Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Allah adıyla Facebook hesabı caiz midir? - Teknoloji Haberleri

        UMAY ŞEKERCİ - HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi'de bir kullanıcının "Allah" ismiyle Facebook sayfası açması, bu sayfada gelen sorulara "Allah" ismiyle yanıt vermesi karşıt görüşleri karşı karşıya getirdi. Kullanıcının Facebook hesabının ve internete girme hakkının askıya alınmasına ilişkin gelen yorumlarda "ifade özgürlüğü" ile "dine saygısızlık" görüşleri çatıştı.

        Sınır Tanımayan Gazeteciler: İfade özgürlüğünün kısıtlanması

        Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü AB ve Belçika CEO'su Allah ismini kullanarak Facebook'ta sayfa açan kişinin Facebook tarafından sansürlenmesini yanlış bir strateji olarak nitelendirdi. Kişinin sansürlenmesini "ifade özgürlüğünün kısıtlanması" olarak nitelendiren Olivier Bassil, The Media Line haber ajansına yaptığı açıklamada "Bu baskıyla birgün bütün sosyal medya karşılaşabilir" dedi. Ateistler tartışmaya kendilerinin ifade özgürlüğü olmadığı cephesinden katıldı.

        İlahıyatçılar ise "toplumsal hassasiyetlere ve Allah'a saygısızlık" olarak niteledikleri bu tür girişimlerin yasaklanmasını doğru buluyor. İşte ilahıyatçıların görüşleri

        İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy - Facebook'tan yaymak isteyen sevap bile işler

        Allah hepimizin Allah'ı. Hepimizin Rabbi. Hepimizin Yaratıcısı ve Sahibi. Bu sebeple herkes Allah ismiyle internette siteler açabilir. Gruplar kurabilir. Hayran sayfaları oluşturabilir. Ancak nickname veya rumuz olarak kendi namına kullanamaz. Allah ismini duyurmak insanları Rabbimiz ve Sevgilimiz Allah'ımız ile buluşturmak adına yapılabilir. Sahih kaynaklar doğrultusunda tebliğ boyutunda bilgiler ziyaretçilere veya üyelere sunulabilir. Ancak yine belirteyim ki şahıslar kendi namlarına rumuz olarak messenger veya mail veya kullanıcı adı gibi etkinliklerde kullanalamaz kullanmaları caiz olmaz. Çünkü Allah ismi sadece Allah'a aittir. O'na has ve mahsustur.

        İnsanları Rableriyle buluşturmak ve O'nu insanlara tanıtmaya vesile olmak amacı güdülerek. sahih kaynaklar baz alınarak (Kur'an ve Sünnet / Hadisler) yapılan bu çalışma günah olmak şöyle dursun bir nevi Peygamber'imizin uygulaması doğrultusunda kıtalar dolaşan sahabe efendilerimiz gibi tebliğ sınıfına gireceğinden sevap olur.

        Haberin içeriğinde anlatılan kişi. Kur'an ayetlerine kendi şahsi görüşleriyle ayetlerin iniş sebeplerinden mahrum ve içerdiği hükmün tefsiri hadis-i şeriflerden uzak bir şekilde oluşturulan Facebook grubu admini olarak bir nevi kendi görüşlerine de uydurma ayetler ekleyerek yeni bir din anlayışında. Bir insanın illa hoca olmasına gerek yok. Ancak ilim merhamet ve sevgi medeniyeti İslam hakkında bilgi verecekse Kur'an ve sünnet ışığında bir paylaşım ve nakil yapması gerekir. Müçtehid derecesinde gerekli ilmi donanımda olmayan bir kimse sadece idrak edebildiği konuları nakil yapmalıdır. Çünkü İslam vahiy dinidir. Lakin akla ve mantığa mesajlar yollar.

        İlahiyatçı YazarBeyza Bilgin - Toplumsal hassasiyeti zedeleyen özgürlük olmaz

        Kimse Allah’ın adını kullanarak kendi adına bir şey yapamaz. Allah adına cevap veremez. Bu doğru değildir tabii ki. Bu olayın bir kişisel tarafı birde toplumsal tarafı var. Bazı kişiler bu tür konuları önemsemez. Eğer bu, "Hürriyet haklarını kısıtlamaktır" diyorsanız bu sefer de toplumsal hassasiyete zarar vermiş olursunuz. Bu konunun uzun bir şekilde tartışılması gerekir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa