Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Futbolda yapay zeka devrimi! - Futbol Haberleri

        "Korner hızlı kullanıldı... Origiiii!!!!" Az önce okuduğunuz cümle, Liverpool'un 2019'da UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finalindeki tarihi geri dönüşünün zirve yaptığı anın anlatımıydı.

        Sağ kanattaki köşe vuruşunu kullanmak için kenara gelen Trent Alexander-Arnold, topu, kendisine doğru hareketlenen Shaqiri'ye bırakır gibi yaparken aniden köşe vuruşunu kullandığında Barcelona savunmasını hazırlıksız yakalamıştı. Altıpas içindeki Divock Origi, maçı 4-0'a getiren golü kaydetmiş ve aynı zamanda eşleşmedeki toplam skoru da 4-3'e getirmişti.

        Futbolseverler olarak yakın dönemde birçok unutulmaz korner üretimi gole tanıklık ettik, Sergio Ramos'un Atletico Madrid'e Şampiyonlar Ligi finalinde attığı gibi... Ancak bunlar genellikle doğru kişiye doğru şiddette açılan ortaların sonucuydu. Liverpool'un bu golü ise alıştığımızdan çok farklı bir düşüncenin üretimiydi.

        REKLAM

        ÜÇ YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

        Son yıllarda veri analizine verdiği önem ile fark yaratan Liverpool, teknolojinin yükselen sesine kayıtsız kalmadı ve birkaç yıllık çalışmanın ürününün bir kısmını da kamuoyuyla paylaştı. Google DeepMind, yaklaşık üç yıllık bir çalışma olan 'TacticAI'yı tanıttı.

        Daha önce Go gibi zorluk seviyesi yüksek kabul edilen masa oyunlarını çözmek için kullanılan algoritmalardan ilham alan bu yapay zeka çalışması, spor sahalarındaki şablonları incelemeye aldı.

        Futbol gibi tepkisel, rastlantısal ve duygusal yoğunluğu yüksek bir oyun için yapay zeka hala haritalandırılmamış bir bölge olsa da uzmanlar, öngörülebilir başlangıç noktaları olan durumların planlanmasında fayda sağlanabileceğini düşünüyor, korner gibi.

        7 BİN 176 KÖŞE VURUŞU ANALİZ EDİLDİ

        Daha önce penaltı vuruşları üzerine de çalışmalar yapan DeepMind, 2020 ila 2023 yılları arasında İngiltere Premier Ligi'nde kullanılan 7 bin 176 köşe vuruşunu analiz ederek bir geometrik algoritma yaratmış. Premier Lig'de söz konusu aralıktaki gollerin yaklaşık üçte birinin köşe vuruşları sonrası atıldığını düşünürsek bir takımı öne geçirme adına epey kullanışlı.

        REKLAM

        ŞABLONLARIN YÜZDE 90'I KULLANILABİLECEK DURUMDA

        TacticAI, köşe vuruşunu kullanacak oyuncuyu, ortanın kime açıldığı ve kalenin neresine vurulduğu gibi birden fazla kriter üzerine çalışarak Liverpool'un veri analiz ekibine bir taslak sunuyor. Kulübün üç veri analizcisi, bir video analizcisi ve yardımcı antrenörü bu korner şablonların futbolun olağan akışına yatkınlığını ve uygunluğunu inceliyor. Yayınlanan makaleye göre ortaya çıkan sonuçların yüzde 90'ı futbol sahalarında kullanılabilecek durumda!

        Yapay zekanın geldiği nokta, sporun her alanında potansiyel kullanımlarına olan ilgiyi de artırdı. ABD Ulusal Futbol Ligi ve Amazon Web Services, "Dijital Atlet" olarak bilinen ve zaman içinde sakatlıkları tahmin edip önleyebileceğini umdukları bir oyuncu sağlığı aracı geliştirdi.

        REKLAM

        Şu anda Atalanta'nın 'Futbol Zekası Direktörü' ve eski bir veri analizcisi olan Sudarshan Gopaladesikan da yapay zekanın futbolda gidebileceği noktayı yorumlarken şöyle söylüyor: "Bu, yapay zekanın futbola yığınsal veya kategorik bir şekilde yaklaşmamıza yardımcı olabileceği bir yoldur, bunun sadece büyük bir sürekli akış olduğunu ve neler olup bittiğini bilmediğimizi düşünmenin aksine"

        İFLASIN EŞİĞİNDEN ZİRVEYE

        2010 yılında toplam borcu 237 milyon sterlin olan Liverpool iflasın eşiğindeyken 300 milyon sterlin karşılığında Fenway Sports Group tarafından satın alındı. FSG aynı zamanda Amerikan Beyzbol Ligi takımlarından Boston Red Sox gibi yatırımları da olan bir şirketti.

        MONEYBALL V2.

        Amerikan Beyzbol Ligi'ni 2000'lerin başında değiştiren felsefe olan 'Moneyball'u uygulamaya başladıktan iki yıl kadar sonra şampiyonluğa ulaşan Red Sox'tan sonra Liverpool da futbolda öncülüğe soyunmuş gibi. Hakim anlatıya göre yapay zekayı bir kenara bırakalım veri analizi dahi yeşil sahalarda olup bitenleri açıklama konusunda mahir olmasa da ilerleyen yıllarda bu durum değişeceğe benziyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa