Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bireysel Emeklilik 'Bireysel Emeklilik zorunlu olsun' - Para Haberleri

        SEÇKİN ÜREY/HABERTÜRK

        IMF, önceki gece yayımladığı Türkiye 4. Madde Gözden Geçirme Raporu'na dayanak oluşturan konuların ele alındığı 'Türkiye: Seçilmiş Konular' başlıklı bir rapor daha yayımladı. Raporun Türkiye'nin tasarruf oranının G-20 ülkeleri arasında en düşük olmasının nedenlerinin tartışıldığı bölümünde, ekonomik faktörlerin yanı sırada sosyal olgulara da dikkat çekildi. Raporda, "Her ne kadar çalışmalarda ölçülemese de siyasi istikrarın yarattığı güven ortamı, tasarruf oranının düşmesinde önemli bir paya sahip" denildi. Raporda artan ekonomik istikrar sonucunda son 10 yılda enflasyonda görülen keskin düşüşün hanehalkının ihtiyati tasarruf yapma iştahını da düşürdüğüne dikkat çekildi. Türk ekonomisinin gerçek potansiyelini ortaya koyabilmesi için tasarruf oranının artması gerektiği mesajı verilen raporda alınabilecek tedbirlerden de bahsedildi. Bireysel emeklilik sistemine geçtiğimiz yaz açıklanan yeni vergi teşviklerine ek olarak daha reform yapılması istenen raporda şöyle denildi: "Bireysel emeklilik zorunlu hale getirilebilir. Kamu sigorta sisteminde de bugün ödenen primler karşılığında verilen hizmetlerde indirime gidilebilir. Ayrıca daha fazla kadının işgücüne katılımı sağlanabilir."

        'DÖVİZ BORCU SINIRLANMALI'

        Raporda bankacılık sisteminin kısa vadeli dövizle borçlanmasını sınırlayacak tedbirler alınması istendi. Ayrıca özel sektörün Hedge edilmemiş dövizle borçlanmasına da limitler konması gerektiği savunuldu. Merkez Bankası'nın izlediği politikanın büyüme ve kur istikrarını öncelik olarak enflasyonun önüne koyduğu belirtilen raporda, "Enflasyon, spekülatif sermaye girişlerini cesaretlendirir. Sonuçta bir para politikasının başarısı, enflasyon hedefine ulaşılmasına bağladır" yorumu yapıldı.

        'İHRACAT ÇEŞİTLİLİĞİ DEVAM ETMELİ'

        Cari açıkta gözlenen düşüşün sürdürülebilir olması için neler yapılması gerektiği ele alınan raporda, ihracatta çeşitliliğin artırılmasına devam edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. İhracat mallarının aramalı ithalatına bağımlılığının azaltılması yönündeki çalışmaların devam etmesinin önemine dikkat çekilen raporda, "Krediler ve iç talebi sınırlayan uygulamalara devam edilmeli" değerlendirmesi yapıldı. Öte yandan raporda, petrol fiyatlarının cari açık üzerindeki etkisinin uzun vadeli değerlendirildiğinde sınırlı kaldığına işaret edildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa