Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Turizmci 'Bendime sığmam taşarım' dedi - Turizm Haberleri

        Bu yıl 15’incisi düzenlenen EMITT Fuarı’nda bir araya gelen turizmciler HT Ekonomi için kendi 1. sayfalarını yaptılar. Manşete sektörün görünen büyüklüğünün yanı sıra görünmeyen büyüklüğünü de taşıyan turizmciler, 2010 yılında 22 milyar dolar açıklanan turizm gelirine de itiraz ediyor. Ulaştırma, alışveriş ve günübirlikçilerin yaptığı harcamaların turizm geliri içinde görülmemesini eleştiren sektör oyuncuları, birinci sayfayı yaparken en çok bu konuyu konuştular. Bu sırada Kayı Grubu’nun patronu Talha Görgülü’nün Antalya’daki otelinde son iki yıldır yer kiralayan emlakçıyı göstererek, “Otelde konut bile satıyoruz” örneği de dikkat çekti. Görgülü’nün bu örneği son dönemde birçok lüks otele dağılmış durumda. Artık otellerde sadece oda değil, konutun bile satılması sektörün gerçek büyüklüğünün aslında bu olmadığının en güzel göstergesini oluşturdu.

        ‘COŞKUYU YANSITALIM’

        Bu yıl 31 milyon turist ve 25 milyar dolar gelir hedefi bulunan sektör aslında, görünmeyen kalemlerle 25 milyar doları çoktan yakaladığını savunuyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut’un “İçinde bulunduğumuz coşkulu durumu manşete yansıtalım” önerisine yazı işleri masasındaki diğer isimlerden de büyük destek geliyor. Çünkü sektör bu yıl 31 milyon yabancı 4 milyon da yerli olmak üzere yaklaşık 35 milyon kişiyi ağırlayarak tarihi bir rekora imza atmak istiyor. Turizmciler sürmanşet ve alt başlıklar için de yaklaşık 1.5 saat boyunca yazı işleri masasında kafa yoruyor. Sonunda sürmanşete ülkelerinde yaşanan siyasi gerginliğe rağmen EMITT Fuarı’na katılan Mısır ve Tunus’u çekmeye karar veriyorlar. Bu sırada Mısır ve Tunus’ta yaşanan olayların sektöre yansımaları da masada konuşulmaya başlıyor. Genel kanı “rehavete kapılmamak”. Bu ülkelerdeki rezervasyon iptallerinin bir bölümü her ne kadar Türkiye’ye kaydıysa da bir iki ay sonra Tunus ve Mısır’da suların durulması durumunda iki ülkenin de daha rekabetçi olarak piyasaya gireceği konuşuluyor. Bu dönemde fırsatçı olmadıklarını ve çifte rezervasyon gibi olaylara yer vermeyeceklerini anlatan turizmcilerin bir diğer gündem maddesi ise Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirdiği “Anadolu açılımı” oluyor.

        ‘Gelir açısından da 7’nci ülke olacağız’

        Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) işbirliğinde Ekin Fuarcılık ve ITE Group tarafından düzenlenen 15. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı - EMITT 2011 Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye’nin gelen turist sayısı bakımından dünyada 7. ülke olduğunu, gelir açısından ise resmi rakamların dünyada 9. ülke olduğunu gösterdiğini, ancak bunun çok daha yukarıda olduğuna inandığını söyledi. Günay, turizm gelirlerinin klasik bazlı hesaplama yöntemleriyle hesaplandığını, bakanlık olarak yeni hesaplama yöntemleri üzerinde çalıştıklarını söyleyerek, “Bunları tam olarak değerlendirdiğimiz zaman dünyada gelir bakımından 7’nci olacağımızı öngörüyoruz” dedi. Turizmcilerin alkol düzenlemelerinin turizmi olumsuz etkileyeceği uyarılarına da cevap veren Bakan Günay, şöyle devam etti: “Bir bölgede eğlenceyi iyi yaşamak elbette insanların hakkıdır ama aynı bölgede dinlenmeyi yaşamak da insanların hakkıdır. Biz makul bir denge kurmaya çalışıyoruz"

        ANADOLU BU KEZ GEÇTİ

        Fuarın açılışında konuşan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gür dünyadaki ekonomik krize rağmen Türk turizminin büyüdüğünü söyledi. Gür, artık turizm yatırımlarını Anadolu’ya ve Karadeniz’e kaydırdıklarını ifade ederek, Türkiye’de ilk defa yatırım portföyünün Batı’dan Doğu’ya kaydığını kaydetti. Gür, “Buraya gelmeden Hazine teşviklerine baktım. Sinop ile Antalya’nın batısına çizgi çekersek 2010 yılı itibarıyla Batı’sında 85, Doğu’sunda ise 86 yatırım teşvik belgesi olduğunu görüyoruz. İlk defa yatırım portföyü Doğu’ya kaydı” dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut da EMITT’in Türkiye’nin turizmde gösterdiği gelişmenin aynası, sembolü olduğunu kaydetti. Ahmet Barut, Mısır ve Tunus’ta yaşanan olayları bir fırsat olarak görmediklerini belirterek, bu ülkelerdeki yaşamın, en kısa sürede normale dönmesini dilediklerini söyledi. Barut, alkollü içeceklerin sunumuna ilişkin son dönemdeki düzenlemelerin sektörde rahatsızlık yarattığının da altını çizdi.

        TÜRKİYE'YE MUHTACIZ

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Çevre ve Turizm Bakanı Kemal Dürüst, kimsenin halkını, anavatanından koparamayacağını belirterek, “Bazı farklı sesler çıksa da KKTC, anavatan Türkiye’nin desteğine muhtaçtır. Onun desteğiyle ayakta durduğunun farkındadır” dedi. Dünya coğrafyasında küçük bir ülke olan KKTC’nin, anavatan Türkiye’nin her zamanki desteği ve kucak açmasıyla ayakta durabildiğini ifade eden Dürüst, hükümeti adına Türkiye Cumhuriyeti’ne en içten şükranlarını sunduğunu kaydetti. Türkiye’de 2011 yılının “KKTC Yılı” ilan edilmesinin, iki ülke arasındaki sosyal bağları güçlendireceğini dile getiren Dürüst, “Türkiye ekonomik kalkınmada en büyük destek beklediğimiz anavatanımız. Kimse KKTC halkını anavatanından koparamaz. Bazı farklı sesler çıksa da KKTC, anavatan Türkiye’nin desteğine muhtaçtır. Onun desteğiyle durduğunun farkındadır” diye konuştu. Bakan Dürüst geçen yıl 700 bin olan Türk turist sayısını bu yıl 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

        Mısır ve Tunus yarıştan kopmadı fuarda yer aldı

        Halk isyanlarıyla sarsılıp başlıca gelir kaynakları olan turizmi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Tunus ile Mısır, EMITT Fuarı’nda açtıkları stantlarla ‘Yıkılmadık, ayaktayız’ mesajı verdiler. İki ülkenin turizm yetkilileri gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını, Türk turiste yönelik fiyat indiriminin sağlanacağını belirttiler. Mısır Turizm Bakanlığı Türkiye Konsolosu Nehad Gamal Eldin, bu yıl 100 bin Türk turist hedeflerken halk isyanıyla karşılaştıklarını söyledi. Türk turistte geçen yıl 2009 yılına göre yüzde 37 artış yaşadıklarını ifade eden Eldin, “Türkiye’den 64 bin kişi bizi ziyarete geldi. 2011’de bu rakamı 100 bine çıkartmayı düşünürken böyle bir olay başımıza geldi. Türk turist tarafından yoğun bir biçimde iptaller yaşandı. Biz de olsak bu şekilde davranırdık. Kimse güvenli olmayan bir ülkeye gitmek istemez” dedi.

        Tunus 4 geceye 299 Euro ile müşteri arıyor

        Türkiye’den Tunus’a karşılıklı olarak yıllık 50 bin turist getirip götüren Intermed Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Gürcün ise geçen hafta TÜRSAB tarafından bu ülkeye yapılan destek ziyaretinin büyük acenteler tarafından arkasının geldiğini ifade etti. Gürcün, açılıştaki bütün konuşmacıların Tunus’a desteklerini belirttiklerini, Bakan Ertuğrul Günay’ın gelip ihtiyaçlarını sorduğunu ifade etti. Tunus’ta taşların artık yerine oturduğunu anlatan Gürcün, “TÜRSAB’ın destek ziyaretinin ardından Thomas Cook ve TUI gibi dev operatörler buraya seferler düzenleyeceklerini bildirdiler. Biz Türk operatörler olarak hiç ara vermediğimiz ürünü sunmaya devam edeceğiz. Emitt Fuarı’nda bu ülkeye olan tatil fiyatları uçak ve otel her şey dahil 4 geceliğine 299 Euro’ya tur satıyoruz. Gelip alanlar da oluyor” diye konuştu.

        İŞTE SEKTÖRÜN YAYIN KADROSU

        Genel Yayın Yönetmeni

        AHMET BARUT

        TÜROFED Başkanı

        Yayın Danışmanı

        TALHA GÖRGÜLÜ

        Kayı Grubu Başkanı

        Yayın Koordinatörü

        METE VARDAR

        Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı

        Yazı İşleri Müdürleri

        ALİ ONARAN

        Pronto Tour Yön. Kur. Bşk.

        CELAL BEKTAŞ

        Hey Turizm Yön. Kur. Bşk. Yrd.

        MEHMET BUYAN

        Apex Tour Genel Müdürü

        CEYLAN PİRİNÇÇİOĞLU

        VIP Turizm Yön. Kur. Bşk.

        DORUK KAYA

        Kaya Holding Yön. Kur. Üyesi

        TOLGAHAR BIYIKLI

        Golden By Genel Müdürü

        BERTAN ANER

        Bamtur Genel Müdürü

        AKIN AKSU

        ODEON Tour İç Turizm Müdürü

        SURURİ ÇORABATIR

        AKTOB Başkanı

        HACER GEMİCİ- ÜNSAL EREKE- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa