Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Cebe giren ‘Terminatör’ şimdi tatilde - Turizm Haberleri

        İnternet ve mobil iletişimin birleşmesiyle doğan geleceğin teknolojisi Augmented Reality (artırılmış gerçeklik), turizmin felsefesini baştan yaratacak. Hollandalı Layar adlı teknoloji firmasının öncüsü olduğu ve GPS, kamera ve pusulayı kullanarak gerçek zamanlı mekân uygulamasına imkân veren mobil internet tarayıcısı, özellikle tek başına tatile çıkanların tercihi olmaya şimdiden aday olacak nitelikte.

        CEBİNİ ÇEVİR, ROTANI SEÇ

        Akıllı cep telefonunlarına ücretsiz olarak yüklenebilen Layar tarayıcısı ile turist rehberini de yol tarifini de cebe indirmek mümkün oluyor. iPhone 4 ve iPhone 3GS’nin yanı sıra Android işletim sistemli cep telefonlarına uyumlu olan uygulama mobil cihaza yüklendikten sonra, arama çubuğunda yakın çevrenizde bulunan tarihi ve turistik mekânları listeleyebiliyorsunuz. Telefonunuzu hareket ettirdiğiniz yöne göre çevrenizdeki mekân bilgileri de eşzamanlı olarak değişiyor. İlginizi çeken bir müze veya alışveriş merkezini seçerek, o noktaya nasıl gidebileceğinizin yönlendirmesini yine cebinizden alıyorsunuz. Üstelik Layar’ın yapabildiği yol tarifiyle de sınırlı değil. Tarayıcınızın radarına takılan müze, anıt, meydan, kilise, katedral ve cami gibi mekânlar hakkında kısa tarihi bilgilere de yine cep telefonunuzun ekranından erişebiliyorsunuz.

        DAMAK TADINIZA UYGUN RESTAURANT DA BULUYOR

        Şu anda akıllı cep telefonlarına yönelik olarak Layar ile çalışan 2 bine yakın ‘artırılmış gerçeklik’ uygulaması mevcut. Ve bunların yarısından fazlası turizm ile ilgili danışma, şehir turu, konaklama, restaurant, gece hayatı, alışveriş, ulaşım, otomobil kiralama, hava durumu ve Wi-Fi noktaları gibi yurtiçi veya yurtdışında tatile çıkanlar için olmazsa olmaz uygulamalar. Hatta şu anda sadece ABD’de kullanılabilen ‘Tourist Discounts’ uygulaması, etrafınızda bulunan ve turistlere indirim yapan mekânları bulup, sizi o noktaya yönlendir Tur bitmeden arkadaşlarınızla paylaşın Facebook ve Twitter üzerinden seyahatinizle ilgili anlık paylaşımları da aktarmaya olanak sağlayan artırılmış gerçeklik teknolojisi sadece Layar ile de sınırlı kalmadı.

        İşte popüler diğer iki ‘sanal turist rehberi’:

        GEOTRAVEL: Bu uygulama, 20’den fazla dilde 20 bin seyahat kitabınındaki bilgileri cebe yüklüyor. 25 binden fazla destinasyona ilişkin bilgileri içeren uygulama ile etrafınızdaki mekânları seçerek kişisel turunuzu yaratabiliyorsunuz.

        MTRİP: Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 22 turizm destinasyonunu içeren uygulamada, ne tür bir gezi planladığınızı seçiyorsunuz. Bundan sonra tek yapmanız gereken cep telefonunuzu etrafınıza doğrultup, ekrandan takip etmeniz.

        NECDET ÇALIŞKAN- GAZETE HABERTURK- HT TATİL

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa