Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Çekmeköy'de Berkin Elvan'ın birinci ölüm yıldönümü nedeniyle bir araya gelen bir grup, polise saldırdı

        Eray EROLLU-Erdem ŞAHİN / Güngör KARAKUŞ / Cemal DOĞAN / HT GAZETE

        Berkin Elvan’ın başına gaz fişeği kapsülünün isabet ettiği İstanbul Okmeydanı’nda ölüm yıldönümünde düzenlenen anma töreni olaylı geçti. 28’i İstanbul’da, 13’ü Ankara’da, 5’i İzmir’de olmak üzere 46 kişi gözaltına alındı.

        Okmeydanı’nda gruplar 12.00’den itibaren toplanmaya başlarken, Berkin Elvan için boykot ilan edildi. Boykot nedeniyle Okmeydanı Şark Kahvesi civarındaki esnaf kepenk kapattı. Bir grup, ekmek almaya giderken başına isabet eden gaz fişeği kapsülüyle yaralanan Berkin’in vurulduğu yere ekmek bıraktı.

        OTOBÜSÜ REHİN ALDILAR

        Bu arada bir otobüs dolusu eylemci, Gazi Mahallesi’nden bindikleri aracın şoförünü tehdit etti ve güzergâh dışına çıkardı. Okmeydanı’na götürdükleri otobüsten inen yaklaşık 100 eylemci, buradaki eyleme katıldı.

        Saat 14.00’te Okmeydanı Şark Kahvesi önünde toplanan kalabalık, yürümeye başladı. Grubun otoyoldan yürümek istemesi üzerine polis yolu kesti ve yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildirdi. Ancak grubun yürümekte ısrar etmesi üzerine polis tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Ara sokaklara kaçan grup; molotofkokteyli, taş, havai fişek ve bilye atarak polise karşılık verdi. Ara sokaklara barikatlar kurulup ateşe verildi. Maskeli bir gösterici ise merdivenle direğe çıkıp MOBESE kameralarını söktü.

        Çatışmalar eylemcilerin gerçek silah ve ses bombası kullanmasıyla şiddetlendi. Polis gazetecileri bölgeden uzaklaştırdı. Çok yoğun kullanılan gaz geniş bir alanda hissedildi. Polis ekiplerine destek Çevik Kuvvet ekipleri yönlendirildi. İlave gaz fişekleri geldi.

        GEZİ MERDİVENLERİNDE GÖZALTI

        Bu arada Gezi Parkı merdivenlerine kırmızı boya döküp “Berkin burada” yazılı pankart açan 8 liseli, gözaltına alındı

        "ONLAR DAHA ÇOCUK"

        Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde Ankara’da adliye önünde zincirli eylem yapan 4 genç gözaltına alındı. Hâkim Mustafa Karadağ, polisin gençlere sert müdahalesine karşı çıkarak, “Çullanma, daha o çocuk. Bırak demokratik hakkını kullansın” dedi.

        KENDİNİ ZİNCİRLEYEN ÖĞRENCİLERE GÖZALTI

        İzmir’de Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde eylem yapan öğrenciler, hükümet aleyhine slogan atarak yaklaşık 1 saat oturma eylemi yaptı. DEV-LİS üyesi gruptan 5 kişi, kendilerini aydınlatma direğine zincirledİ. Zincirli bir şekilde slogan atan gruba polis ekipleri müdahale etti ve 5 kişi gözaltına alındı.

        SORUŞTURMA YÜRÜMÜYOR

        16 Haziran 2013: Gezi Parkı eylemleri sırasında evinden ekmek almak için çıktı. Polisin attığı gaz bombasının fişeğiyle başından ağır yaralandı.

        -Hastane’de tam 269 gün komada kaldı. 45 kilo olarak girdiği hastaneden 16 kilo çıktı.

        Ocak 2014: Soruşturma başlatıldı. Olay yerinde görevli 7 polisin ifadesi alındı.

        -Soruşturmada 4 savcı değişti.

        11 Mart 2014: Hastanede hayatını kaybetti.

        12 Mart 2014: Ölümünün ardından tüm yurtta protesto gösterileri düzenlendi. Cenazesine onbinler katıldı.

        Mart 2014: Berkin’in annesi Gülsüm ile babası Sami Elvan, kamu görevlilerinden şikâyetçi oldu.

        Nisan 2014: Olayda fişeği atan polisler tespit edilemedi.

        Eylül 2014: Savcılık, görüntülerdeki polislerin kimlik bilgilerini istedi. Yanıt verilmedi.

        7 Mart 2014: Berkin Elvan için yeni mezar taşı yapıldı.

        10 Mart 2015: Ailesi, İçişleri Bakanlığı’ndan 1 milyon TL tazminat talebinde bulundu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa