Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yerli turiste sesli sistem - Turizm Haberleri

        Mevlana Müzesi'nde uygulanmaya başlanan sesli rehberlik sistemi sayesinde, bugüne kadar çoğu kulaktan dolma bilgiye sahip yerli turistler, artık doğru ve ayrıntılı bilgiyle ağırlanacak.

        Konya Müze Müdür Vekili Naci Bakırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi (DÖSİM) Merkez Müdürlüğünün, daha önce Topkapı Sarayı Müzesi ve Efes ören yerinde yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine sunulan sesli rehberlik sisteminin 1 Eylül itibariyle Mevlana Müzesi başta olmak üzere Ankara Anadolu Medeniyetleri, Göreme Açıkhava ve Ayasofya müzelerinde de faaliyete geçtiğini belirtti.

        Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça, İspanyolca, Japonca ve Farsça dillerinde Mevlana Müzesi'nin sesli rehberlik sistemiyle tanıtımının, müze girişinde 2 liraya kiralanan kulaklıklı cihazla yapıldığını anlatan Bakırcı, ''Bu yeni sistemle cihaz üzerinde bulunan 60 düğmeyi gezi sırasında belli noktalarda eşleştiren turistler, bulundukları yerle ya da müzede sergilenen bazı eserlerle ilgili ayrıntılı bilgiyi dinleyebiliyor'' dedi.

        Bakırcı, daha önce müze içinde gürültüye neden olan rehberli grup turları için radyo frekansıyla çalışan seyyar mikrofon ve kulaklık düzeneği de kiralandığını, böylece gruplar için bilgilendirme yapan rehberlerin seyyar mikrofonu kısık sesle konuşarak müze içinde ses kirliliği olmadan turistleri bilgilendirebildiğini vurguladı.

        Bu sisteme özellikle müzeyi ziyaret eden yerli turistlerin rağbet etmeye başladığını belirten Bakırcı, şunları kaydetti:

        ''Daha önce ziyaretçilere, müze girişindeki dev ekranda çeşitli dillerde yayınlanan sinevizyonla bilgi veriliyordu, fakat bu yeterli gelmiyordu. Yılda müzeyi ziyaret eden yaklaşık 1.5 milyon yerli turist hep burada dua edip gidiyorlardı. Artık dua etmek dışında doğru bilgiyle bilgilendirilmiş olarak buradan ayrılıyorlar. Müze içinde işaretlenen noktalarda yazılı numarayı elindeki cihaz üzerinde işaretleyen ziyaretçiler, o noktayla ilgili bilgi almakla kalmıyor, söz konusu yerin fotoğraflarını da cihazdan görebiliyor. Geçen yıl müzeyi 280 bin civarında yabancı turist ziyaret etmişti, bu yıl sayının 400 bine çıkacağını tahmin ediyoruz. Söz konusu sistem, müzeyi ziyaret eden yabancı ziyaretçilerin de memnuniyetini artırıyor.''

        Sesli rehberlik sisteminin, alan darlığı nedeniyle kalabalıktan şikayet edilen müzenin sandukalar ve semahane bölümlerindeki yoğunluğu da azaltacağını ifade eden Bakırcı, ''Ana müze bölümünün gezilmesi, bilgilendirme süresine paralel olarak yaklaşık yarım saat sürüyor, bu da ziyaretçi sirkülasyonunu hızlandırıyor'' dedi.

        -''SANDUKANIN MEVLANA'YA HÜRMETTEN AYAĞA KALKTIĞI'' İNANIŞI...-

        Bakırcı ayrıca, sesli rehberlik sistemi sayesinde, bugüne kadar çoğu kulaktan dolma bilgiye sahip yerli turistler, artık doğru bilgiyle tanışmış olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''60 ayrı konu başlığında, Müze'de sergilenen levhalar, Horasan Erleri, Mevlana'nın katibi Hüsameddin Çelebi, Mevlana'nın hayatı ve eserleri, Sakal-ı Şerif, en eski el yazması eser, üzerinde en fazla sayıda düğüm olan halı ve seccade gibi konularda bilgiler veriliyor. Müzede Mevlana'nın sandukasının yanında duran, konumlandırılma biçimi nedeniyle, 16. yüzyıldan sonra 'Mevlana'ya hürmeten ayağa kalkmış' şeklinde bilinmeye başlanan Mevlana'nın babası Bahaedden Veled'in sandukası hakkında da doğru bilgi veriliyor. Bu baş tarafı yüksek ahşap sanduka, Selçuklu döneminde Mevlana için yaptırıldığı, baş tarafının yüksek olmasının ise Ahlat'ta da örnekleri görülen, Orta Asya Türk geleneğindeki yüksek mezar taşı yapma geleneğinden geliyor. Sesli bilgilendirme sisteminde ayrıca Mevlana'nın Şems ile ilk karşılaşması da en doğru şekilde ziyaretçilere aktırılıyor.''

        Bakırcı, uygulamanın başladığı günden bu yana yeni sistemle ilgili olumlu tepkiler aldıklarını, özellikle yerli turistlerin doğru bilgiler eşliğinde müzeyi gezmenin hazzını yaşadıklarını kaydetti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa