Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ceza korkusu satışları patlattı - Otomobil Haberleri

        İçinde çocuk bulunan araçlarda çocuk oto koltuğu bulundurmaya yönelik çıkarılan Trafik Yönetmeliği'nin 1 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe girmesiyle artan çocuk oto koltuğu satışlarında Temmuz, Ağustos aylarındaki durgunluğun Ekim ayında ceza uygulamasının başlamasıyla sona ermesi bekleniyor.

        Bebek ve çocuk ürünlerinin önemli markalarından Kraft'ın dağıtımını yapan Atak Dış Ticaret Satış Müdürü Cihan Aran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk oto koltuğu bulundurmaya yönelik çıkarılan Trafik Yönetmeliği'nin 1 Haziran'da yürürlüğe girmesiyle satışların beklentilerin üzerinde arttığını ancak yönetmeliğe ilişkin ceza uygulamasının ekim ayında başlayacak olması nedeniyle satışların son aylarda azaldığını söyledi.

        Yönetmelikte ön görülen ceza işlemlerinin başlayacak olmasıyla çocuk oto koltuk satışlarında artış beklediklerini bildiren Aran, şunları kaydetti:

        ''Mayıs ayı sonu ve haziran ayı başında satışlar tahmin edemediğimiz kadar arttı. 1 - 2 yılda satacağımız malı, 1 - 2 ay içinde sattık. Temmuz ağustos ayında tatil ayları olduğu için satışlarda durgunluk vardı, eylül ayı sonlarına doğru, hazirandaki satış trendinin çok üzerinde bir satış olacağını düşünüyoruz. Hazırlıklarımız, stoklarımız tamam. Satışların yüksek olmasın nedeniyle de piyasaya çok sayıda çarçur mal girdi. Yerli üreticiler bu işe soyundu, bu işle alakası olmayanlar üretim yapmaya başladı. Ancak bu tarz üretim yapanlar ucuz mal üretmek adına mutlaka olması gereken e-belgesi standartlarını yakalayamadılar. E belgesi standardı bir çok güvenlik testinden onay almışlık anlamına geliyor. Aileler mutlaka e belgesi var olup olmadığını kontrol etsinler. polis bunları takip etsin. Yasa için değil güvenlik için sloganıyla yola çıktık. 100 liraya da 60 liraya üründe var, ama güvenlik ön plandaysa kalite ve güvenlik sertifikaları olanları alsınlar, fiyatları kıyaslasınlar.''

        Çocuk ve Bebek gereçleri satan bir dükkanın işletmecisi Erdem Erişgen ise, yönetmeliğin çıktığı Haziran ayında ise çocuk oto koltuğu yetiştiremediklerine rağmen, son aylarda satışların durma noktasında olduğunu belirtti.

        Bir başka işletmeci Hayrettin Kuşoğlu da, üretici firmaların çoğalmasıyla fiyatların 50 liraya kadar düştüğünü bildirdi.

        Karayolları Trafik Yönetmenliği'nin 150. maddesinde yapılan değişiklikle 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren araçlarda 150 santimden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocukların taşınması sırasında, çocukların ağırlıklarına uygun, bu yönetmenliğin ekinde yer alan çocuk bağlama sistemlerinin ve oto güvenlik koltuklarının kullanılması zorunlu hale getirilmişti.

        Ekim ayından itibaren yönetmeliğe uymayanlar 62 lira ceza ödeyecek.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa