Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Geleceği 3D yazıcılar kuracak - Teknoloji Haberleri

        “Dünya artık bildiğimiz gibi olmayacak” demişti 3D yazıcının yaratıcısı Chuck Hull yazıcıdan çıkardığı ilk ürününü avuçlarına aldığında...

        Öyle ya; yıllar önce bir yazıcıdan terlik ya da protez el çıkacağını söyleseler, hayal gücü yüksek bir senaristin kaleminden çıkan harikulade bir bilimkurgu filmi diye düşünürdük.

        Oysa kısa süre içinde mesele yazıcıdan terlik, fincan çıkarmanın çok çok ötesine geçecek, sağlık sektörüne olan katkısıyla adeta teknolojik bir devrim halini alacaktı. Eli olmayan bir engelliye protez el bir yazıcıdan çıkacaktı örneğin. Dahası, Mars’taki ev projelerinde bile üç boyutlu yazıcılardan yararlanılacağı açıklanacaktı. Kısaca, Hull’un “Dünya artık bildiğimiz gibi olmayacak” sözü böylece kısa sürede doğrulandı.

        Gazete Habertürk'ten Ümran Avcı'nın haberine göre, 3 boyutlu baskı teknolojisi artık eğlence aracı olmaktan çıkarak çok daha büyük işlere imza atıyor. Peki bu iş nereye gidecek? En basitinden, yakın gelecekte çocuklar istediği oyuncağı kendisi yazıcıdan çıkaracak.

        “Fırından yeni çıktı” lafı gerilerde kalacak, “3D yazıcıdan az önce aldık” denilecek ve bir anlamda teknolojiyi yiyor olacağız...

        Evlerimizi 3D yazıcılardan çıkan objeler süsleyecek mesela. Ama en önemlisi şimdiden kendini göstermeye başlasa da yakın gelecekte etkisini daha fazla hissettiğimiz alan sağlıkta olacak.

        3D yazıcılardan çıkan kişiye özel protezler hızla artacak. Yazılı ve görsel medyada bundan böyle “3D yazıcıdan çıkan biyonik el, yapay doku” gibi haberleri daha sık göreceğiz. Geleceği 3D yazıcılar kuracak aslında. Bu yazı dizisinde 3 boyutlu yazıcılarla ilgili gelişmeleri dünya ve Türkiye üzerinden takip edip aktaracağız. Sektörde söz sahibi isimlerle yaptığımız röportajlardan 3 boyutlu yazıcıların getirdiği teknolojik yenilikleri öğreneceğiz. Teknolojideki 3 boyutlu gelişmeleri merak ediyorsanız buyurun...

        REKLAM

        ‘DÜNYA ARTIK BİLDİĞİMİZ GİBİ OLMAYACAK!’

        Tarih 9 Mart 1983. Uzun bir süredir 3D yazıcı üzerine çalışan Chuck Hull, sonunda büyük buluşunu gerçekleştirmişti ve bu sevinci eşiyle paylaşmak istiyordu. Gece yarısı heyecanla eşini aradı. Yatmaya hazırlanırken vakitsiz çalan telefon, Anntionette Hull’u tedirgin etti. Endişeyle telefonun ahizesini kaldırdı. Karşısında içi içine sığmaz bir ses tonuyla Chuck Hull “Hemen laboratuvara gel!” dedi.

        Bayan Anntionette, üzerindeki pijamaları çıkardı, aracına atlayıp eşinin geceleri çalıştığı mekâna gitti. Devamını kendisinden dinleyelim:

        “Yatmak için hazırlanırken Chuck hâlâ çalışıyordu. Telefondaki oydu. Yanına çağırınca yataktan zıpladım, arabaya bindim ve dünyada ilk 3D objeyi görmek için laboratuvara gittim. Yaptığı şey avuçlarının içindeydi. ‘Ve yaptım!’ dedi. ‘Dünya artık asla bildiğimiz gibi olmayacak’ diye devam etti. Ondan sonra güldük ve ağladık. Ve bütün gece geleceği hayal ettik.”

        REKLAM

        İLK AMELİYAT YAPIŞIK İKİZLERE

        Hull çifti o gece geleceği nasıl hayal etti bilemiyoruz ama Hull kısa sürede sevindirici haberleri ABD Teksas’taki WillFord Hall Hastanesi’nden aldı. Teksas’taki çocuk hastanesinde yapışık ikizlerin ayrılmasını gerçekleştirecek olan ameliyatta, 3D yazıcılardan yardım alındı. Hekimler, ayırma sonrasında ikizlerden yalnızca birisinin yürüyebileceğini tahmin etti. Yanılma payına ve risklere karşı 3D yazıcı ile kemik yapısının modellemesi oluşturuldu.

        Bu modelleme sayesinde çok hassas olan bir ameliyat sıfır hatayla sonuçlandı. Başarıyla ayrılan ikizlerden ikisi de yürüyebiliyordu.

        Hull bu haberi sevinçle karşıladı:

        “İkizleri ayırmak gerçekten çok zor bir ameliyattı. Ve benim buluşumun ilk defa böyle bir ameliyatta kullanılması bana çok dokundu.” Barack Obama da ABD Başkanı olduğu dönemde 3D yazıcıyı “Geleceğin sanayi devrimini yaratacak teknoloji” diye tanımladı.

        PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ

        Yıllık yüzde 23.7 büyüme

        2015: 5.9 milyar dolar

        2020: 21 milyar dolar

        2025: 49 milyar dolar

        REKLAM

        NASIL ÇALIŞIYOR?

        Hull 1984 yılında 3D yazıcının patentini aldıktan sonra geçen ilk 30 yıl içinde pek çok şey değişti gerçekten. Tıpta birçok müjdeli gelişme yaşandı. Bu gelişmelere geçmeden önce bundan sonra olabilecekleri hayal edebilmek için birlikte 3D yazıcı teknolojisine daha yakından bakalım...

        3D yazıcı görüntü itibarıyla fotokopi makinelerine benziyor. Tabii farklılıkları var. 3D yazıcılar; dijital modellerinizi 3 boyutlu katı modele dönüştürebileceğiniz teknolojidir. Çalışma prensibini en basit haliyle şöyle açıklayabiliriz: Cihaz, objeleri 3 boyutlu olarak yazdırıyor. Figürlerden mimari maketlere, icatlara hatta plaj terliği ya da ayakkabı gibi ürünlere kadar istediğiniz her şeyi elde edebiliyorsunuz. Oyuncaklar, bileklikler, telefon kılıfları vs. Bir yazılım sayesinde bilgisayarınızda tasarladığınız objelerin gerçek modelini elde ediyorsunuz.

        Eğer bu konuda kendinizi yeterli hissetmiyorsanız o da sorun değil, çünkü internetten ücretsiz 3D tasarımlar indirebiliyorsunuz. Fotokopi makinesine nasıl kartuş konuluyorsa, 3D yazıcılara da kartuş yerine özel 3D yazıcı hammaddesi ekleniyor. 3 boyutlu yazıcı bir merdane aracılığıyla ince bir tabaka toz besleme kabından yazıcının yapım çemberine taşınıyor.

        Bu toz belli bir sertlik ve esneklik derecesine sahip olması gereken bazı kimyasal plastiklerin bileşiminden oluşuyor. Plastik, kauçuk, metal gibi. Sonra bu modellemeyi 3D yazıcıya gönderip malzemeyi de seçerek seçtiğiniz objenin 3 boyutlu yazılımını alabilirsiniz. 3 boyutlu yazıcı fiyatlarına gelince; 2 bin ile 5 bin dolar arasında değişiklik gösteriyor. Profesyonel yazıcıların fiyatı ise 300-400 bin dolarlara kadar çıkıyor.

        REKLAM

        AVANTAJLARI

        Kişiselleştirilebilir: ürünler: 3D yazıcılarla kişiye özel ürünler üretmek mümkün. Örneğin dişçilik alanında 3D yazıcılarla kişiye özel implantlar yapılıyor.

        Düşük üretim maliyeti: Düşük adetlerdeki üretimlerde 3D yazıcılardaki üretim maliyeti oldukça uygun.

        Tasarımsal özgürlük: Geleneksel üretim yöntemiyle üretilmesi mümkün olmayan objeler, 3D yazıcılarla kolaylıkla üretilebilir.

        KULLANILDIKLARI SEKTÖRLER:

        Medikal, mimari, savunma sanayii, otomotiv, mühendislik, endüstriyel tasarım, mücevher.

        KULLANILAN MADDELER

        Plastik, polimer, metal, cam, kök hücre, wax, çikolata, kumtaşı.

        3D YAZICI İLE YENİ ÇENESİNE KAVUŞTU

        3D yazıcıların sağlık alanında kullanılmasıyla hayat kurtaran çözümler ortaya çıktı. ABD’de hastalığı nedeniyle çenesini kaybeden yaşlı bir adama yazıcı ile yepyeni bir çene üretildi. 1998 yılında dil kanseri teşhisi konulan ve birçok tedavi gören Shirley Anderson, göğsünden alınan kas kütlesinin de başarılı olmamasıyla ne yazık ki çenesini kaybetti. İlerleyen yıllarda maske ile hayatına devam eden yaşlı adama çözüm, teknolojinin en büyük nimetlerinden olan 3D yazıcılardan geldi. Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarından Travis Bellichi, yaptığı açıklamada, Anderson’ın yüz kalıbını alarak yeni çenesini tasarladıklarını ve ardından 3 boyutlu yazıcı ile baskı aldıklarını belirtti. Protez çenenin dış görünüş itibarıyla mümkün olduğu kadar doğal gözükmesi için bağlantı bölgelerinde özenle çalıştıklarını dile getiren Bellichi ve ekibi, sonuç itibarıyla ortaya muazzam bir iş çıkarmayı başardı.

        REKLAM

        3 BOYUTLU YAZICIDAN KAFATASI

        3D yazıcılarla ilgili bir başka sevindirici haber de Hollanda’dan geldi. Yazıcı, 22 yaşındaki bir Hollandalı kadın için kafatası üretiminde kullanıldı. Nadir görülen hastalığı nedeniyle kafatası olması gerekenden üç kat daha kalın (1.5 santimetre olması gerekirken 5 santimetre civarında) olan ve bu nedenle oluşan fazla basınçla şiddetli baş ağrısı ile hareket ve görme bozuklukları yaşayan hasta, Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi bünyesinde yapılan 23 saatlik bir operasyonla sağlığına kavuştu. Genç kadın, 3 boyutlu yazıcıyla üretilen kafatası sayesinde günlük hayatını ağrı ve denge sorunları ile görme bozukluklarından kurtulmuş halde sürdürebiliyor.

        AY ÜSSÜ ÜRETİLECEK

        3 boyutlu baskı teknolojisi, zamanla eğlence aracı olmaktan çıkarak çok daha büyük işlere imza atmaya başladı. Özellikle tıp dünyasından gelen müjdeli haberleri yazılı ve görsel medyada sıklıkla görmeye başladık. Sağlık dünyası, biyolojik materyal kullanarak 3D yazıcılar geliştiriyor. Kalp, kulak, kemik, doku geliştirmek için çalışıyorlar. Hatta şimdilik birkaç ay yaşayabilen böbrek bile geliştirildi. Elbette sadece tıp değil... Uzayda çalışacak 3D yazıcı bile geliştirildi. Böylece Ay üssü üretmeyi hedefliyorlar. Her şeyi bırakın bir kenara; 3D yazıcı ile yeni 3D yazıcı üretiyorlar.

        REKLAM

        3D YAZICI TARİHİ GELİŞİMİ

        1984: 3D yazıcının patenti alındı.

        2008: Açık kaynak kodlu masaüstü 3D yazıcı geliştirildi.

        2012: Organovo, 3D yazıcı ile böbrek bastı.

        2012: 3D yazıcı ile otomobil üretildi.

        2015: NASA, uzayda 3D yazıcı ile üretim yapmaya başladı.

        2016: Adidas, 36 yazıcı ile ayakkabı tabanı üreteceğini açıkladı.

        2016: New Balance, tabanını 3D yazıcı ile ürettiği ayakkabısını piyasaya sürdü

        YARIN: 3D YAZICI TÜRKİYE’DE DE HIZLA YAYGINLAŞTI / 3D KULAK TAMAM, SIRADA KARACİĞER VAR / 3D İLE İNSAN ÖMRÜ UZAYACAK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa