Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Sizler hangi bilimsel araştırmaya ilgi duyarsanız o bilimin desteklendiğini biliyor muydunuz? - Teknoloji Haberleri
        • 1

          Neva ÇİFTÇİOĞLU BANES / HT GAZETE

          Sizler hangi bilimsel araştırmaya ilgi duyarsanız o bilimin desteklendiğini biliyor muydunuz? Bu yüzden dikkatleri üzerlerinde toplamak için bilim insanlarından tuhaf demeçler duyarsınız zaman zaman. Sırf sizler tarafından “ilgi çekici” olarak seçilmek, maddi destek edinmek için beklentilerinize göre haberler peydah edilir...

        • 2

          Siyasi haberlerden bunalıp bilim haberlerini okumak için dün dergileri karıştırırken bunun en güzel örneğine şahit oldum. Fergus Simpson ismini daha önce duymamıştınız değil mi? Ben de şimdiye kadar duymamıştım. Barcelona Üniversitesi’nde bir uzay bilimciymiş. Çok sayıda ilginç bilimsel makalesi var.

        • 3

          Buna rağmen son 2 yıldır araştırmalarına maddi destek bulmakta zorluk çekiyormuş. Ta ki geçen haftaya kadar. Özellikle son 5 gündür bütün dünya ondan bahsettiği için her çaldığı kapı ardına kadar açılıveriyor artık. Gelelim habere: “Uzaylılar aslında bir kutup ayısı kadar büyükler.” Evet haber bu! Öyle demiş!

        • 4

          Bu iddia öylesine bir tahmin değil, belli bir matematik (Bayesian istatistik hesaplama) kuralları üzerine oturtulmuş. Simpson’un tüm hesaplamaları varsayımlar üzerine dayanılarak yapılmış. Uzaylıların yaşadıkları gezegenlerin muhtemelen boyutları (Dünya’dan küçük), canlı nüfusu (50 milyondan az), gelişmişlik düzeyleri dünyamızdaki canlı standartlarıyla bir araya getirilerek mukayese edilir, hesaplanırsa bu ilginç sonuç ortaya çıkıyormuş.

        • 5

          Evet, “Uzaylılar en aşağı 314 kilogram ağırlığındalar” diyor Simpson. Tamamen spekülasyon mu? Evet! Her spekülasyon bu kadar ilgi çekiyor mu? Hayır! Bilimseverlerin çoğu spekülasyon da olsa uzaylılarla ilgili bir bilimsel haber beklentisi içerisinde mi? Evet! Hah işte istenen de bu zaten.

        • 6

          Artık Fergus Simpson ismi biliniyor, fikirleri tartışılıyor... Artık o bilim tarihine bile “yeni bir boyut getirdiği için” geçti... Tartıştığı konu, uzaylıların endamı olsa da... Hep söylüyorum: Beklentilerimiz, siyasetçileri de, evrimleşme şeklimizi de, okuduğumuz haberleri de, bilimi de şekillendiren tek gerçek. Her ne kadar onların bizleri şekillendirdiği düşünülse de...

        • 7

          SİYASET VE KUŞLAR

          Ülkemizde seçimler yaklaşırken doğal olarak haberlerde ön planda siyasetçiler var. Beynimin ve yüreğimin bir yarısı hiçbir liderin konuşmasını dinlemek istemezken, diğer yarım “Madem oy vereceksin, otur dinle” diyor. Dünyadaki her siyasetçi gibi seçilmek için hayallerinden çok halkın beklentilerini “yapılacaklar listesi” olarak diziyorlar ardı ardına.

        • 8

          Beklentilerimizdeki belirsizlik, tutarsızlık ve dengesizliğin yansıması olsa gerek, verilen sözlerle eylemler arasında bağ kurmakta güçlük çekiyorum. Dinlerken, biyolog olmamdan mı kaynaklanıyor nedir, aklıma televizyonda seyrettiğimiz kuş belgeselleri geliyor. Seyrederken gülmüşümdür hep.

        • 9

          Çiftleşme zamanı, erkek olan büyük bir edayla danslar eder, ötmediği name kalmaz, avlanır, dişiye sunar, diğer erkek adaylara kabadayılanır, ne yapacağını şaşırır... Aman ne edalar, ne kabarmalar... Dişi kuş etrafında dönenlerin en heybetlisinden etkilenir, seçimini yapar ve yuvasını kurar. İlginçtir ki bir dahaki çiftleşme dönemine kadar erkekte ne o yakışıklı pozlardan ne de cilveli kurlardan eser kalır.

        • 10

          Buna rağmen kuşun türüne göre kimi erkek, dişisini asla terk etmez; koruyucudur, kollayıcıdır, babadır. Kimi ise çiftleşmenin hemen ardından daha yumurtaların yüzünü görmeden ortadan toz olmuştur. Bir de kalıp yuvadaki kendi yavrularına saldıran ve aşağı atan babalar vardır.

        • 11

          Bayağı da yakışıklı ve kurları görkemli kuşlardır aslında (Volatinia jacaria buna güzel bir örnek). Evrim konusunda uzmanlaşan bilim insanları, seçilen kuş olabilmek için yapılan bunca serenadın ve kuş tavırlarındaki bu çeşitliliğin gerekçesi olarak dişi kuşları gösteriyor.

        • 12

          Her seferinde en çok dans edeni değil de “en aklı başında ve güvenilir” olanı seçselerdi kuşlar dünyası çok daha farklı olurdu herhalde, diye düşünüyorlar. Yani seçen konumundakinde bitiyor iş aslında. Şaka gibi değil mi!

          Geçen hafta ilgimi çeken diğer bilim haberlerinden de başlıklar vereyim:

        • 13

          HANIMLAR! EŞİNİZLE CİDDİ KONULARI AKŞAM TARTIŞIN...

          Bu da bilimsel bir bulgu. Erkekler konuşulan konulara akşam saat 20.30’da daha iyi konsantre oluyor ve söylenenleri dinliyorlarmış. Yüzlerce erkek üzerinde yapılan testler gösteriyor ki:

          1. Kadınların bu saat dışındaki konuşmalarını erkekler sadece dinler gibi yapıyorlar(mış).

        • 14

          2. Trafiğin çok hareketli olmadığı saatlerde araç kullanırken de en iyi tartışma saatleri(imiş). (Eh eli mahkûm aracın içerisinde oturuyor tabii).

          3. Aile bireylerinden biri aynı ortamdaysa verdikleri sözü tutma olasılıkları daha yüksek(miş).

          4. Lafa “Konuşmamız gerek” sözüyle başladığınız an dinlememe moduna giriyorlar(mış).

        • 15

          Evet! Bu sonuçları ilan eden psikolog bir erkek. Yani sonuçlar ilk elden. Güvenmek gerek.

          Bu haberi okuduğumda aklıma gördüğüm hoş bir “atasözü” geldi: “Hayatta dışarıya sızmayacağını bilerek her sırrımı paylaştığım, içimi döktüğüm tek arkadaşım kocamdır. Çünkü zaten dinlemiyor.”

        • 16

          ASTIMLI ÇOCUĞUNUZ VARSA

          Eğer astımlı çocuğunuz varsa ve de uygulanan tedavilerden beklenen sonuçları alamıyorsanız bu haber sizin için. Geçen hafta ABD Denver’da uluslararası bir konferans vardı (American Thoracic Society). Katılımcı Dr. Robert Cohn, bin 517 astımlı çocuk üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

        • 17

          Özellikle standart tedavi uygulamalarına rağmen öksürük, göğüste hırıltı ve nefes darlığı yaşayan çocukların çoğunda yerfıstığına karşı alerji tespit edildiğini ve ailelerinin bu durumdan haberdar olmadığını söyledi. Alerji uzmanlarının her astımlı çocukta yerfıstığına karşı antikor arayıcı testler yapılması gereğinin altını çizdi.

        • 18

          Çikolata, cips, kraker gibi hazır yiyeceklerde (eser miktarda dahi olsa) var olabilecek fıstık ya da fıstık yağının alerjili çocuklarda astım ataklarına benzer şikâyetler oluşturabileceğini ifade etti.

        • 19

          NİHAYET BİYONİK LENSLER ARTIK HAYAL DEĞİL

          Süpermen filmlerinde izlediğimiz uzağı yakınlaştıran, yakını netleştiren görme kapasitesi öyle görünüyor ki hayal değil artık. Kanadalı göz doktoru Garth Webb, biyonik lens geliştirmeyi başardı.

        • 20

          Sadece lens takarak hem gözlüklerinizden kurtulup dört dörtlük bir görüşe hem de sağlıklı bir insanın görüşünden 3 kat daha güçlü bir görüşe sahip olabileceksiniz. Başkalarının uzakta okuyamadıklarını okuyabileceksiniz.

        • 21

          Sadece 8 dakikalık küçük bir ameliyatla göze yerleştirilen bu lensler, katarakt oluşmasını da engelliyor. Şimdiye kadar insanlar üzerinde yapılan deneylerde çok başarılı sonuçlar alındığı ve 2016 yılından itibaren tüm dünyada kullanılabileceği ilan edildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa