Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Turizmcilerden yeni proje - Turizm Haberleri

        Novum Touristik Turizm Seyahat Acentesi, başta Almanya olmak üzere Orta Avrupa ülkelerinden Antalya'ya getirdiği turistleri, haftanın her günü Manavgat'ın Tilkiler, Sırtköy, Yaylalan ve İbradı'nın Ürünlü Köyü'nde kafilelerle köy turuna çıkıyor. Yıllık 15 bin turistin köy turizmiyle buluşması hedefleniyor.

        Köy turuna çıkan Avrupalı turistler, köy kahvehanesinde rehber eşliğinde köylülerle sohbet ediyor. Sohbet sonrası köydeki tarihi evleri gezen turistlere genç kızlar, yufka ekmek hamur yoğurması, yufka ekmek pişirmesi, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan süt sağımı, kümesten yumurta alarak omlet yapma ve oya yapması ve yöreye ait otantik elbise yapımını gösteriyor.

        Acentenin Köy Turizmi Sorumlusu Ahmet Polat, köy turizmine başta Almanlar olmak üzere Belçika, Fransız, Hollandalı ve Avusturyalı turistlerin ilgi duyduğunu kaydetti. Polat, "Antalya'ya getirdiğimiz doğasever turistleri Manavgat ve İbradı'nın 4 köyünde günübirlik tura çıkarıyoruz. Bu tür turlarla Avrupalı turistleri Anadolu'daki köy yaşamı hakkında bilgi sahibi yapıyoruz. Köylerimizin yemek, giysi, otantik elbise, müzik, gelenek ve göreneklere ait bilgi veriyoruz. En önemlisi de turistlerle kırsal alanda yaşayan insanları buluşturuyoruz. Türk misafirperverliğini yakından gösteriyoruz. Köy turlarına karşı özellikle Alman turistlerin yoğun ilgisi var. Önümüzdeki yıllarda köy sayılarını artıracağız. Hedefimiz, köylerle kırsal kalkınmayla birlikte yöresel değerleri de gün yüzüne çıkartarak turizmi kazandırmak." diye konuştu.

        Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı ve Eko Turizmi Uzmanı Doç. Dr. Orhan Özçatalbaş, kırsal alanda işsizliğin önüne geçmenin yolunun insanları, doğduğu yerde doyurmaktan geçtiğini söyledi. Başta Alman, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İspanya, Fransa ve İtalya'da köy turizminin yaygın olduğunu belirten Orhan Özçatalbaş, Avrupa'daki köy turizminde köylülerin ürettiğini de rahatlıkla pazarladığını kaydetti.

        Özçatalbaş, "İnsanların doğdukları yerde doymasını, köyden şehre göçmesini engellemek istiyorsak köylerimizi turizme açmak zorundayız. Avrupa ülkeleri, köylerinin yüzde 40 geçimini köy turizmiyle karşılıyor. Yaptığımız araştırma sonucunda Antalya'nın çoğu köyleri köy turizmine elverişli. Köy turizminin en önemli önceliği bozulmamış doğası. Bu konuda Antalya'nın Korkuteli ilçesi İmecik Köyü'nde geniş çaplı araştırma yaptık. Köyün doğal yapısı kırsal turizme çok elverişli." diye konuştu.

        Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Yüksek Danışma Kurulu (YDK) üyesi ve kırsal turizmi uzmanı Dr. Yusuf Örnek ise Almanya'da 14-49 yaş grubu düzenli seyahat yapan 8 bin turist üzerinde yaptıkları anket çalışmasında, yüzde 18?in Türkiye'de veya başka bir ülke köyünde tatil yapmayı istediklerinin ortaya çıktığını açıkladı.

        Dünyada en fazla tatil yapma kültürüne sahip milletin Almanlar olduğunu söyleyen Yusuf Örnek, 80 milyon nüfuslu ülkenin 60 milyonunun her yıl düzenli bir şekilde tatil yaptığını dile getirdi. Anadolu'nun herhangi bir köy evinde tatil yapmak isteyen turist sayısının 10 milyonluk sayıya tekabül ettiğine dikkat çeken Örnek, bunun, turizmciler tarafından çok iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Yusuf Örnek, şöyle dedi:

        "Torosların eteğindeki dağ köylerindeki gençler sahildeki otellere çalışmaya geldi, köylerimiz boş kaldı. Aslında kültür turizminin canlandırılacağı yerler köylerimiz. Anket çalışmamızda turistlerin yüzde 57'si bir köy evinde aile ile birlikte 5-7 gün arası kalabileceğini belirtiyor. Köy turizmini tercih eden turistlerin yüzde 95?ini entellektüel, gelir seviyesi yüksek ve paralı turistler oluştururken, haftalık tatil harcaması ise ortalama 3 bin 500 Euro."

        Cihan

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa