Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başta giyim sektörü olmak üzere yapılan tüm alışverişlerde kadınlar erkeklere göre hakkını daha çok savunuyor.

        Günümüzde, hizmet sektörü içerinde bulunan birçok alanda alışveriş yapanların aldıkları ürünlerde çıkan sorunlar karşısında değişimden iadeye kadar birçok hakkı bulunuyor. Sanal alanda ya da mağazadan alınan ürünlerde üretici ya da paravan şirketlerden kaynaklı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu konuda yapılan araştırmalara göre kadınlar, aldığı ürünlerde çıkan sorunlar karşısında erkeklere göre haklarını daha fazla savunuyor.

        “Kadınlar hak arama konusunda erkeklerden daha önde”

        Konu ile alakalı İHA'ya açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, hak arama konusunda kadınların erkeklere göre daha önde olduğunu söyleyerek, “Tüketiciyi Destekleme Derneği çözüm merkezine gelen başvurulara baktığımızda özellikle kadınların hak arama konusunda daha bilinçli olduğunu görüyoruz. Kadınların alışverişte daha çok zaman harcamaları ve bu zaman harcamasından dolayı da aldığı ürünün arızalı, bozuk, ayıp çıkması durumunda gidip hakkını araması daha kolay. Dolayısıyla kadınlar hak arama konusunda erkeklerden daha önde. Öncelikle aldığımız ürünün yerini belirlememiz gerekiyor. Eğer ürünü iş yeri dışında kurulan sözleşeme ile aldıysak, bu ürünü 14 gün içinde iade edebiliriz. Eğer iş yerine giderek kendimiz aldıysak, ayıplı çıkmayan bir ürünü iade etme imkanımız yok. Ürün ayıplıysa 6 ay içinde şartsız iade edebiliriz. Gizli ayıp varsa, ayıp çıktığı tarihten itibaren iade etme şansımız var. Tabi 'hak arama konusunda belge yoksa hak arama yoktur' diye tüketici derneklerinin bir uyarısı var. Ancak bazı firmalar, ürünün üzerindeki barkottan bakarak fiş ve belge olmadan ad ürün hakkında işlem yapabilmektedir” ifadelerini kullandı.

        “Haklı olduğunuz durumda, tüketicinin seçimlik hakları vardır”

        Haklı olunan durumlarda tüketicinin seçimlik hakları olduğunu söyleyen Bakal, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

        "Eğer ürünü iade etme hakkınız yasal olarak mevcutsa, iki taraf da bunu kabul ettiyse, o zaman tüketici seçimlik haklarını kullanabilir. Ürünü verip parasını alabilir, ürünü yenisi ile değiştirebilir, ürünü tamir ettirir, ayıp oranında indirim elde edebilir. Haklı durumda bunun yerine falanca ürünü al gibi bir dayatma yasal değildir. Tüketici böyle bir dayatma ile karşı karşıya kaldığı zaman, limitlere göre haklarını tüketici hakem heyetlerinde arayabilir."

        “Onların böyle özen göstermesi erkek konfeksiyona, bizlere de özeni getiriyor”

        Kadınların daha dikkatli ve özenli olduğunu söyleyen vatandaş Cengiz Vural “Bunun bir tek değil pek çok sebebi var. Kadınlar dikkatli ve özenli. Detaycıdır kadınlar biliyorsunuz. Detayları hiç kaçırmazlar. Bizim için küçük bir sökük, küçük bir düğme hatası, renk hatası, ton hatası; biz fark etmeyiz bile. Ama onlar bu konuda uzman. Yani saçlarını bile yaptırırken 4 ton yaptırıyorlar, 'Nasıl olmuş?' Biz 1 ton görüyoruz. Onların ayrıntıdaki titizlikleri, kaliteye verdikleri önem bizden fazla. Birinci nedeni bu, aşırı dikkatleri. İkincisi dikiş nakış, konfeksiyon gibi işlerde kadınların el becerileri o konuda da yatkın olduğu için bunun üretimini, imalatını, neler kullanıldığını çok iyi biliyorlar, daha iyi anlıyorlar, oradan yakalıyorlar. Biz anlamıyoruz. Biz giyiyoruz, tamam. Ama iyi bir şey, yaptıkları iyi bir şey. Özen göstermeleri, piyasada kaliteyi getiriyor. Onların böyle özen göstermesi erkek konfeksiyona, bizlere de özeni getiriyor. Bizlere de dikkatli üretim yapıyorlar. Haklarını aramaları da çok güzel bir şey. En azından piyasaya kalite geliyor” dedi.

        “Aldığımız ürünün her detayına dikkat ediyoruz”

        Üniversite öğrencisi İrem Nur Akgün ise kadınların detaycı olduğunu ve çok araştırdığını aktararak, “Kadınların bence haklarını daha çok savunmalarının sebebi, biz daha detaycıyız diye düşünüyorum. Yani bir erkek bir mağazaya girdiğinde eğer beyaz bir tişört alacaksa beyaz tişörtü alıp çıkıyor ama bir kadın girdiğinde, işte nakışı, işlemesi, pulu, detayı, ayakkabısında daha çok dikkat ediyoruz. Fiyat performans olarak daha çok şey bekliyoruz. O yüzden bir defosu veya herhangi bir kusuru olduğunda bunun savunmasını istiyoruz bence. Çünkü çok araştırıyoruz. Yani; her detayına dikkat ediyoruz, takip ediyoruz, ne nerede yapılıyor, markası, fiyatı, işte fiyat performans açısından tekrar söylüyorum buna çok dikkat ediyoruz. O yüzden erkek daha salaş bakıyor bence bu duruma, düşünmüyor üzerine. Herhangi bir söküğü varsa “gideyim, değiştireyim” demiyor ama kadın çok araştırdığı için, her şeyini bildiği için bunun hatasını kabul etmiyor diye düşünüyorum. Yani arkadaşlarımda da çok fazla görüyorum. Mesela bir erkek arkadaşım çok salaş giyinmişse veya herhangi bir yerinde bir kusur varsa birbirlerinin kıyafetine dikkat etmiyorlar. Ama 'kadınlar kadın için giyinir' felsefesine ben inanıyorum. Eğer bir arkadaşımın veya benim üzerimde herhangi bir kusur varsa buna dikkat ediliyor” diye belirtti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Eskişehir İlçeleri
        Tüm Eskişehir Haberleri
         Eskişehir

        Eskişehir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa