Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Gölcük termak turizm merkezi oluyor - Turizm Haberleri

        Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bulunan tarihi Yazlık kaplıcaları termal turizme açılacak.

        Yazlık beldesi sınırları içinde bulunan ve Roma dönemine ait tarihi kaplıcadaki şifalı sıcak su yıllardır boşa akıyordu. Çevrede oturanların yıllardır çocuklarını ve çamaşırlarını yıkadıkları tarihi kaplıcalarda 2004 yılında Kocaeli Valiliği ve Müze Müdürlüğü öncülüğünde kazı çalışmaları başladı. Tarihi haham, su yolu ve küçük hamamlardan oluşan yüzlerce yıllık tarihi eserler gün ışığına çıkartılırken, bölge termal turizmin hizmetine sunulacak.

        Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, bizzat projeleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay sunup gerekli destek sözünü aldıktan sonra bölgede hummalı bir çalışma başladı. Proje tarihi dokuyu korurken termal turizm için gerekli olan oteller ve havuzlardan oluşuyor.

        Tarihi kaplıcayı gezen Ellibeş, "Gölcük Belediyesi olarak bu projeyi çok önemsiyoruz. Yazlık'tan Hisareyn'e kadar olan bölge termal turizm bölgesi olacak. 400 metre derinlikten şifalı su çıkıyor. Bu su sedef ve mide hastalıklarını iyileştirici özelliktedir. Sadece bölgedeki çocukların yüzdüğü ve kadınların çamaşır yıkadığı bölgede geniş çapta kazı çalışması başlatıldı. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi kaplıcanın çevresi tamamen kazıldı. Kocaeli bölgesinde Roma yapısı bakımından tek örnek proje olduğu tespit edilen Yazlık ılıcası ile 10 dönümlük bir alan içinde yaklaşık 3 dönümü kapsayan kurtarma kazısı yapılacak" dedi.

        Yazlık bölgesindeki şifalı suların bir kısmı, içinde yüzülmesi halinde cilt hastalıklarına iyi geliyor. Bu sular kükürtlü ve sıcak. Aynı bölgede yine cilt hastalıklarına iyi gelen çamur banyosuna uygun kaynaklar var. Bir de içilmesi halinde mide ve göz hastalıklarına iyi gelen şifalı sular bulunuyor.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa