Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji SMS'le İngilizce öğrenilecek - Teknoloji Haberleri

        Sistemle görsel teknolojilerle desteklenmiş yabancı dil metinleri belli aralıklarla cep telefonundan SMS ve MMS yoluyla alıcılara yollanıyor.

        Araştırmacılara göre, öğrencilerin anında baktığı ve istediği zaman tekrar bakabildiği cep telefonu mesajları, internet ya da ders notlarından daha etkin öğrenme sağlıyor.

        ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, Yabancı Diller Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gölge Seferoğlu ve Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Saran ile ortaklaşa yürüttükleri proje hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

        Çağıltay, 2 yıl süren araştırmalarının TÜBİTAK tarafından desteklendiğini ve araştırmada elde ettikleri veriler için uluslararası patent başvurusu yaptıklarını kaydetti.

        Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerin toplumsal yaşamın pek çok alanında değişikliklere neden olduğunu anlatan Çağıltay, bu gelişme ve yeniliklerin en çok etkilediği alanlardan birinin de eğitim olduğunu vurguladı.

        Tüm gelişmelere rağmen Türkiye'deki öğrencilerin kişisel bilgisayarlara sahip olma oranının yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Çağıltay, kişisel bilgisayarlardan çok uzun bir süre sonra kullanılmaya başlanan cep telefonlarının, tüm dünyadaki kişisel bilgisayarın sayısından 5-10 kat daha fazla olduğunu vurguladı.

        -''AMAÇ CEP TELEFONUNU ÖĞRETİMDE KULLANMAK''-

        Cep telefonlarının öğrenme ortamlarında kullanımının tüm dünyada çok yeni bir gelişme olduğunu anlatan Çağıltay, ODTÜ'de gerçekleştirdikleri projelerinde son yıllarda kullanımı oldukça yaygınlaşan cep telefonlarının öğretim ortamlarında kullanımının potansiyelini araştırdıklarını ifade etti.

        Çalışmalarında cep telefonu kullanarak alıcılara MMS mesajları yoluyla İngilizce konu anlatımını içeren bilgiler yolladıklarını ve sonrasında yine cep telefonu üzerinden SMS mesajları ile sınav uygulayarak eğitimin başarısını ölçen bir eğitim yöntemi tasarladıklarını ifade eden Çağıltay, şu bilgileri verdi:

        ''Projede, cep telefonlarının MMS ve SMS özelliğini kullandık. 2 ayrı cep telefonu operatörü ile birlikte çalıştık. Çalışmamızda öncelikle İngilizce metinler için görsel tasarımlar hazırladık. Her bir metin için çeşitli renklerde ve karakterlerde yazılar kullandık. Ardından da bu metinleri seslendirdik. Yaklaşık 66 kişilik bir gruba bu metinleri SMS ve MMS olarak yolladık.

        Projenin ikinci aşamasında da geliştirdiğimiz sistemle, internet ve diğer öğrenme yöntemleri arasındaki karşılaştırmaları ortaya koymak için aynı içerikleri internet sayfası ve basılı ders notları olmak üzere üç farklı yöntemle öğrencilere sunduk.

        Uygulama öncesinde ve sonrasında yapılan sınavlarda başarıyı karşılaştırıldığımızda ise cep telefonu üzerinden gönderilen MMS'lerle çalışan öğrencilerin internet uygulaması ile desteklenenlerden yüzde 52, kağıt üzerindeki ders notları ile desteklenen öğrencilerden de yüzde 46 oranında daha başarılı oldukları ortaya çıktı.''

        Çağıltay, başarıda ortaya çıkan yüksek farkın sebebini anlatırken, öğrencilerin web sayfalarına düzenli olarak bağlanıp pratik yapmadıklarını, oysa cep telefonları sürekli ellerinin altında olan öğrencilerin her an cep telefonlarındaki İngilizce ders içeriklerini tekrar gözden geçirmelerinin mümkün olduğunu dile getirdi.

        -''DÜNYADA DA BİR İLKE İMZA ATTIK''-

        Proje sonucunda elde ettikleri verilerin öğretim teorileri ışığında geliştirilen içeriklerin cep telefonu üzerinden öğrencilere sunulmasının etkili bir yöntem olduğunu ortaya koyduğunu belirten Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, projelerinin önemini şu sözleriyle özetledi:

        ''Bu sistem, diğer mobil öğrenme ortamlarından, kullandığı yaklaşım ile sadece Türkiye'de değil aynı zamanda dünyada da bir yeniliğe imza attı. Yeni bir yaklaşımı içermesinden dolayı ODTÜ Teknokent'in de desteğiyle uluslararası patentinin alınması için de başvuruda bulunduk. Patent başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda yeni bir öğretim yaklaşımı konusunda ülkemizden ilk defa bir uluslararası patent alınmış olacak.''

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa