Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye artık ucuz ülke değil - Makro Ekonomi Haberleri

        OECD’ye üye ülkeler içinde karşılaştırmalı fiyat düzeylerine göre en pahalı ülke Norveç olurken, en pahalı 24’üncü ülke konumuna gelen Türkiye, fiyat düzeyinde ABD’ye yaklaştı. OECD’de Türkiye’den daha ucuz ülke sayısı 6’ya çıktı.

        OECD’nın üye ülkeler arasında yaptığı Karşılaştırmalı Fiyat Düzeyleri araştırmasının Şubat ayı sonuçları açıklandı. Turizm hareketlerinin yanı sıra gayri menkul alımları ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları açısından da önem taşıyan karşılaştırmalı fiyat düzeylerine göre Meksika, Macaristan, Slovakya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore Türkiye’den daha ucuz ülkeleri oluşturdu. Norveç ise OECD’nin en pahalı ülkesi olmaya devam etti. Bu arada Türkiye’nin fiyat düzeyinde ABD’yi yakalamak üzere olduğu dikkati çekti.

        -EN PAHALI ÜLKE NORVEÇ

        OECD ülkeleri içinde en yüksek fiyat düzeyi ise Norveç’te bulunuyor. En ucuz ülke olan Meksika’da 74 peso karşılığı satın alınabilen bir mal-hizmet için Norveç’te 243 peso karşılığı Norveç Kronu ödemek gerekiyor. Buna göre en pahalı ve en ucuz iki OECD ülkesi arasında yüzde üç kattan fazla fiyat farkı bulunuyor.

        Türkiye’de fiyatı 100 YTL olan bir mal-hizmet sepeti için ise Norveç’te 180 YTL karşılığı Norveç Kronu ödeniyor.

        Pahalılıkta Norveç’i sırasıyla Danimarka, İzlanda, İrlanda, İsviçre, Finlandiya, İsveç, Avustralya, Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Almanya, Hollanda, Avusturya, Yeni Zelanda, İngiltere, Japonya Kanada, İspanya, Yunanistan, Portekiz, ABD izliyor.

        -TÜRKİYE’DE FİYAT DÜZEYİ ABD’Yİ YAKALAMAK ÜZERE

        Bu arada Türkiye’nin fiyat düzeyinde ABD’ye yaklaştığı dikkati çekiyor. Şubat 2008 itibariyle aynı mal sepeti için Türkiye’de 100 YTL; ABD’de ise 102 YTL karşılığı ABD Doları ödemek gerekiyor. Diğer bir deyişle ABD’de 100 dolara alınabilen bir mal-hizmet için Türkiye’de 98 dolar karşılığı Türk parası ödemek yeterli oluyor.

        -MEKSİKA TÜRKİYE’DEN YÜZDE 26 DAHA UCUZ

        OECD’nin en ucuz ülkesi olan Meksika’da 100 pesoya alınabilen bir mal ve hizmet sepeti için Türkiye’de 135 peso karşılığı YTL ödemek gerekiyor. Diğer bir deyişle Türkiye’deki fiyatı 100 YTL olan bir sepet mal ya da hizmet için Meksika’da 74 YTL karşılığı peso ödemek yeterli oluyor.

        Türkiye’de fiyatı 100 YTL olan bir mal-hizmet sepeti, daha ucuz olan diğer ülkelerden Macaristan’da 85, Slovakya’da 87, Polonya’da 89, Çek Cumhuriyeti’nde 92 ve Güney Kore’de 94 YTL karşılığı ulusal paraya satın alınabiliyor.

        Karşılaştırmalı fiyat düzeyi

        (Türkiye=100 YTL)

        Ülke Fiyat

        -------------- -----

        Norveç 180

        Danimarka 179

        İzlanda 172

        İrlanda 169

        İsviçre 165

        Finlandiya 159

        İsveç 149

        Avustralya 136

        Belçika 136

        Fransa 136

        İtalya 133

        Lüksemburg 133

        Almanya 132

        Hollanda 131

        Avusturya 130

        Y.Zelanda 129

        İngiltere 129

        Japonya 126

        Kanada 124

        ispanya 120

        Yunanistan 115

        Portekiz 110

        ABD 102

        G.Kore 94

        Çek Cum. 92

        Polonya 89

        Slovakya 87

        Macaristan 85

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa