Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Hangi sebze nasıl tüketilmeli? - Makro Ekonomi Haberleri

        Rusya, ilaç kalıntısı gerekçesiyle Türkiye'den sebze meyve alımını durdurunca domates fiyatları dibe vurdu. İhrac edilemeyen ürünler iç piyasa sürülüyor. Geçen hafta iç piyasada 80 kuruştan 45 kuruşa gerileyen domates, yasağın devreye girmesiyle Antalya Kumluca Hali'nde 15 kuruşa kadar geriledi. Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilaç kalıntısıyla ilgili aldığı tedbirleri anlatmak üzere Rusya'dan yetkilileri Türkiye'ye davet etti. Ancak davet mektubuna henüz cevap alamadı. Ruslar’ın yemediği ürünü biz tükettiğimiz için bazı sebzelerde çok dikkatli olunmalı. İşte kimyasal atıklardan kurtulmanın pratik çözümleri..

        Hangi ürünü nasıl tüketmeli?

        Domates

        -Domatesin kabuğunu soyup sirkeli suyla yıkamalı.

        Patates; Taze patates kazınarak soyulur ve kararmaması için sirkeli veya limonlu suya atılır. Eski patates ise kabukları ince soyulur. Pişeceği zaman doğranır.

        -Üzümü yıkamadan yememeli.

        Marul, Maydanoz, Tere

        Marul, maydanoz, tere gibi çiğ olarak yenecek sebzeler, yıkandıp temizlendikten sonra 5-10 dakika sirkeli suda bekletilir, sonra iyice yıkanır.

        Ispanak, Semizotu

        Kökleri bıçakla kesilir. Sararmış çürümüş yapraklar ayrılır. Kalan kısımlar suyun içinde dört beş defa yıkanıp doğranır.

        Lahana, Marul

        Yaprakları ayrılarak kıvrımlarında böcek olmamaısına dikkat edilmelidir, birkaç defa yıkanmalı.

        Pırasa

        Üstten bir kat yaprak çıkartılır, bol su ile yıkanır ondan sonra doğranır.

        Taze fasulye, Bakla

        Birkaç defa su ile yıkanır. İki uçlarından kesilip kenarlarındaki kılçıklar çıkarılır. Kart olanları ise ayıklanır, daha sonra doğranır.

        Kabak, Havuç, Yerelması

        Bu sebzelerin kabukları önce yıkanır, sonra kazınır.

        Bamya

        Bol suyla yıkanır. Baş kısımları yuvarlanarak külah gibi çıkartılur. Sirkeli yada limonlu suya atılır.

        Patlıcan

        Yıkandıktan sonra başı kesilip uzunlamasına alacalı soyulur. Tuzlu suya atılıp yarım saat kadar acısı çıkması için bırakılır. Çıkarınca bir daha yıkanır ve doğranır.

        Enginar

        Bol suyla yıkanır. Sapları üzerinde on santim bırakarak kesilir. Kabukları kökten başlayarak beş sıra kadar bütün çıkartılır, kalan sert kısınlar ayıklanır, ortasındaki tüylü kısım bir kaşıkla oyularak alınır. Tuzlu ve bol limonlu suya atılarak bekletilir.

        Kereviz

        Önce yıkanır. Sonra dış kısımları tamamen beyaz kalıncaya kadar soyularak temizlenir. İsteğe göre dörde yahut sekize bölünerek ortasındaki yumuşak kısım çıkartılır. Kararmasını önlemek için limon suyuna atılır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa