Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm İki yıl yedi ayda devr-i âlem - Turizm Haberleri

        Bundan altı yıl önce kariyerlerini bir yana bırakarak tekneyle dünya turuna çıkan Ayça-Levent Kirişçioğlu çifti, karaya ayak bastıklarından bu yana iki yaşındaki kızları ile birlikte Marmaris’te yaşıyor. Bir zamanlar üst düzey yöneticilik yapan çiftin yeni işi ise www.sailcatamaranturkey.com adlı bir site aracılığıyla dünya seyahati sırasında edindikleri bilgi ve tecrübeleri profesyonel olarak paylaşmak. Yol adlı kitaba konu olan dünya seyahatini Ayça Kirişçioğlu’ndan dinledik.

         Sizi tanıyabilir miyiz?

        36 yaşındayım. Eşim Levent de 41. İzmir Amerikan Lisesi’nden sonra Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme’yi bitirdim. Levent, Boston Üniversitesi’nde otel ve restoran işletmeciliği üzerine eğitim aldı. Bentley College’da işletme master’ı yaptı.

         Geziye çıkmadan önce ne yapıyordunuz?

        Satış ve pazarlama yöneticisi olarak çalışıyorduk. İstanbul’da hızlı bir hayatımız vardı. Bu seyahat eşimin hayaliydi. 2004’ün Ekim ayında Türkiye’den ayrılıp yola çıktık ve Mayıs 2007’de dünya turunu tamamladık.

         Nelerden vazgeçmeniz gerekti?

        Levent, kendini yelkene adadı. Alışık olduğumuz her şeyden vazgeçtik.

         Tekne’de bir gününüz nasıl geçiyordu?

        Karada tamirat, tekne bakımı, alışveriş, evrak işleri yapılıyor. Bir de gezip keşfetme tarafı var ki orası en zevklisi. Ama tahmin edildiği gibi tatil edasında geçen bir hayat değil. Zaman geliyor, tropik bir adada 1 ay denize giremiyorsunuz. Seyir halinde olduğunuz günlerde yapılacak iş çok: Temizlik, yemek, balık yakalama, günlük seyir notlarını yazma, telsizden görüşme gibi. Güneş battıktan sonra gece nöbet tutmak gerekiyor. Okyanusta geceleri eşinizle uyuyamıyorsunuz.

         Seyahat ilişkinizi nasıl etkiledi?

        İki seçenek var. Ya en yakın limanda boşanılıyor ya da ilişki daha güçleniyor. Bizim açımızdan ikinci seçenek gerçeğe dönüştü.

         Kaç ülkeye gittiniz?

        30 ülkeye giriş çıkış yaptık.

         Kitabınız Yol’u okuduktan sonra yola çıkanlar oldu mu?

        Evet. Yol, bir hayal kitabı.

        500 dolara da 5000’e de geçinen var

         Tekneyle dünyayı 2,5 sene boyunca dolaşmanın maliyeti ne kadar?

        Aylık ortalama giderimiz 1500-1800 dolar oldu. Buna tekne ve gerekli donanımın maliyeti dahil değil tabii. Yolda ayda 500 dolar ile geçinen çiftlere de rastladık, 5000’le de.

        DOĞA KARŞISINDA ZAYIFSINIZ

         En çok sevdiğiniz ülke hangisi oldu?

        Ekvador, Galapagos Adaları, Fransız Polinezyası ve Cook Adaları, Tayland.

         En çok nelere şaşırdınız?

        İnsanın doğa karşısında ne kadar zayıf olduğunu görmek şok ediciydi. Para yerine değiş tokuş usulü alışveriş yaptık. Köpekbalıklarıyla, balinalarla birlikte yüzdük. Deniz aslanlarıyla, kaplumbağalarla oyun oynadık. Volkanlara tırmandık, dalgalarda sörf yaptık. Dilini bilmediğimiz yerlilerin bayram kutlamalarına konuk olduk.

         Korktuğunuz günler oldu mu?

        En büyük kriz Cebelitarık Boğazı’nı geçip Atlantik Okyanusu’na çıkışımızdır! Üç gün süren fırtınada zor anlar yaşadık. Levent, dev dalgalar yüzünden kendini dümene bağladı! Fırtına dindikten sonra motor arızalandı. Sürüklenmeye başladık. Müthiş bir tesadüf eseri telsizde Cebelitarık’ta tanıştığımız arkadaşımız Jean’ın sesini duyduk. Bizi Fas sahiline kadar 40 mil çekti. “Bunca senedir denizlerdeyim, atlattığım en kötü havaydı. Bir daha sizi hiç göremeyeceğim sandım!” dedi.

        Melda Güngül- Gazete Habertürk- HT Cumartesi

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa