Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Facebook kullanıcıların ağzından otomatik paylaşımlar mı yapıyor? - Teknoloji Haberleri

        Facebook’un iki adımlı doğrulama (iki aşamalı giriş) sistemi, uzun süredir fark edilmeyen bir özelliği nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu. Gabriel Lewis isimli bir yazılım mühendisi, Facebook’un doğrulama sistemi için aldığı telefon numarasını kullanıcılara istenmeyen mesajlar göndermek için kullandığını fark etti.

        Günümüzün en popüler dijital servislerinde kullanılan iki adımlı doğrulama sistemleri, kullanıcının hesabına giriş yapması için telefonuna gönderilen kodlara dayanıyor ve bu sayede kullanıcı hesapları izinsiz girişlere karşı korunuyor. Ancak Facebook’un hesabını güvende tutmak isteyen kullanıcılara ayrıca Facebook’taki arkadaşlarının paylaştıkları yeni gönderilerin SMS üzerinden bildirdiği ortaya çıktı. Kullanıcıların bu SMS’lere verdikleri yanıtların ise doğrudan Facebook profillerinde paylaşıldığı anlaşıldı.

        REKLAM

        Gabriel Lewis’in Twitter profilinden yayınladığı bu bulgular, benzer olaylar yaşayan birçok kullanıcının ortaya çıkmasını sağladı. Birçok Twitter, Facebook ve Instagram kullanıcısı, iki aşamalı doğrulama için verdikleri telefon numaralarının sosyal ağlar tarafından istenmeyen mesajlar göndermek amacıyla kullanıldığını iddia etti. Lewis ayrıca, Facebook'tan SMS'le bildirim almak gibi bir seçeneği aktif etmediğinin de altnızı çizdi.

        Lewis konuyla ilgili gözlem ve düşüncelerini bu ayın başında paylaşmıştı. Ancak konunun gündeme gelmesi, sosyolog Zeynep Tüfekçi’nin Facebook’u eleştirdiği Tweet dizisinde Lewis’in bulgularına da gönderme yapmasıyla gerçekleşti.

        Tüfenkçi tarafından etkileşimlerini artırmak için uyguladığı politikar nedeniyle eleştirilen Facebook, bu nedenle para cezasına dahi çarptırılabilir. Tüketicilere istenmeyen mesajlar ve e-postalar göndermek, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede kanunen yasak.

        Konuyla ilgili bir açıklama yapan Facebook, SMS’e verilen yanıtların otomatikman Facebook’ta yayınlanmasının bilerek mi yapıldığı yoksa bir hata mı olduğu konusunu aydınlatmadı. SMS bildirimleri konusunda inceleme başlatan sosyal ağ, iki aşamalı doğrulama sisteminin kullanılmak isteyenlerden telefon bilgisinin zorunlu olarak istenmediğine dikkat çekti.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa