Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA | İsrail-Hamas çatışmasında 17. gün: Gazze'ye gece boyu bombardıman!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        7 Ekim'de başlayan Hamas-İsrail çatışması şiddetini artırarak devam ediyor. İsrail kara operasyonu hazırlıklarını sürdürürken, gece boyu Gazze'yi bombalamayı sürdürdü.

        Reuters, 3. yardım konvoyunun Mısır'da geçiş için Refah Kapısı'na ulaştığını bildirdi.

        "İSRAİL SALDIRILARININ BAŞLADIĞI GÜNDEN BERİ GAZZE'YE HİÇ YAKIT GİRMEDİ

        Gazze'deki hükümet, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye hiç yakıt girişi olmadığını, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için acil yakıt tedariki gerektiğini duyurdu.

        Gazze'deki hükümetten yapılan yazılı açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yakıt girişi olduğuna ilişkin haberler yalanlandı.

        Açıklamada, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne herhangi bir yakıt girişi olmadığı belirtildi.

        Refah Sınır Kapısı'ndan son iki günde giren insani yardım tırlarında hiç yakıt bulunmadığı vurgulanan açıklamada, Gazze'deki sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için acil yakıta ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

        FİLİSTİN BAŞBAKANI: GAZZE'DE SOYKIRIM SAVAŞI YÜRÜTÜLÜYOR

        Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in Filistin halkına karşı "soykırım savaşı" yürüttüğünü belirtti.

        Hükümetin Ramallah'taki haftalık kabine toplantısında konuşan Iştiyye, önceliklerinin "savaşı ve saldırganlığı durdurmak, Gazze'ye yardım malzemelerinin girişini sağlamak, sivilleri korumak ve zorla yerinden edilmeyi durdurmak" olduğunu belirtti.

        Iştiyye, İsrail saldırılarını "soykırım" şeklinde niteleyerek sözlerine şöyle devam etti:

        "İsrail'in yaptığı, soykırım savaşıdır. Bu savaş, öldürmeyi arzulayan, masumlara ve çocuklara işkence etmekten zevk alan, cami ve kiliseleri bombalayan, barbar, sömürgeci zihniyete sahip bir suç makinesi tarafından gerçekleştirilmektedir."

        Mısır tarafıyla yardım malzemelerinin Refah Sınır Kapısı'ndan girmesi konusunun takibini yaptıklarını aktaran Iştiyye, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da Filistin halkına yönelik saldırıyı durdurmak için dünya liderleriyle temaslarını sürdürdüğünü belirtti.

        İsrail'in aralarında bebeklerin de bulunduğu 1800 çocuğu öldürdüğüne dikkati çeken Iştiyye, "Özgürlük, bağımsızlık ve devletimizi kurma arayışımız durmayacak, sömürgecilerin suçları topraklarımızdaki kararlılığımızı bozmayacaktır." diye konuştu.

        Iştiyye, İsrail'in "kara harekatına" dair ise "İşgalci devletin liderlerinden kara işgali hazırlıklarına ilişkin duyduklarımız, yeni suçların, vahşetlerin, tehcirin, intikam uğruna öldürmelerin devam edeceği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

        "Uluslararası basının Gazze'ye ulaşarak orada işlenen işgal suçlarını belgelemesine izin verilmesi" çağrısında bulunan Iştiyye, şunları kaydetti:

        "Halkımız, etnik temizlik ve soykırım politikaları uygulayan İsrail liderlerinin düşünce biçimini şekillendiren kibir, suç eğilimleri ve yayılma hayallerini yenecektir."

        GAZZE GECE BOYU BOMBALANDI

        İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladı.

        Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, savaş uçakları tarafından fırlatılan füze saldırısının ardından Gazze'nin kuzeydoğusundaki bölgelerden yoğun alev ve duman yükseldi.

        Saldırıda, Cibaliye Kampı'ndaki Şüheda ailesine ait ev yerle bir edilirken, çevresindeki evler de yıkıldı.

        Hava saldırıları sonucu çok sayıda Filistinli hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralandı. Bombardıman sonucu yıkılan evlerin enkazından henüz çıkartılamamış çok sayıda kişinin sivil savunma ekipleri tarafından oldukça kısıtlı imkanlarla kurtarılması için çalışma yürütülüyor.

        REKLAM

        Öte yandan, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi çevresini hedef aldı.

        Şifa Hastanesinin, içinde en çok yaralı barındıran tıp merkezi olduğu biliniyor.

        İSRAİL SAVUNMA BAKANI: HAREKAT AYLARCA SÜREBİLİR

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, "Gazze'ye yönelik kara harekatının" aylarca sürebileceğini belirtti.

        Yediot Ahronot gazetesinde yer alan habere göre Galant, söz konusu açıklamayı, Gazze sınırı yakınlarında "Hava Kuvvetleri Harekat Komutanlığı" toplantısında yaptı.

        Galant'ın burada, "İsrail ordusunu durdurabilecek hiçbir şey yok. Manevranın (İsrail'in Gazze saldırılarına verdiği isim) operasyonel yönü, hava kabiliyeti ve kara harekatından oluşuyor. Gazze'deki kara harekatı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak." ifadelerini kullandı.

        İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamada, "savaşın" bir sonraki aşamasına (kara harekatı) hazırlık amacıyla Gazze'de İsrail güçlerinin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için hava saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurmuştu.

        20 TIR DAHA REFAH SINIR KAPISI'NA GİRİŞ YAPTI

        İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi için üçüncü yardım konvoyunun, Refah Sınır Kapısı'ndan girdiği bildirildi.

        Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'dan 20 araçlık insani yardım konvoyunun Gazze'ye giriş yaptığını söyledi.

        Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre üçüncü insani yardım konvoyu da Filistin halkına ulaştırıldı.

        Haberde, 20 TIR'dan oluşan yardım konvoyunda gıda maddelerinin yanı sıra içme suyu, ilaç ve tıbbi malzemelerin olduğu belirtildi.

        Çatışmaların 17. gününde neler yaşandı?

        • BM, 14 kamyondan oluşan ikinci bir yardım konvoyunun Pazar günü Refah Kapısından Gazze'ye girdiğini söyledi.
        • ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu ile görüşmesinde ise Biden'ın "Gazze'deki ihtiyaç sahibi Filistinliler için gönderilen 2 insani yardım konvoyunu memnuniyetle karşıladığını" aktardığı ifade edilen açıklamada, iki liderin Gazze'ye insani yardımların süreceğini teyit ettiği belirtildi.
        • Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 5 bin 87 Filistinlinin öldüğünü, 15 bin 273 kişinin yaralandığını söyledi. Gazze'deki yetkililer, Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin yüzde 40'ının çocuk olduğunu söyledi.
        • İsrail'e düzenlenen saldırılarda ise 1400'den fazla İsraillinin öldüğü biliniyor.
        • İsrail, Gazze'nin kuzeyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi ve burada kalan herkesin "terörist" olarak görülme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.
        • BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA), 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 29 çalışanının öldürüldüğünü söyledi.

        *Haberin görselleri AA ve Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa