Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para FIFA Dünya Kupası, Banco Espirito Santo, Kutsal Ruh Bankası, Lehman Brothers, Maliye Bakanlığı - Para Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT EKONOMİ

        Tüm dünyada dikkatler Brezilya’da devam eden ve artık final maçının beklendiği FIFA Dünya Kupası’na odaklanmış durumda. Ancak asıl goller yeşil sahalarda değil dünya piyasalarında atılıyor. Dün Portekiz’in en büyük bankası Banco Espirito Santo’nun (Kutsal Ruh Bankası) ödeme sıkıntısı yaşadığına yönelik haberin piyasalara düşmesiyle birlikte Avrupa’nın kriz kâbusu geri döndü. Bankanın ABD’li Lehman Brothers bezeri bir iflas yaşaması halinde sadece Portekiz’in değil tüm Avrupa’nın dev bir iflas dalgası altında kalacağı endişesi kıta çapında borsaların çakılmasına neden oldu.

        BORSALAR ERİDİ

        Söylentilerin hüküm sürdüğü Portekiz’de kayıplar yüzde 4’ü aşarken İspanya’da düşüş yüzde 1.9, İtalya’da yüzde 1.9, Fransa’da yüzde 1.3 ve Almanya’da da yüzde 1.5 seviyelerinde gerçekleşti. İstanbul Borsası günü yüzde 1.1’lik kayıpla kaparken dolar TL paritesi 2.12’ye yükseldi. Korkunun ateşlediği altın fiyatları ise yüzde 1.5’e yakın sıçrarken gümüşte yükseliş yüzde 2’ye ulaştı. Yaşanan sıkıntıların temelinde ise Portekiz Telekom’unun, Banco Espirito Santo’nun ortaklarından birine verdiği 1.2 milyar Euro’luk kredi bulunuyor. Banka 15 Temmuz’da krediye yönelik faiz ödemesini gerçekleştiremeyeceğini açıklayarak ödeme tarihinin ötelenmesini istedi. Saman alevi gibi yayılan öteleme haberi önce bankanın, ardından da ülkenin sıkıntıya gireceği yönünde yorumlandı.

        ‘PARAMIZ VAR’

        Benzer sorunun kıta genelinde bankacılık sektörünü de etkisi altına alacağı korkusu ise piyasaları yangın yerine çevirdi. Portekiz Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ülkenin yeterli miktarda finansal gücünün olduğuna dikkat çekilerek ödemeler konusunda herhangi bir sorunun yaşanmayacağına işaret edildi. Ancak piyasalar ikna olmadı.

        Portekizli bankayı kim kurtaracak?

        - Banco Espirito Santo, aldığı kredileri aynı Lehman örneğinde olduğu gibi yatırım aracı olarak sattı.

        - Bankanın borcunu ödeyememesi halinde bu varlıkların bulundukları portföyleri batırması gündeme gelecek.

        - Bankanın kurtarılması gündeme gelecek olursa bu sefer de Portekiz kesenin ağzını açmak zorunda kalacak.

        - Ülke borç krizi çerçevesinde 2011’de AB’nin kurtarma şemsiyesine girdi ve toplam 78 milyar Euro aldı.

        - Ancak ülke geçen mayıs ayında artık sağlığına kavuştuğunu belirterek şemsiyeyi terk etti.

        - Bu durumda Banco Espirito Santo’nun kurtarılması gerekirse AB, Portekiz’e yardım edemeyecek.

        - Diğer yandan İtalya ve Fransa’dan gelen kötü ekonomik rakamlar da düşüşleri hızlandırdı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa