Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet kopyacısını yakalayan program - Teknoloji Haberleri

        Öğrenciler ödevlerini internetten kopyalayarak hazırlamaya başlayınca üniversiteler de “kopya yakalayan programlar” kullanmaya başladı. Bu programlar ödevlerin hangi makaleden yüzde kaç oranında kopyalandığına kadar ortaya çıkarıyor.

        İnternet öğrencilere ödevlerini hazırlamada en büyük yardımcılardan biri olurken, bazı öğrenciler de tamamen işin kolayına kaçtı ve tüm ödevlerini internetteki makalelerden kopya çekmeye başladı. Özellikle üniversitelerde verilen ödevlerin hatta tezlerin internetteki makalelerden, web sitelerinden eser sahibine atıf bile yapılmadan öğrenciler tarafından sanki kendi fikirleriymiş gibi kullanılmaya başlanması üniversite yönetimlerini rahatsız etti. Üniversite yönetimleri bu durumun “hırsızlık” olduğuna ve bunun akademik dürüstlükle uyuşmadığına karar verdi. Başta vakıf üniversiteleri olmak üzere üniversitelerde “aşırılmış ödevleri ve tezleri” yakalamak için “casus programlar” kullanılmaya başlandı.

        Şu anda bu programları kullanan üniversiteler arasında Bilkent, Sabancı, Bilgi, Özyeğin üniversiteleri bulunuyor. Koç ve Boğaziçi’nin de aralarında bulunduğu bazı üniversitelerde de akademisyenler kendileri kişisel olarak bu programları kullanarak, öğrencilerin ödevlerini denetleyip, “aşırılma” olup olmadığını kontrol ediyor. İstanbul Teknik Üniversitesi gibi bazı üniversiteler de “casus programı” kurmak için inceleme yapıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa