Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Drone Savarlara ilgi büyük - Teknoloji Haberleri

        Harp Arge tarafından üretilen yerli drone savarlar, kardeş ülke Azerbaycan'a ihraç edildi.

        Kameralı, uzaktan kumandalı hava araçlarının sinyallerini bozan ve kontrol dışına çıkartan drone savar, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Başbakanlık korumalarında da bulunan Drone Savar, saldırı amacı ile kullanılabilecek dronelara karşı en etkin silah sınıfında yer alıyor.

        Azerbaycan ordusu tarafından zorlu testlere tabi tutulan Drone Savar, testleri başarıyla geçmesinin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'nda görev yapmaya başladı.

        "DRONE SAYISININ 2 KATI DRONE SİLAHI OLACAK"

        Dünyada drone pazarının öngörülemez bir hızla büyüdüğüne dikkati çeken Harp Arge Genel Koordinatörü Aytekin Güçlü, "Bu pazar aynı zamanda kendisinin 2 katına kadar drone savar pazarını oluşturacaktır. Şu anda bile birçok ülke yasal düzenlemelerle kullanımını sınırlamaya çalışmaktadır. Her gün askeri birliklerimiz yasa dışı kullanımlarla taciz edilmektedir. Fırat Kalkanı Harekatında dahi DEAŞ drone ile bombalı saldırıda bulunarak 3 askerimizi yaralamıştır. Tüm bu olaylar Drone Savar Silahı'nın ne kadar önemli bir teknoloji olduğunu gözler önüne sermektedir." dedi.

        Drone Savar'ın Türkiye'de özel sektör olarak sadece Harp Arge tarafından üretildiğini dile getiren Güçlü, aynı amaçla kullanılan ürünlerden 3 kat daha ekonomik ve 4 kat daha mobil bir sistem geliştirdiklerini ifade etti. Güçlü, modülerlik ve tasarım bakımından yurt dışındaki rakiplerinden güçlü bir şekilde ayrıştıklarını ifade etti.

        İHRACAT BAŞARISINA YENİLERİ EKLENECEK

        Azerbaycan'a yaptıkları ihracata ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güçlü, Azerbaycan'ın, Ermenistan tarafından gönderilen insansız hava araçlarıyla uzun süredir taciz edildiğini söyledi. Güçlü, şunları kaydetti:

        "Sık sık gündeme gelen, çok büyük bir problem olan bu durum hiçbir ateşli silah kullanılmadan Drone Savar ile çözüldü. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı koruma alayının şirketimizi ülkelerine konu hakkında bilgi ve demo gösterimi için davet etmelerinin ardından, bu ziyareti gerçekleştirerek, ordu tarafından zorlu testlere tabi tutulduk. Bütün testleri başarıyla geçen Drone Savar, Cumhurbaşkanlığı envanterinde yerini aldı.

        Şu anda 5 ülkeyle görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle bir Arap ülkesi ürünlerimizden yüksek adette talep ediyor. Her ülkeye demo yapmak zahmetli olduğundan ürünlerimizin video ve fotoğraflarının ilgilere gönderilmesiyle tanıtım yapıyoruz. Çevre ülkeler Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğünün referansıyla gönül rahatlığıyla ürünlerimizi tercih ediyor."

        ÖZEL GÜVENLİK FİRMALARI DA SIRADA

        Özel güvenlik firmalarından da ciddi talepler aldıklarını ifade eden Güçlü, özellikle kamu güvenliğine yönelik hizmet veren özel firmalarla şu anda sözleşme aşamasında olduklarını belirtti.

        Bundan sonra izleyecekleri yola ilişkin de bilgiler veren Güçlü, "Harp Arge yakın zamanda melek yatırımcılara açılacak ve ürünlerinin seri üretimi için hatlar kuracak. Şu anda yapılanma aşamasındayız. Savunma sanayisinde yer alan büyük firmaların yatırımlarıyla daha güçlü ve profesyonel bir vizyonla hareket edeceğiz." dedi.

        DRONE SAVAR NASIL ÇALIŞIYOR?

        Son yıllarda düşük maliyetleri ve yüksek erişilebilirlik nedeniyle drone'lar yaygın olarak kullanılıyor. Yapısal özellikleri sayesinde drone'ların tabanca veya tüfek ile vurulması zor.

        Hava aracına müdahale, elektromanyetik saldırı ile yapılabiliyor. Drone'nun komuta kontrol ile bağlantısı kaybederek etkisiz hale getiriliyor.

        Bu operasyon çevreye zarar vermeden hızla gerçekleştiriliyor. Müdahale sırasında drone savar, süper odaklanmış antenleri ile yüksek güç gerektirmeden drone'ları pasifize ediyor.

        Ayrıca hızlı tarama ile drone komuta frekanslarına kesintisiz karıştırma uygulanıyor.

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa