Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, nokia, türkiye, FATİH projesi - Teknoloji Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Nokia'ya Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ederek, ''Fatih Projesi, taşıdığı büyük pazar potansiyeliyle bir firmanın yüksek bir sıçrama yapabileceği ve dünya devleri arasına girebileceği fırsatlar sunmaktadır'' dedi.

        Bakan Ergün, Nokia Başkan Yardımcısı ve Finlandiya eski Başbakanı Esko Tapani Aho, Nokia Ticaret Politikası Direktörü Esa Kaunis Cola ve beraberindeki heyeti kabul etti.

        Ergün, görüşmede Türkiye'deki gelir artışının bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sektöründe tüketimi arttırdığını, teşviklerle BİT sektöründeki yatırımların desteklendiğini dile getirerek, Fatih Projesiyle de bu sektördeki yatırımların destekleneceğini, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunu iyi değerlendirmek istediklerini kaydetti.

        Nokia, yeni atağa geçeceği süreçte Türkiye fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Ergün, Fatih Projesi'nin de bu açıdan Nokia için çok önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

        Bakan Ergün, Fatih Projesinin ilk bölümünün hayata geçtiğini, ikinci bölümde liselerle süreceğini, daha sonra tüm okullarda devam edeceğini anlatarak, ilk 4 yılda 15 milyon civarında tabletin, sonraki her bir yılda ise 1,5 milyon tabletin dağıtılacağını belirtti.

        Tablet dağıtımı kadar ders içeriklerini de çok önemsediklerini dile getiren Ergün, Türkiye'de 4 yılda 6-7 milyar dolar civarında bir pazar oluşacağını ve sonra bunun devamın da geleceğini, bu iş için finansmanın da devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

        Nihat Ergün, tablet dağıtımın hem yazılım hem de donanım olarak Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün gelişimine önemli katkı vereceğini işaret ederek, Fatih Projesinin ihale şartnamesinde yerlilik oranı olacağını ve bunun kademeli olarak arttırılacağını, şartnameye ihaleyi alan firmaya ARGE merkezi kurma ve teknik destek verme şartının konulacağını anlattı.

        ''FATİH PROJESİ İLE YENİDEN SIÇRAMA YAPABİLİRSİNİZ"

        Fatih Projesi'nin ihalesinin 1-2 ay içerisinde yapılacağını ifade eden Ergün, Türkiye'de üretime başlayan ve kademeli olarak üretimini yerlileştiren firmaların tercih edileceğini, Fatih Projesinin Türkiye'nin bulunduğu bölgeyi etkileyecek bir proje olduğunu ifade etti.

        Ergün, Fatih Projesi'nin bütün işletim sistemlerine açık olacağını, sadece Android işletim sistemli olacak diye bir karar almadıklarını dile getirdi.

        Görüşmeye ilişkin Bakan Ergün, kendilerinin her zaman dile getirdikleri bir husus olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

        ''Artık bizim Türkiye olarak çok üretmenin yanında, nitelikli ürünler üretmemiz gerekiyor. Peki, nasıl olacak bu iş? Bu işin tek yolu firmaların ARGE faaliyetlerini arttırarak yenilikçi ürünler ortaya koymasından geçiyor. Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, bilgi ve iletişim sektöründe yaşanan çok süratli gelişmeler sayesinde, bir anda yenilikçi bir ürün ortaya koyan bir firma, hemen dünya devleri arasında yerini alabiliyor.

        Daha birkaç yıl öncesine kadar dünyada cep telefonları ve benzeri ürünlerde liderliği elinde bulunduran bir firma, liderliğini bir başka firmaya kaptırabiliyor. Bütün bunlar hep ARGE ile oluyor, yenilikçi ürünler üretmekle oluyor. Buradan sektördeki bütün firmalara bir çağrıda bulunmak istiyorum: Fatih Projesi, taşıdığı büyük pazar potansiyeliyle bir firmanın yüksek bir sıçrama yapabileceği ve dünya devleri arasına girebileceği fırsatlar sunmaktadır.''

        ''TÜRKİYE'Yİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

        Nokia Başkan Yardımcısı ve Finlandiya eski Başbakanı Esko Tapani Aho ise, Nokia olarak Türkiye'yi çok önemsediklerini dile getirerek, Türkiye'nin genç nüfusuyla dünya coğrafyasında kavşak bir noktada bulunduğunu, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında Türkiye Hükümetinin vizyonu ile Nokia'nın vizyonunun örtüştüğünü kaydetti.

        Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sosyal alanda büyük bir karşılığının olduğunu dile getiren Esko Tapani Aho, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ülke ekonomilerini büyüttüğünü, Hindistan'da bilgi ve iletişim teknolojilerinde kullanıcı sayısının 7-8 yıl önce çok çok düşükken, bugün çok büyük kullanıcı sayısına ulaşıldığını ifade etti.

        Esko Tapani Aho, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında işbirliği imkanlarını ele almak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiklerini dile getirerek, Bakan Ergün'ü Finlandiya'ya davet etti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa