Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem En fazla kız çocukları kaçırılıyor 10’da 9’u ilk 24 saatte öldürülüyor En fazla kız çocukları kaçırılıyor

        Ümran Avcı/ HABERTÜRK

        Sivas Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Dr. Komiser M. Burak Gönültaş “Kayıp Çocuk ve Çocuk Kaçırma Olgularında Soruşturmanın Etkinleştirilmesi”ni bilimsel olarak inceledi. Adli Bilimler Dergisi’nde de yer bulan çalışmada kayıp ve kaçırılmış çocuk soruşturmalarının etkinleştirilmesine yönelik birtakım çözüm önerileri sunuldu.

        4’TE 3’Ü İLK 3 SAATTE ÖLDÜRÜLÜYOR

        Çocuk kaçırmalarında öldürme ile sonuçlanan olgular istatistiksel olarak kayıp çocukların diğer çeşitlerine göre daha az olsa da korkutucu ve ürkütücü. Kaçırma olayları yalnız aileleri değil toplumu da geriyor. En fazla kız çocukları kaçırılıyor. Kaçırılma bildirimindeki gecikme, soruşturmanın olumlu olarak sonuçlanmasını engelliyor. Öldürülen çocukların yarısından azı, kaçırıldığı ilk bir saat içerisinde öldürülürken, dörtte üçü kaçırıldığı ilk 3 saat içerisinde, 10’da 9’u ise ilk 24 saat saat içerisinde öldürülüyor. Cinsel istismar saldırganlarına yönelik yapılan çalışmalarda bulgular, çocuk cinsel istismarcılarının, bilinen diğer suçlulara göre, suç kariyerlerinde ve suç işleme yöntemlerinde daha kıvrak ve yetenekli olduklarını gösteriyor. Bu nedenle, çocuk ve toplum adına ciddi zarar ve etkileri olan bu suçun önlenebilmesi amacı ile yapılan çalışmaların saldırganların sosyodemografik özellikleri ve eylem tarzlarını da kapsayacak şekilde olması isteniyor. Ancak ülkemizde bu alanla ilgili çalışmalar yeterli seviyelerde değil.

        VAHİM KAYIP

        Gönültaş, çocuk kaçırma olaylarında etkili soruşturma tekniklerinin hazırlanması ve hızlı şekilde netice alınabilmesi için mağdurun durumuna göre soruşturma yöntemleri belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Burada, 12 yaş kriter alınabilir. 12 yaş ve altı olan kayıp çocuklar ‘vahim kayıp’ olarak değerlendirilmeli ve klasik soruşturma yönteminden farklı olarak soruşturulmalıdır” dedi.

        Nehir 4 gündür aranıyor

        VAN’ın Gürpınar İlçesi’nde 4 gün önce evlerinin önünde oynarken kaybolan 4 yaşındaki Nehir Aslan’ı arama çalışmalarına, dün sabah günün ilk ışıklarıyla yeniden başlandı. Jandarma ekipleri, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ile geçici köy korucuları, aramalarını, araçlarla çıktıkları dağlık alanda yürütüyor. Geniş bir alanı kapsayan bölgede dağlık alandan başlayarak mahalleye kadar tarama yapacak olan ekiplere, İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı komando timinin yanı sıra özel eğitimli arama kurtarma köpekleri de eşlik ediyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa