Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Köksal Toptan'ın önerisi

        TBMM Başkanı Köksal Toptan Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi.

        Yeni bir anayasanın yapımı yanında çift parlamentoyu, yani

        Cumhuriyet Senatosu konusunun da tartışmaya açılması önerisinde bulunan Toptan, şunları kaydetti:

        "Anayasa değişiklikleri konusunda Yüksek Mahkemenin yetki sınırıbelirlenmiştir. Erkler ayrılığı demokratik sistemimizi oluşturan 3 kurumun uyum içinde çalışmasını gerektirir. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler erkler ayrılığı açısından sorun oluşturduğunu göstermektedir. Erkler birbirinin yetki alanına girmemelidir. Bundan en çok etkilenecek olan demokrasimizdir."

        "Anayasa Mahkemesi'nin 10 ve 42. maddede değişliklik yapan kanun tasarısını da bu çerçevede değerlendiriyorum. 411 oyla çıkan bu yasayı sadece şekil bakımından incelenmesi gerekirken esas hakkında karar verilmiştir. Bu kararla kuvvetler ayrılığı ilkesi sorgulanır hale gelmiştir."

        "Yüksek Mahkeme'nin iptal kararının gerekçesi yayımlanmadan daha fazla değerlendirme yapamam. Bize düşen siyasal ve hukuksal yapımızı anayasaya uygun duruma getirilmelidir.Meclisimiz yüksek temsil gücüyle bundan sonra da milleti için doğruları yapmaya devam edecektir. "

        "Bütün bunları karşılıklı konuşmak üzere önümüzdeki dönemde siyasi parti liderleri ile toplantı yapmayı düşünmekteyim."

        "Çift kamaralı sistem ve senato sistemi tartışılmalı. Bu sayede Anayasa Mahkemesi'nin üzerinde yük azaltılabilir. Bunu ilk kez söylüyorum. Bizde de olmasında yarar var. Bu benim kişisel fikrim."

        "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını beğenmeyebiliriz o bizim hakkımız. Ancak cezai bir yaptırım hukuk sistemimizde düşünülemez."

        HABERTURK.COM

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa