Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta verim ve kalite kaybının önlenmesi için üreticilerin kahverengi kokarcaya karşı kültürel ve biyolojik mücadele yapmaları gerektiğini bildirdi.

        Karan, yaptığı yazılı açıklamada, 2017'de Gürcistan'dan bölgeye giriş yapan zararlının Doğu Karadeniz'deki popülasyon yoğunluğunda artış gözlendiğini belirtti.

        Başta fındık olmak üzere bitkilerde verim ve kalite kaybına neden olduğuna işaret eden Karan, "Fındıkta boş şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olarak,

        verim ve kalite kaybına sebep oluyor. Zararlı birçok konukçuda olgunlaşma öncesinde de beslenebildiği için meyveler geliştikçe zarar gören alanlar hasada yakın daha belirgin hale geliyor." ifadelerini kullandı.

        Karan, böceğe karşı kültürel ve biyolojik mücadele yapılması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

        "Kahverengi kokarcanın 2024 yılı popülasyonunun azaltılması gerekmektedir. Bunun için evlere, balkonlara, odunluklara gelen böceklerin toplanarak imha edilmesi büyük önem taşımaktadır. İmha edilmeyen her dişi önümüzdeki yıl bir defada 28 adet olmak üzere, beslendiği bitkiye göre değişmekle birlikte toplamda 200 kadar yumurta bırakabilecektir. Doğadaki kışlamış erginlere karşı mayıs ortasından itibaren ilaçlama yapılmalıdır."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Giresun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Giresun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Giresun İlçeleri
        Tüm Giresun Haberleri
         Giresun

        Giresun

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa