Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Doların ateşi TL'yi yaktı - Para Haberleri

        UMAY ŞEKERCİ - HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Yunanistan'la ilgili belirsizlikler arttı, borsalarda düşüşler hızlandı. Dolar global para birimleri karşısında karşısında hızla yükselişe geçti. Doların yükselen ateşi TL de vurdu. İçeride Anayasa tartışmalarıyla alevlenen siyasi gündem, doların global gücüne dayanamadı. AKP'nin anayasa değişikliği paketini muhalefet partilerine götürmesiyle siyaset yeni nir hareketlilik kazanırken TL bundan olumsuz etkilendi.

        Dolar-TL 1.55'e çıktı. TL'nin dolar karşısında üç günlük kaybı yüzde 2'yi geçti. Gün sonuna doğru gelen kâr satışları, doların tekrar geri çekilmesine neden oldu. Dolar gün sonuna doğru 1.5440 seviyelerine geriledi. Fakat parite odaklı hareketliliğin önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor.

        Kritik seviye: 1.56

        Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, doların yükselişine sebep olarak euro/dolar paritesini gösterdi. Yunanistan'la ilgili sorunların devam etmesinin doları zayıflattığını söyleyen Balcı, doların dış piyasaya göre değer kazanmasının da yükselişi tetiklediğini belirtti. Dolarda dikkat edilecek seviye olarak 1.56 seviyesine işaret eden Balcı, eğer parite desteği sürerse doların 1.3456 seviyesine gelebileceğini, böylelikle doların TL karşısında da 1.56 seviyesini aşacağını söyledi.

        AB liderleri toplantısına dikkat!

        TRIAFX Hazine Ürünleri Danışmanı Cem Özberk ise siyaset cephesine dikkat çekti. Son günlerde piyasaları etkileyen en büyük gelişmenin anayasa taslağının muhalefete sunulması ve 2011’deki seçimin gündeme gelmesi olduğunu öne süren Özberk, "Bu da piyasalarda bir tedirginlik yaratıyor" dedi.

        Yatırımcıların bu nedenle dolara koştuğunu söyleyen Özberk, şöyle konuştu: "Dolar bir süredir 1.5557 bandında devam ediyor. Bu esnada dolar alıcılı gözüküyor. Bence bu tür siyasi haberlerin piyasalardaki etkisi sınırlı olacak. Böylelikle TL aşağı doğru değerlendirilecek. Bir diğer neden de parite etkisi. Euro dolar paritesi 1.3460’a kadar gevşedi. Dolarla parite konusunda şöyle bir senaryo düşünüyoruz. Perşembe ve cuma günü Avrupa liderleri toplantısı var. Burada İtalya ile Belçika’nın Yunanistan’a yardım konusunu ön plana alması ve Almanya’nın bu duruma karşı karşı çıkarak toplantının ana konusunun 'Yunanistan’a yardım' olmasına tepki göstermesi, hafta sonuna kadar euro ve doların satıcılı olmasına sebep olacaktır. Bu durumda euro dolara karşı değer kazanır. Parite 1.3425-1.3800 bandı arasında hareket edecektir. Toplantı sonucunda Yunanistan’a yardım konusunda somut bir karar çıkar ve paritede çok büyük bir hareket olmazsa dolar TL arasındaki yukarı hareket 1.5550’de kalacaktır."

        Borsalar da yangın yeri

        Borsalar da yangından nasibini aldı. Avrupa borsaları % 1 civarında gerilerken Atina Borsası'nda düşüş yüzde 3'ün üzerine çıktı. Yunanistan tahvillerinden de kaçış yaşanıyor. Yunan CDS'lerinin fiyatı 26 puan artarak 356'ya çıktı. Emtia fiyatlarında ise düşüş sürdü. Petrol 80 doların altında. Altın 1100 doların üzerinde tutunmaya çalışıyor. Euro-dolar paritesi 1.35 civarında seyrediyor.

        İMKB'de ise yüzde 0.32 düşüş var. Gün içerisinde yüzde 0.44 kayba kadar ulaşan İMKB'de geçen haftaki satışlar hazmedilmeye çalışılıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa