Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman başlayacak? İşte kış lastiği takmama cezası! - Otomobil Haberleri

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek.

        Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak. Söz konusu uygulama, 1 Nisan'da sona erecek.

        Uygulama, kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatıldı.

        Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ekiplerince, 1 Aralık 2015-1 Nisan 2016 arasında 87 araç sahibine 51 bin 227 lira, Emniyet Genel Müdürlüğünce 2 bin 927 araç sahibine 1 milyon 722 bin 405 lira, Jandarma Genel Komutanlığınca da 299 araç sahibine 177 bin 487 lira ceza kesilmişti.

        Geçen kış, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan 3 bin 313 ticari araç sahibine, kış lastiği takmadıkları için toplam 1 milyon 951 bin 119 lira para cezası uygulanmıştı.

        KIŞ LASTİĞİ TAKTIRMAMANIN CEZASI 602 TL

        Kış aylarının gelmesi ile birlikte, Bakanlık genelgesi ve alınan karara göre 1 Aralık tarihinden itibaren belirli araçlara kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Bu sürece uymayan sürücülere 602 TL trafik cezası uygulanacak.

        Kış aylarının gelmesi ile birlikte yağmur ve kar yağışlarını da beraberinde getireceğinden sürücülerin araçlarını daha dikkatli kullanmaları ve araçlarına mevsim ve hava şartlarına göre gerekli bakımlarını yaptırmaları, ayrıca kış lastiklerini taktırmaları gerekiyor.

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Genelgesinde yer alan; "Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca 'A' türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile Takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kışlastiği kullanılması zorunludur" hükmü yer almakta.

        Aynı genelge ile şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması Valiliklere bırakıldığından, Uşak İl Trafik Komisyonu Başkanlığınca; "Uşak il sınırları içinde tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kullanım amacı ticari olarak tescil edilmiş olan kamyonet türü araçlar ile 'A' türü yetki belgesi bulunan otomobiller ve şehir içi yolcu taşımacılığı yapan (T) plakalı ticari taksilerin, 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihine kadar kış lastiği takmaları kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması yönünde zorunluluğun getirilmesine karar verilmiştir." Duyurusu yapıldı.

        Bakanlık genelgesi ve alınan kararda belirtilen araçlara yönelik 1 Aralık tarihinden itibaren trafik ekiplerince yapılacak denetimlerde araçlarında kış lastiği bulunmayan sürücülere 602 TL trafik cezası uygulanacak.

        Yetkililer ayrıca karayolu kullanıcılarına uyarıda bulunarak şunları belirtti; "Kış aylarında güvenli bir trafik ortamı içinde sevdiklerinizle birlikte olabilmeniz için trafik kurallarına uymalı, araçlarınızın kışlık bakımlarını mutlaka yaptırmalı, araçlarına kış lastiği taktırmalı, mecbur kalmadıkça karlı ve buzlu havalarda trafiğe çıkmamalı, trafik işaretleri ile trafiği düzenlemekle görevli kişilerin uyarılarını önemle dikkate almaları gerekmektedir"

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa