Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji doğalgaz tahkim süreci, iranla doğalgaz anlaşması, tahkim süreci, taner yıldız'dan doğalgaz açıklması, iran'la pazarlık, doğalgaz pazarlığı, Türkiye ile iran doğalgaz fiyatı konusunda anlaşamadı - Enerji Haberleri

        Türkiye, doğalgaz fiyatında İran ile mutabakata varamadı. Türkiye, İran’dan tedarik ettiği doğalgazın fiyatının yüksekliğini şikayet ederek tahkime giderken, Ankara’da bulunan İran heyeti ile görüşmelerde somut bir mutabakata varılamadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, görüşmenin iyi geçtiğini söylemekle birlikte, fiyat indirimi konusunda İran tarafının ikna olmadığını kaydetti.

        Yıldız, “Şu anda İran, doğalgaz aldığımız ülkeler içerisindeki en pahalı ülkedir. Ve bunu kendileri de bilmektedir.” dedi. Resmi bir ziyaret için gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte Türkiye'de bulunan İran Enerji Bakanı ile dün akşam bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’la doğalgaz anlaşmazlığına dair toplantıyı basın mensuplarına değerlendirdi.

        Yıldız, İranlı yetkililerle doğalgaz konusundaki görüşmelerin son derece iyi geçtiğini ifade ederken, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz tedariki hususunda İran’dan ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Bakan Yıldız, “Bizim fiyatla alakalı sıkıntılarımızın olduğunu, fiyatı yüksek bulduğumuzu ve tahkim yoluna gittiğimizi söyledik. Onlar bize yaklaşık dört sayfalık tekliflerini sundular. Bu teklifi Türkiye tarafı olarak yeterli görmediğimizi kendilerine belirttik. Tahkimin bu süreçten ayrıştırılması gerektiğinden bahsettik. Onlar da bu konuda görüşlerimize saygılı olduklarını belirttiler.” diye konuştu.

        YENİDEN GELECEKLER

        İran’ın isteğinin, Türkiye’nin miktar yükseltimi olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, Türkiye tarafının isteğinin ise hangi fiyat üzerinde doğalgaz alım miktarının yükseltilebileceğinin açıklığa kavuşması olduğunu aktardı. Dün akşam yapılan toplantılarda bunların üzerinde durduklarını söyleyen Yıldız, İran heyetinin önümüzdeki hafta yeniden Türkiye’ye geleceğini belirtti. Taner Yıldız, “Şu anda İran, doğalgaz aldığımız ülkeler içerisindeki en pahalı ülkedir. Ve bunu kendileri de bilmektedir. İran’ın fiyat indirimine gideceğine olan inancımızı bir kez daha kendilerine belirttik. Bunun sürdürülebilir olmadığını kendilerine söyledik” şeklinde konuştu.

        İran heyetinin, Türkiye’ye satılan doğalgaz fiyatlarında hangi seviyede bir indirime gidilebileceğini kendi aralarında değerlendireceklerini kaydeden Yıldız, önümüzdeki bir ay içinde net bir cevap alma açısından önemli bir süreç olduğunu hatırlattı.

        TÜRKİYE'YE 'DAVANDAN VAZGEÇ' TALEBİ

        İran, Rusya'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi konumunda bulunuyor. Yıldız, İran'ın dört sayfalık teklifinde herhangi bir somut indirim ya da rakam sunulmadığını, fiyat müzakerelerine başlamak için İsviçre'de devam eden tahkim davasının çekilmesi şartını sunduklarını belirtti ve, "Tahkimin çekilmesi şartının doğru olmayacağını kendilerine söyledik" dedi. Türkiye, İran'a karşı doğalgaz fiyatının yüksekliğini de içeren iki ayrı tahkim davası açmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün akşam düzenledikleri basın toplantısında iki ülkenin enerji ve petrol bakanlarının doğalgaz fiyatı konusunu müzakere edeceğini belirtmişti. Erdoğan mutabakat sağlanması halinde Türkiye'nin İran'dan gaz ithalatının artabileceğini belirtmişti.

        TÜRKİYE, İRAN’DAN GERİYE DÖNÜK FİYAT FARKINI DA TALEP EDİYOR

        Tahkim sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Temmuz ayının ortalarında son duruşmayı yapacak İsviçre’deki tahkim heyetine, Türkiye olarak güvendiklerini sözlerine ekledi. Türkiye, 2011 yılından bu yana yüksek fiyattan alınan doğalgazın geri dönük fiyat farkının iadesi için İran’a dava açmıştı.

        "KUZEY IRAK PETROLÜ TAŞIYAN İKİNCİ TANKER DÜN YOLA ÇIKTI"

        Kuzey Irak petrollerin taşınması noktasındaki bir soru üzerine ise Yıldız, şunları ifade etti: “Biz üretiliyorsa iletiriz, iletiliyorsa da bu mutlaka tüketilir demiştik. Türkiye, bir taşıyıcı ülke olarak bu konumuna devam ediyor. Bu, aslında Irak için bir fırsattır. Gerek Bağdat gerekse Erbil’le alakalı işleri kolaylaştırıcı bir yöntemdir. Kendi aralarında kuramadıkları sistemi bu şekilde biz de yardımcı olmaya gayret ediyoruz.” İkinci tankerin yüklenip dün akşam itibariyle Akdeniz açıklarında yoluna koyulduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye olarak kendilerinin satıştan ve satıştan elde edilen gelirden mesul olmadıklarını belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa