Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Kapadokya'nın Japon gelinleri - Turizm Haberleri

        Avrupalılardan sonra, Japonlar da turist olarak geldikleri Kapadokya'ya yerleşmeye başladı. Tıpkı Avrupalılar gibi gönüllerini Türk gençlerine kaptırıp, evlenerek bölgeye yerleşen Japonların sayıları her geçen gün artıyor.

        Türkiye'ye tatil amacıyla turist olarak gelip, Kapadokya'yı ziyaret eden ve daha sonra da burada yaşamaya karar veren yabancılara, son yıllarda Japonlar da eklendi. Bugüne kadar daha çok Avrupalı ve Amerikalılar yaşamlarının geri kalan kısmını Kapadokya'da geçirme kararı alırken, bölgeye yerleşen Japon sayısı da 100'e yaklaştı.

        Kapadokya'ya yerleşen Avrupalılar ve Amerikalılar bölgenin turistik beldeleri Göreme, Uçhisar ve Ortahisar beldelerini tercih ederken, Japonların tercihi ise Ürgüp oldu.

        Kapadokya'yı turizmden para kazanmak için değil, aksine sadece yaşamak için tercih eden Japonlar, yöre halkı tarafından da çok seviliyor.

        Yöre halkının 'Japon gelinlerimiz' diye hitap ettiği, turist olarak geldikleri Kapadokya'da gönüllerini Türk gençlerine kaptırıp, evlenerek yerleşen Japonlar, Türk kültürüne önce uyum sağlayamasalar da bir süre sonra gelenek ve görenekleri bile öğreniyor ve Türk gibi yaşıyor.

        Ülkelerine ise yılda sadece birkaç kez ziyaret amaçlı giden Japonlar, Kapadokya'ya yerleşmekten ve burada yaşamaktan duydukları memnuniyeti dile getiriyorlar.

        -CHİHARU GÖNLÜNÜ GENÇ REHBERE KAPTIRDI

        Kapadokya'ya turist olarak gelen ve gönlünü Ali Çeri (36) adlı rehber gence kaptıran Chiharu Çeri (32) yaklaşık 5 yıldır Ürgüp'te yaşıyor.

        Kapadokya'yı çok sevdiğini söyleyen Chiharu, Kapadokya'da yaşarken Japonlar ve Türkler arasında büyük kültür farklılıklarının olduğunu fark ettiğini, bu farklılığın da kısa bir süre sonra Türk insanlarının sıcakkanlılığı ve yardımseverliği ile büyük bir dostluk ortamına dönüştüğünü dile getirdi.

        Kapadokya'da yaşamaya başladıkları ilk günlerde kültür farklılığını fazlaca hissettiklerini anlatan Chiharu, ''Bu farklılığı kısa sürede zenginliğe dönüştürebildik. Kapadokya bölgesini çok seviyorum ve bu topraklardan asla gitmeyi düşünmüyorum'' dedi.

        İlk zamanlarda alışkın olmadıkları için Türk yemekleri konusunda sorun yaşadıklarını ancak Türk mutfağına alışıp artık Türk yemekleri yapabilmeyi de öğrendiklerini dile getiren Chiharu, Japonya'ya artık sadece gezmeye gittiklerini söyledi.

        -ARTIK TÜRK YEMEKLERİNİ YAPABİLİYOR

        Bir Türk genci ile evlenerek onun soyadını alan ve Kapadokya'ya yerleşen Japonlardan biri de Ayami Aktaş (39). 17 yıldır Ürgüp'te yaşıyor. Ev hanımı ve 4 çocuk annesi Ayami, mesleği iç mimarlığı da sürdürüyor.

        Ayami, uzun zamandır Kapadokya bölgesinde yaşadığını ve hem yöre halkının Japonları sevmesi, hem de buraya gelen Japon turistlerin çok olmasından dolayı, bölgede asla yabancılık çekmediğini anlattı.

        Kapadokya'ya yerleştikten sonra her çeşit Türk yemeğini yapmayı da öğrendiğini belirten Ayami, Türk insanının da Türk yemekleri kadar güzel olduğunu ifade etti.

        8 yıl önce turist olarak geldiği Kapadokya'da bir Türk genciyle evlenen ve ülkesine bir daha dönmeme kararı alan Chie Turhan (36) ise ilk günlerde yaşadığı şu ilginç sorlukları dile getirdi:

        ''Buraya ilk geldiğim dönemde, yaşadığım en büyük sorun, misafirlerin habersiz gelmesi ve geç saatlere kadar oturmalarıydı. Bu beni çok şaşırtıyordu ama şimdi bu duruma alıştım. Diğer bir sorun ise ev sahibine evin eksikliklerini ifade ettiğimizde karşılaştığımız olumsuz tutumdu. Bu olumsuz tavır bizi çok şaşırtıyordu' dedi.

        -''TÜRKLERİ ÇOK SEVİYORUM''

        Turist olarak geldiği Kapadokya'da 5 yıl önce tanıştığı Türk genciyle evlen Shikiko Kale (33) ise ilk günlerde Türkçe bilmemesinin kendisini çok zor durumda bıraktığından yakındı.

        Türklerin duygularını çok net ifade ettiklerini, bunun da Türkiye'de kendisinin en çok dikkatini çeken şey olduğunu vurgulayan Shikiko, ''Türkler kızıyorlar, eğleniyorlar, mutlu oluyorlar, üzülüyorlar. Bütün duygularını çevredekilerle yaşayabiliyorlar. Türk insanları çok nazikler. Birçok yer gezdim. En çok Türkleri seviyorum'' diye konuştu.

        Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz da, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, turist olarak gelip Kapadokya'ya yerleşen yabancıların büyük çoğunluğunun Avrupalı ve Amerikalılar olduğunu, ancak son yıllarda Japonların da onlara katıldığını söyledi.

        Göreme'de yaşayan Japon sayısının çok az olduğunu, onların tercihinin Ürgüp olduğunu belirten Durmaz, ''Kapadokya'ya yerleşen Avrupalılardan genellikle İngilizler, İskoçlar, Almanlar Göreme'de, Fransızlar, Amerikalılar Uçhisar'da, Avrupa dışından gelen Japonlar da Ürgüp'te yaşamayı tercih ediyor'' dedi.

        Son yıllarda Kapadokya'ya gelen Japon turistlerin sayılarında büyük bir artış yaşandığına dikkati çeken Durmaz, bu nedenle bölgede yaşayan Japonların kendilerini yalnız hissetmediklerini ifade etti.

        Japon turistlerin ilgisi nedeniyle yörede Japonca öğrenmeye çalışan turizm işi ile uğraşan esnafın bile olduğunu belirten Durmaz, ''Japonlar birer Kapadokya hayranı. Burayı çok seviyorlar. Turist olarak gelip geri dönenler de yerleşenler de ülkelerine gittiklerinde bölgemizin reklamını, tanıtımını yapıyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor'' diye konuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa