Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 29 sene önce de yaşanmıştı

        TBMM'nin resim açılışı, ikinci kez bayrama denk geliyor. Bundan 29 yıl önce de 5. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı Kurban Bayramı'na denk gelmişti.

        TBMM'nin açılış programı belli oldu. İlk tören Meclis'teki Atatürk Anıtı'nda yapılacak. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekillerinden oluşan heyet ile birlikte, saat 14.00'te Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelenk koyacak ve saygı duruşunda bulunacak. Buradaki tören, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erecek.

        TBMM Genel Kurulu, resim açılış nedeniyle Köksal Toptan başkanlığında saat 15.00'te özel gündemle toplanacak. Toplantıda ilk olarak yaşamını yitiren AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli için saygı duruşunda bulunulacak. Toplantıyı açacak olan Toptan, yapacağı kısa bir konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, konuşmasını yapmak üzere salona davet edecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yasama yılının açış konuşmasını yapacak. Genel Kurul, başka konuları görüşmeyerek 7 Ekim Salı gününe kadar çalışmalarına ara verecek.

        Köksal Toptan, aynı günün akşamı, yasama yılının açılışı dolayısıyla Meclis'teki havuzlu bahçede resepsiyon verecek. Yaz tatili dolayısıyla seçim bölgelerinde bulunan birçok milletvekili, resim açılış için Ankara'ya gelecek. Açılışın ardından milletvekilleri bayram tatili için tekrar seçim çevrelerine dağılacak.

        MECLİS'İ YOĞUN GÜNDEM BEKLİYOR

        7 Ekim'de çalışmalarına başlayacak olan Genel Kurulu, yoğun bir gündem bekliyor. İlk hafta görüşülecek en önemli konu, sınır ötesi operasyon yetkisinin bir yıl uzatılmasını öngören tezkere olacak. Genel Kurul, 8 Ekim Çarşamba günü, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon yapılması konusunda hükümete verilen yetkinin, 17 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1 yıl uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresi görüşülecek. Tezkerenin kabul edilmesi bekleniyor.

        Türkçe'deki yozlaşma ve bozulmanın araştırılması amacıyla kurulan komisyonu, Tuzla'daki ölüm olaylarını araştıran komisyon ve çevre kirliliğini araştırmak üzere kurulan komisyonların raporları da ilk hafta ele alınacak. İlk hafta ayrıca uluslararası anlaşmaların uygun bulunduğuna dair 25 yasa tasarısı görüşülecek.

        Meclis'in öncelikli olarak görüşeceği yasal düzenlemeler şöyle olacak: "Çeşitli nedenlerle üniversitelerle ilişiği kesilen öğrencilere yeni bir af getirilmesine ilişkin düzenleme, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin düzenleme, otoyolların özelleştirilmesini öngören tasarı, seçimlerle ilgili alımların Kamu İhale Kanunu dışında bırakılmasına ilişkin düzenleme."

        Ulusal Program içinde yer alan bazı yasal düzenlemelerin ekim ayında gündeme gelmesi bekleniyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa