Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Başbakan Davutoğlu'ndan flaş Kobani açıklaması

        Başbakan Ahmet Davuoğlu, Enerji Bakanlığı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Başbakan Davutoğlu, peşmergeye Kobani'ye geçiş konusunda "Şu anda böyle bir geçiş başlamış değil, görüşmeler sürüyor. Kobani'deki durumu dengeleyebilmek veya Kobani'deki durumu, en azından zararlarını minimize edebilmek için bazı unsurların Kobani'ye geçişi konusunda da insani ve lojistik amaçlı olarak söylüyorum, görüşmeler sürüyor, bu görüşmeler çerçevesinde gerekli adımlar atılır" dedi.

        Davutoğlu, Kobani'deki gelişmelere ilişkin "Türkiye insani acıları dindirmek için elinden geleni yaptı.Kobani üzerinden terör estirilmesine rağmen her türlü yardımı yaptık, yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

        "Peşmergelerin geçişi başladı mı? Başlamadıysa eğer ne zaman başlayacak? Nereyi kullanıp geçecekler? Sadece insani yardım olarak mı kullanılacak? PKK ve Peşmerge nasıl ayırt edilecek?" sorusu üzerine, Davutoğlu, Türkiye'nin yanı başında büyük bir savaş yaşandığını belirterek, "Türkiye bu savaştaki insani acıları dindirebilmek için elinden gelen her şeyi yaptı, yapmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

        "Her ırktan, her mezhepten mülteci kabul ettik. Kobani'den 200 bin kardeşimizi de aldık" diyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

        "Şimdi Türkiye'nin ulusal çıkarlarına, güvenliğine herhangi bir tehdit oluşması halinde, gerekli her türlü tedbiri almak için de tezkereleri yeniledik, çıkardık. Şimdi bu konjonktürde Kobani'deki çatışmalar devam ederken, Türkiye'nin Kobani'deki sivil halka, kesinlikle PYD'ye ya da PKK'ya değil, Kobani'deki duruma lojistik ve insani destek sağlaması doğaldır."

        Davutoğlu, "Nasıl ki Telabyat Akçakale'den, Bayırbucak Yayladağı'ndan, Halep Gaziantep'ten insan dokusu ve akrabalık ilişkileri bağlamında ayrılamazsa Kobani de Suruç'tan ayrılamaz. Kobani'ye her türlü yardımı yapmaya ve bütün haksızlıklara rağmen, Kobani üzerinden burada terör estirilmesine rağmen ve haksız ithamlara maruz kalmamıza rağmen her türlü yardımı yaptık. Kamuoyunun bildiği, bilmediği yardımları yaptık, yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

        Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

        "Bu çerçevede zaten gerek tezkerenin muhtevasından, gerek uluslararası koalisyon ve BM kararı çerçevesinde ortaya çıkan hukuki durumdan da bir istifade ve bunu değerlendirerek, Kobani'deki durumu dengeleyebilmek veya Kobani'deki durumun en azından zararlarını minimize edebilmek için bahsettiğiniz şekilde bazı unsurların Kobani'ye geçişi konusunda da insani ve lojistik amaçlı olarak söylüyorum, görüşmeler sürüyor. Bu görüşmeler çerçevesinde gerekli adımlar atılır. Ancak şu anda böyle bir geçiş başlamış değil. Takdir edersiniz ki bu tür konular belli bir güvenlik unsuru söz konusu olduğu için güzergahtı, miktardı, vesaireydi bunları kamuoyunda konuşmamız doğru değil."

        Davutoğlu, "Ancak şunu ifade edeyim. Hiçbir şekilde Türkiye'yi son dönemde dahi kana bulamak, şehirlerimizi yakmak, yıkmak gibi eylemler içinde olan PKK veya buna müzahir unsurların, Türkiye sınırlarından oraya geçmesi mümkün değildir" dedi.

        Peşmergenin ise Irak Anayasası'na göre Irak ordusunun kurumsal bir parçası olduğunu dile getiren Davutoğlu, bu konularda lojistik ve insani destek amaçlı işbirliğinin yapılabileceğini söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa