Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ve Merkez pes etti! - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Özellikle ihracatçı ve sanayici cephesinden eleştirilere maruz kalan, dönem dönem de ekonomi yönetiminin de bu eleştirilere katıldığı, fakat Devlet bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın politikalarının ısrarla arkasında durduğu Merkez Bankası, faiz indirmeme kararlılığından vazgeçti.

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz indirimine ilişkinaçıklamasında,"Çıkış Stratejisi"nde belirtilen koşulların oluştuğu belirtildi.

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 6,50'dan yüzde 6,25'e, borç vermede ise yüzde 9'dan yüzde 8,75'e indirdi.

        POLİTİKA FAİZİ HARİÇ TÜM FAİZLERDE ÇEYREK PUAN İNDİRİM

        Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7'de sabit tutan PPK, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede

        uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 2,50’den yüzde 2,25’e, borç

        verme faiz oranını ise yüzde 12’den yüzde 11,75’e indirdi. 0.25 puanlık faiz indiriminden açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da etkilendi. Bu faizler yüzde 8’den yüzde 7,75’e çekildi.

        PPK'nın toplantı özetine ilişkin metninde şu ifadeler yer aldı: "Son dönemde açıklanan veriler Temmuz Enflasyon Raporu’nda ortaya koyulan görünümle uyumlu bir seyir izlemektedir. İktisadi faaliyet yılın ikinci çeyregindeki güçlü büyümenin ardından daha ılımlı bir toparlanma egilimine girmiştir. Dış talebe ilişkin belirsizlikler önemini korurken iç talep göreli olarak istikrarlı bir görünüm sergilemektedir. Bu çerçevede, imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağı

        tahmin edilmektedir. İstihdam koşullarındaki iyileşme devam etmekle beraber işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır.

        Kurul, enflasyonun kısa vadede geçici bir artış gösterdikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren tekrar düşüş eğilimine gireceği öngörüsünü yinelemiştir. Temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin ise orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği tahmin edilmektedir.

        Bu gelişmeler doğrultusunda Kurul, politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut

        düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyid etmiştir. Öte yandan, piyasadaki likidite koşullarının öngörüldüğü şekilde geliştiğini belirten Kurul, 14 Nisan 2010 tarihinde açıklanan “Para Politikası Çıkış Stratejisi” kapsamında teknik faiz ayarlaması sürecinin ikinci adımının atılması için gerekli koşulların oluştuğu değerlendirmesinde bulunarak faiz oranlarında yukarıda belirtilen değişikliklerin yapılmasına karar vermiştir. Ayrıca Kurul, 2010 yılının sonuna kadar tamamlanması öngörülen çıkış stratejisi kapsamındaki diger düzenlemelerin de yürürlüğe koyulmasının uygun olacağını ifade etmistir.

        Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa