Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sanal bankacılık mağdurlarına müjde - Para Haberleri

        İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık olayında örnek bir karara imza atıldı. Tamamen kendi kusuru ile hesabı boşaltılan müşterinin açtığı dava, "Şifrelerini koruyamayan müşteri tamamen kusurlu olsa bile banka daha etkili güvenlik önlemi alma olanağına sahiptir" gerekçesi ile müşteri lehine sonuçlandı. Davanın görüldüğü mahkeme, bankayı dörtte bir oranında kusurlu bularak, "Banka müşterinin hesabından çekilen 16 bin TL'nin dörtte biri olan 4 bin TL'yi faizi ile ödemelidir" kararı verdi.

        Bir bankanın müşterisi, 2 yıl önce internet şifresi kırılarak, hesabından çekilen 16 bin 915 TL'nin iadesi için dava açtı. Müşteri, para transferi sırasında bankanın kendisini telefonla arayıp onay almadığını, cep telefonuna da tek kullanımlık şifre yollamadığını öne sürdü. Banka ise dava dosyasına koyduğu yanıt dilekçesinde, müşterinin şifreleri kullanılmak sureti ile para transferinin gerçekleştiğini, kendi kusuru bulunmadığını bildirdi. Banka,dilekçesinde müşterinin sadece güvendiği bilgisayarda işlem yapması gerektiğini, bu durumun sözleşmesinde de belirtildiğini savunarak, "Müşteri kendi egemenliğindeki şifreleri korumayarak kusurlu davranmıştır. Bankanın sağladığı daha fazla güvenlik hizmetlerinden yararlanmak için başvurmamıştır" dedi.

        Bilirkişi raporu esas alındı

        31 Mayıs 2008 ve 26 Ekim 2009 tarihli 2 ayrı bilirkişi raporunda ise müşterinin hesaplarına bankanın sistemi üzerinden girilmediği, davacının şifresini koruyamaması nedeni ile paranın transfer edildiği bildirildi. Davacının şifre ve parolasını kaptırdığı için doğrudan kusurlu bulunduğu kaydedilen raporlarda, "Ancak davalı bankanın objektif özen yükümlülüğü dikkate alındığında, davacının kişisel bilgileri ele geçirilse bile bu bilgilerle işlem yapılmasını engelleyecek teknolojik imkanlara sahiptir" görüşüne yer verildi.

        Elektronik dolandırıcılığın arttığı dönemde bankanın müşterisini yeterince bilgilendirmediği kanaatine de yer verilen roparda, "Müşteri kusurlu olsa bile bunu sağlamayan banka zararın dörtte birinden sorumludur" denildi.

        Bilirkişi raporlarını esas alan mahkeme, bankanın, müşterinin hesabından çekilen 16 bin 915 TL'nin dörtte biri olan 4 bin 336 TL'yi dava tarihinden itibaren işleyecek faiziyle ödemesine hükmetti. Davacının bilgisayarına yollanan korsan yazılımla şifrelerinin ele geçirilmesi sonucu hesabının boşaltıldığına dikkat çekilen kararda "Davacı, gereken dikkat ve özeni göstermeyerek şifresinin üçüncü kişilerin ele geçirmesine olanak tanıdı. Ancak bankanın daha etkili ve güvenlik önlemleri alma imkanı vardır. Banka, bu konuda kayıtsız kalarak zararın oluşmasına önayak oldu. Oluşan zararın dörtte birinden sorumludur"ifadesi yer aldı.

        Yüksel Koç / AHT

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa