklanıncaya kadar merakla beklenecek. Mevzuatta geçen yıl yapılan değişiklik çerçevesinde, Oramiral Bostanoğlu ile Orgeneral Öztürk’ün emekli olup olmayacaklarına, görev sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağına 7 Haziran genel seçimleri sonrasında göreve gelecek hükümet karar verecek.

        JANDARMADA DEĞİŞİM

        Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın durumu ise diğerlerinden farklı. Orgeneral Atay, hem rütbede 4 yıllık bekleme süresini tamamladı hem de 65 olan yaş haddine ulaştı. Bu nedenle zorunlu olarak emekliye ayrılacak ve Jandarma Genel Komutanlığı devir teslim törenine sahne olacak. Yeni Jandarma Genel Komutanı’nın ismi Genelkurmay Başkanı’nın teklifi, İçişleri Bakanı’nın inhası, Başbakan’ın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanı’nın onaylayacağı müşterek kararnameyle belirlenecek.

        DONANMA’DA TERFİ BEKLENİYOR

        Donanma Komutanlığı görevini 2 yıldır ‘Koramiral’ rütbesiyle yürüten Veysel Kösele’nin bu yıl oramiralliğe terfi etmesi bekleniyor. Askeri Casusluk Davası kapsamında 5 gün süreyle tutuklu kalmasının Koramiral Kösele’nin terfisine hukuki engel oluşturmadığı belirtildi.

        BALYOZ’DAN TERFİYE

        Yeniden görülen Balyoz Darbe Planı davasında 236 sanık için beraat kararı nisan başında açıklanmıştı. Söz konusu sanıklardan halen muvazzaf durumda bulunan 39 albay, 9 yarbay, 5 binbaşı ve 1 yüzbaşı olmak üzere 54 subay için YAŞ’ta terfi imkânı doğdu. Cezaları Yargıtay kararıyla bozulan 88 TSK mensubunun yeniden yargılanması da sürüyor. Bu davadada YAŞ öncesinde ‘beraat’ kararları çıkarsa, 20 muvazzaf subay daha terfi imkânına kavuşabilecek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa