Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Borsa 'hikaye'den yükseldi - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Firuze OTAY

        fotay@haberturk.com

        İMKB 100 Endeksi günlük bazda yüzde 1.75 oranında yükselerek 60 bin 439 seviyesinde günü tamamladı. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin devlet tahvili notunu ''BA2''den ''BA1''e yükseltmesi ve görünümü 'pozitif' olarak teyit etmesinin ardından piyasanın üzerindeki baskılar hafifledi. Türkiye artık global bazda hikayesi olan ülkelerden biri haline geldi. Sıfırcı Hoca'dan alınan geçer not Türkiye'nin hikayesini yeniden parlattı.

        Borsanın tekrar 60 bin seviyesinin üzerine yükselmesini destekleyen sebepler neler?

        Moody's kararının piyasaya yansıması ne yönde oldu?

        HABERTURK.COM olarak uzmanlara sorduk. İşte uzmanların yorumları...

        Yatırım Finansman Menkul Değerler Stratejisti Hakan Tezcan,

        'BORSAMIZ BİR ÇOK ŞEYİ ÖNCEDEN GÖRÜP FİYATLIYOR'

        Merkez Bankası kararlarından çok önce öğlen arasında vadeli işlemler piyasasında sert bir yükseliş gözledik. Yurt içi piyasaların negatif olduğu, Avrupa'da zor durumda olan ülkelerin ekside seyrettiği saatte yurtiçinde belirgin bir iyileşme yaşadık. Devamında yurtdışı piyasalarında bizi takip eder şekilde olumluya döndüğünü gözledik. Bu Merkez Bankası'nın kararlarından bağımsız. Öncesinde Türkiye ile başlayan bir yükseliş olduğunu vurgulamakta fayda var. Bizim borsamız hakikatten bir çok şeyi önceden görüp fiyatlıyor. Bugün İspanya'nın tahvil ihalesi vardı istendiği ölçüde borçlandı. Öğlen saatlerinde ise bankacılık kesimine ilişkin sermaye açığı raporunun açıklanması bekleniyordu. Bağımsız denetim kuruluşlarına hazırlatılan bir rapor var. Daha önce IMF'nin İspanya'nın bankacılık sektörüne yönelik bir değerlendirmesi olmuştu. 40 -50 milyar eurolar civarında. Yunanistan seçimlerinden önce Euro bölgesi maliye bakanları İspanyol bankacılık sistemi için 100 milyar euroluk bir kaynağı hazır ettiklerini duyurdular. Fakat İspanya bugün sonuçları belli olacak olan bağımsız raporun sonuçlarını beklediklerini ifade etti. O rapor açıklanacak. Beklenildiği ölçüde bir sermaye açığına işaret etmeyebilir. 70 - 80 milyar euro civarında bir açık olabileceği tahmin ediliyor. Bunun ardından akşam saatlerinde İspanya'nın 100 milyar euroluk hazırlanan kaynağın resmi başvurusunun yapılması bekleniyor. Bu gelişmeleri piyasa önceden fiyatlıyor. Sermaye açığı beklendiği kadar olmazsa ve bu kaynağa resmen başvurursa önümüzdeki dönemde bir sistematik riski ortadan kaldırabilir. Tıpkı Yunanistan'daki seçim sonuçlarının piyasadaki sistematik riski ortadan kaldırdığı algısı gibi. Benzer şekilde İspanya'nın bankacılık sistemine olacak bu sermaye enjeksiyonunda böyle bir sistematik riski azaltacağı yönünde bir algılama olabilir.

        'GELECEK NOT ARTIRIMIYLA EŞİK ATLIYORUZ!'

        Dış etkenli gidiyoruz ama bu İspanya'daki gelişmeler olsun, İspanya ve İtalya gibi mali disiplini olan ülkelere ESM veya EFSF'den olacak olası yardım imkanları, bu beklentilerin piyasaları canlı tuttuğunu görüyoruz. Geri çekilmeler sınırlı kalıyor 4 - 5 gündür yükseliyor yurtiçi borsalar. FED kararından sonra bir parça gerileyerek tekrar yükselmeye başladı. Bu tür olumlu beklentiler yurtdışında hala hazırda var. Biz zaten notu artmış bir ülke olarak dünya üzerinde hikayesi olan ender ülkelerden biri oluyoruz. Önümüzdeki dönem diğer ülkelerde kredi notu indirimi beklenirken Türkiye'de kredi notu artırımı bekleniyor. Görünüm pozitif çünkü. Bizim yatırım yapılabilir seviyeye ulaşmamıza bir basamak kalmış bu çok önemli. Bundan önceki not artırımlarından çok daha önemli olacak bu not artırımı çünkü eşik atlıyoruz. Yatırım yapılabilir seviyeye geçiyoruz. Bütün bu beklentiler Türkiye'yi güçlü kılıyor.

        'TÜRKİYE ARTIK ÖNEMLİ HİKAYESİ OLAN BİR ÜLKE'

        Yurtdışında İspanya özelinde gelebilecek olumlu haber beklentisi, İspanya ve İtalya gibi büyük ekonomilere Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yumuşamasıyla birlikte bir yardım gelebileceği beklentisi, biliyorsunuz onların da yarın toplatıları var ve ay sonunda AB liderler toplantısı var, bütün bunlar birleştiğinde önümüzdeki dönemde bu beklentinin rol oynayacağını tahmin ediyoruz. Türkiye ise son not artırımdan sonra önemli hikayesi olan ülkelere konumuna gelmesi nedeniyle bu canlanan talepten güçlü pay alabileceğini düşünüyoruz.

        'BORSA TREND KAZANIMINA DOĞRU GİDİYOR'

        İMKB'de teknik olarak çok önemli bir seviyeyi geçiyoruz. 60 bin seviyesinin üzerinde kalıyoruz ayrı bir ivmelenme görüyoruz. İMKB teknik olarak bakıldığı zaman kısa vadeli göstergelerin dışında orta uzun vadeli göstergeleriyle de bir trend kazanımına doğru gidiyor gibi görünüyor.

        Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı,

        63 BİN 500 DİRENCİ

        59 bin seviyesinin üzerinde kuvvetli direnç 61 binde bir direnç var bu seviyenin kırılmasıyla da 63 bin 500 görünüyor. Bugün 60 bin 500 - 61 bin seviyesinde kapatabilir. Burada 59 bin - 61 bin ve 63 bin 500 önemli dirençler. 61 bine yaklaştık, piyasa hala güçlü görünüyor. Özellikle bankalardan kaynaklanıyor. 5 banka lokomotif banka endeksi yukarı doğru sürüklüyor. Hem geçtiğimiz günlere göre işlem hacmi artışı var. Hem de ilk defa dün ve bugün hareket biraz kısmen de olsa genele yayılmaya başladı, bu da iyi bir şey.

        PİYASANIN ÜZERİNDEKİ KARABULUTLAR DAĞILIYOR

        Önce dış sebeplere bakmak lazım. İspanya ve Yunanistan piyasalar üzerinde baskı yaratıyordu bunlar bir şekilde azaldı. İspanya'da 100 milyar euro bankacılık sistemine kredi verme kararı çıktı. Daha resmi bir başvuru yapmadan bu karar çıktı. Yunanistan'da seçim sonrası Avrupa yanlısı bir hükümet kuruldu. Olumsuz fiyatlamaya konu olacak gelişmeler piyasadan çekildi. FED devreye girdi. Dün akşam FED'ten çok olumsuz bir açıklama gelmedi. Parasal genişlemeye devam edebiliriz, 267 milyar euroluk genişleme kararı çıktı, 'operasyon devam' kararı çıktı. FED sadece Amerika'nın büyüme beklentilerini düşürdü ama piyasalar çok fazla takmadı. Piyasalar uzun zamandır baskı altında olduğu için gündemin biraz rahatlamasıyla bunu kullanmak istiyor.

        'MOODY'S KARARI ÖNCEDEN PİYASAYA SIZDIRILDI MI?'

        İçeride ne var? Moody's in not artışı bence en etkili şey bizi ayrıştıran şey bu oldu. İç piyasalar bir süreden beri daha iyiydi 'Acaba piyasa önceden bunu biliyor muydu?' gibi basında haberler çıktı. Dış piyasa kötüyken dahi iç piyasa yükseliyordu acaba önceden bu sızdırıldı mı? Bunu bilemiyoruz tabiki. Gündem rahatlayınca piyasa bunları kullandı. Faiz düşük, alternatif piyasalara bakılınca faiz düşmeye devam ediyor, döviz mazisi belli fazla bir getiri yok. Nispeten düşük bir endeks vardı. Piyasa bunları kullanıyor. Son günlerde İMKB'de yabancı takası da yükseldi yüzde 62'nin üzerine çıktı. Bir yabancı girişi de söz konusu. Piyasa bu şartlarda biraz daha gücünü koruyabilir.

        İÇ GÜNDEME MOODY'S DOPİNGİ

        2 gün öncesine kadar iç gündemin piyasalarda çok etkisi yoktu ama Moody's olayıyla birlikte iç gündem piyasalar üzerinde etki etmeye başladı. İç piyasalardaki ayrışma daha fazla belirginleşti. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 5.75'te sabit bırakması ve zorunlu karşılıklarda altın ve dövizie yönelik esneklik payını artırması piyasayı biraz agresifleştirdi ama Merkez bankasının kararı çok etkili olur mu? Katkı yaptığı söylenebilir. Dış piyasalar ve Moody's kararı etkili bence.

        'PİYASANIN YUKARI GİDECEK GÜCÜ VAR'

        61 bin veya 61 bin civarında bir satış denemesi görülebilir. Bu seviye zirve değil. Daha yukarısı olabilir mi? Piyasalar güçlü görünüyor yukarı gidecek gücü var. Olumsuz fiyatlamaya konu olacak bir gündem de yok şu anda. Hareket devam edebilir. Bankalar belli dirençlerine geldi orada bir kâr yaşarsa bu endekse yansıyabilir. Burada artık gelecek olası bir kâr satışının diğer hisselere de yansıması lazım. Hareketin genele yaygınlık göstermesi lazım.

        Ata Portföy Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz,

        'TÜRKİYE YATIRIM YAPILABİLECEK ROTAYA GİRDİ'

        Bizim düşüncemiz Moody's'in kredi notu artışı çok önemli. Hem kredi notunu artırdı hemde görünümü pozitif tutuyor. Bir sonraki kredi notunun artırışına işaret ediyor. O da Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyeye çekecek, Türkiye o rotaya girdi. Bu çok önemli. Yatırım yapılabilir seviyeye çıkan ülkelere sermaye girişi 12 ila 18 ay öncesinden başlar. Türkiye'ye sürekli olarak önce piyasalara sonra yabancı yatırımcı olarak ciddi bir sermaye akışı olacağını tahmin ediyorum. Diğer taraftan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yapılan değişiklikler de çok önemli. BES'e kamu katkısı yapılacak olması emeklilik fonlarının daha hızlı büyümesini sağlayacak. Tasarruflar artan oranda sermaye piyasalarına yönelecek. 01.01.2013'te başlayacak bu arada.

        'CİDDİ BİR YÜKSELİŞİN ARİFESİNDEYİZ'

        2013'e doğru giderken yatırım yapılabilir kredi beklentisi hemde emeklilik fonlarının artan iştirakı ile özellikle hisse senetlerinin, tahvillerin ve özel şirket tahvillerini çok talep göreceğini ve yılın ikinci yarısında iyi bir piyasa yaşayayacağımızı tahmin ediyoruz. Biz yatırımcılara fonlar üzerinden bu yükselişe iştirak etmelerini bekliyoruz. Ciddi bir yükselişin arifesindeyiz. Avrupa krizi hala endişe yaratıyor. Lehman brothers gibi bir global kriz olur mu endişesi var ama dünyada her zaman endişe ile yaşanmaz. Belli fırsatlar da belli riskleri göze alarak değerlendirilir. Türkiye'de değerlendirilecek fırsat var ve Moody's bunun önünü açtı. Bireysel emeklilik sisteminde yapılan değişikliklerin de ciddi bir etkisi var ve yatırımcılara fonlar üzerinde İMKB'ye iştirak etmelerini öneriyoruz.

        'YILI 70 BİN - 80 BİN ARALIĞINDA BİTİREBİLİRİZ'

        Yükselişle ilgili olarak yıl sonunda kurumsal hedefimiz 65 bindi ama hem kredi notu artırımı hemde BES'e yapılan değişiklikler yılbaşında belirlenen hedefin bir 10 bin puan aşılabileceğini gösteriyor. Yılı 70 bin - 80 bin aralığında bitirebilmeyi öngörüyoruz. Faizler de düşecek yatırımcıların bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Fonları almak maliyet açısından kelepir hale geldi. Yatırımcı için maliyet endişesi ortadan kalktı. Yatırımcı artık piyasalarda oluşan fırsata maliyet kaygısı olmadan iştirak edebilir.

        'FED, PETROLÜ AŞAĞI İTTİ'

        Bugün İMKB'de görülen hareket Moody's etkisidir. BES sistemi daha orta vadeli bir etkidir onu önümüzdeki aylarda daha fazla hissedeceğiz. Bugün oluşan yaklaşık yüzde 2'ye varan yükselişin Moody's hareketinden sonra buraya sermaye girişinin başlamasıdır. FED'in kararının bir etkisi olmadı. FED beklendiği gibi twist kararını söyledi. ABD'de büyüme tahminini bir miktar geri çekti. Onun şöyle bir dolaylı etkisi var. ABD'de büyüme oranı aşağı doğru revize edildiği çin petrole olan talebin daha az olacağı gerçeğiyle petrolü aşağı itti. Petrol 92 doların da altına indi. Petroldeki her düşüş Türkiye için ciddi bir pozitiftir. FED kararının böyle bir dolaylı etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

        İMKB'DE SERT YÜKSELİŞ

        İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi günü önceki gün kapanışına göre 1.038,57 puanlık yükselişle 60.439,83 puan seviyesinden kapattı.

        İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1,75 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 2,4 milyar lirayı aştı.

        İMKB 100 Endeksinin, Merkez Bankası kararlarından sonra özellikle banka hisselerindeki yükselişlerin desteği ile bir ara 60.815,43 puana kadar yükseldiği, bu seviyelerden gelen kar satışlarının ise 60.300 puan üzerinde karşılandığı görüldü.

        Endeksin ilk seansa göre yükselişi ise 585,03 puan ve yüzde 0,98 oldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa