Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Darbeler araştırılsın"

        TBMM yeni yasama yılına girdikten sonra, Meclis'in darbelerin iç yüzünü araştırmasını isteyecek. Daha önce de bu konuda Meclis araştırması açılması için önerge veren Uras, bu konuda görüşlerini paylaştı.

        ÖDP lideri Uras, yeni yasama yılında, darbelerin araştırılması konosunda çalışacağını ve bu işin peşini bırakmayacağını söyledi. Türkiye'nin darbelerle yüzleşmesi ve darbe girişimlerinin ortaya çıkarılması konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Uras, TBMM açıldıktan sonra Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan randevu isteyecek. Toptan'a Meclis’in darbe ve muhtıra gibi demokrasi dışı girişimlerin belirlenmesi için bir araştırma komisyonu kurulmasının şart olduğunu anlatacak olan Uras, bu konuda da devreye girmesini talep edecek.

        -ORTALIKTA DOLAŞAN DARBECİLER YARGILANSIN-

        Uras, Meclis'in bu dönem bu konuda mutlaka bir çalışma yapması gerektiğine işaret ederek, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanması gerektiği görüşünü savundu. Uras, "Türkiye'nin yakın tarihi kahraman olarak ortalıkta dolaşan yargılanmamış darbecilerle, binlerce kanunsuz operasyonun sorumlusu olan siyasetçi ve devlet memurlarıyla doludur. Siyasilerin cesaretsizliği nedeniyle karanlık ilişkiler açığa çıkarılamadı" görüşünü dile getirdi.

        Türkiye'nin son 50 yıllık tarihinde askeri darbelerle, muhtıralarla ve devlet erkini elinde bulunduranların hukuk tanımayan keyfi uygulamalarıyla ezildiğini öne süren Uras, Türkiye'de demokrasi karşıtı müdahalelerin tarihiyle köklü bir hesaplaşmanın yaşanabilmesi, militarizm ve askeri vesayetin aşılabilmesi için bazı adımların atılması gerektiğini ifade etti.

        -ÇİFT HUKUK SİSTEMİ KALDIRILMALI-

        Uras sözlerini şöyle tamamladı:

        “Ağırlıklı olarak 2004 darbe günlüklerinin üzerine gidilmesinden yanayız. Başta Anayasa’nın geçici 15. maddesi olmak üzere darbeciliği koruyan maddeleri değiştirerek somut adım atılmış olacak. Geçici 15. maddeyi savunan yok. İyi bir başlangıç olabilir. Öncelikli olarak bu konu gündeme gelmeli. Çift hukuk sisteminin kaldırılması gerekiyor. Hükümetin AB Uyum çerçevesinde hazırladığı 'Ulusal Program' gündeme gelecekse ilgili anayasa maddeleri de değiştirilmeli”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa