Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır'dan espri: Bu palayı elimize alırsak AB’ye daha rahat gireriz

        Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’a Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe tarafından Bursalı bıçak ustaları tarafından yapılan Zülfikar kılıcı hediye edildi.

        Bakan Bozkır, espri yaparak, “Bu palayı elimize alırsak AB’ye daha rahat gireriz diye bir kanaat oluştu bende” dedi. Belediye Başkanı Altepe de, “Ya sokarlar, ya sokarlar” dedi.

        Bursa gezisine Vali Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret ederek başlayan Bakan Bozkır, Bursa'da bugün, sivil toplum kuruluşlarıyla AB sürecini paylaşacaklarını söyledi.

        Türkiye’de sivil toplumun önemine değinen Bozkır, bir zamanlar çok eksikliği hissedilen bu yapının bugün iftihar edilecek düzeye geldiğini belirtti. Bozkır, “1980’li yılları hatırlayalım. 50 kadar sivil toplum kuruluşu olan bir Türkiye’de bugün 104 bin sivil toplum kuruluşunun olduğu bir Türkiye var. Demokrasinin temel unsurlarından bir tanesi. Sivil toplum kuruluşlarının olmadığı bir demokrasi düşünülemez. Sivil toplum kuruluşları görüşlerini açıklar yeni fikirler üretilir ve bu şekilde ülkesinin gelişmesine katkı da bulunur” dedi.

        AB sürecinin Türkiye’nin medeniyet projesi olduğunu vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

        “Gerçekten demokrasi alanında insan hakları temel hak ve hürriyetler alanında gıda güvenliği çevre ve eğitim olsun bütün yapılar itibarıyla Türkiye’nin çok daha ileriye gitmesini mümkün kılacak bir projedir. Biz bu sürecin devam etmesi için büyük çaba içindeyiz. Önemli imkanlar da sağlayan bir yapı. Örneğin bu yıl sivil toplum kuruluşları ilişkilerinde 11 milyon Euro kayak harcayacağız. 2020 yılına kadar 80 milyon Euro sivil toplum için harcanacak. Bunun yanında Erasmus projesinde bugüne kadar 600 milyon Euro harcandı ve 400 bin insanımız bundan yararlandı. 300 bin Türk vatandaşı kardeşimiz yurt dışına gitme imkânı buldu. 2020 yılına kadar 800 milyon Euro harcayacağız. 500 bin insanımız yurt dışına gitme imkanına kavuşacak. Yaklaşık 4,5 milyar Euro’luk bir kaynağımız olacak. Bundan illerimizin de yararlanması arzu ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 4,7 milyar Euro kaynak harcadık. Burada en büyük sıkıntımız proje hazırlamak proje hazırlamanın yöntemi şekli var bugün yapacağımız toplantıda bu konuyu ele alacağız”

        Valilikten yürüyerek tarihi belediye başkanlığı binasına geçen Bakan Bozkır, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile görüştü. Bursa’nın dünya tarihinde önemli bir yer ve Osmanlı’nın ilk başkenti olduğunu hatırlatan Bozkır, “Altı Osmanlı padişahı burada yetişmiştir. Dünyayı ve Osmanlı imparatorluğunu burada yönetmiştir” dedi.

        Bu anda içinde bulundukları binanın 1870 yılında yapıldığını hatırlatan Bozkır, “Geriye doğru baktığımızda bir çok devlet tarihindin daha eski binada bulunuyoruz. Osmanlı imparatorluğu iftihar duyduğumuz bir dönemdir . Belki de Türkiye cumhuriyeti son yıllarda bir anlamda tarihi ile de barışmaktadır. Gerçekten Türk insanı, kimliğini Osmanlı imparatorluğu tarihi ile birleştirdiğinde çok daha rahat bulacaktır” diye konuştu.

        Başkan Altepe de, belediye olarak büyük AB projeleri hazırladıklarını ancak kabul edilmediğini belirterek, “Bizimkiler kabul edilmezken Gaziantep gibi doğu illerinin projeleri kabul ediliyor” dedi.

        Bakan Bozkır, bunun üzerine , “Biz de verdireceğiz. Vali beyde çay içtik, sizde kahve içeceğiz. Öğle dönerimizi yiyeceğiz. Bu proje nasıl geliş inşallah onu da anlatacağız geçireceğiz” dedi.

        Bakan Bozkır’a günün anısına Bursa’da bıçak ustaları tarafından yapılan Zülfikar kılıcı hediye edildi. Bunun üzerine Bozkır da, “Bu palayı elimize alırsak AB’ye daha kolay gireriz diye bir kanaat oluştu bende esprisini yaptı. Başkan Altepe de bunun üzerine “ya sokarlar ya sokarlar” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa