Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar diken üzerinde - Makro Ekonomi Haberleri

        Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü konusundaki Anayasa değişikliğini iptal etmesi, AK Parti'nin kapatılma ihtimalinin artması olarak yorumlanınca, dolar/YTL kotasyonları hızla yükselirken, faiz de 20.50 seviyeleirne yaklaştı. Bankalararası piyasanın spot kapanışında 1.2285/1.2310 yeni lira olan dolar kotasyonları valörlü işlemlerde akşam saatlerinde 1.2435/1.2475 yeni lira seviyesine yükseldi. Piyasa uzmanları bugün Borsa'nın satıcılı bir seyir izlemesinden endişe ediyor.

        Yabancı bir bankanın döviz işlemleri yetkilisi, "Bazı oyuncular açıklamanın gerekçesine bakarak laiklik karşıtı odak durumuna geldiği gerekçesiyle AK Parti'nin de kapatılacağı sonucunu çıkardı, bu da erken seçim ve siyasi istikrarsızlığın devamı demek." değerlendirmesini yaptı. Tahvil/bono piyasasında spot kapanışta yüzde 20,17, valörlü kapanışta yüzde 20,21 olan gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi, kapanış sonrası tezgahüstü işlemlerde yüzde 20,37'ye kadar yükseldi. Bir tahvil/bono yöneticisi, "Piyasa kapanışından sonra işlemlerde cuma günü valörlü gösterge tahvil faizi 20,37 seviyesine kadar çıktı. Tahvil bono piyasasının kapanışında 20,17 seviyesinde olan aynı kağıt faizleri 20 baz puanlık tepki gösterdi. Cuma günü piyasa açılışında da bir miktar tepki oluşmasını bekliyoruz. Ancak tepki sınırlı olur diye düşünüyorum." dedi.

        Gözler Borsa'ya çevrildi

        Anayasa Mahkemesi kararının AK Parti'nin kapatılma ihtimalini artırdığını söyleyen analistler, piyasaların bu risk karşısında satıcılı olmasını ve cuma günü de Borsa'nın satıcılı açılmasını beklediklerini belirtti. Ekinciler Yatırım Vadeli İşlemler Borsası Müdürü Selçuk Çekinmez, "Türban kararında laikliğe aykırı olduğu gerekçesi bulunduğu için AKP'nin kapatılma hikayesini öne çıkarıyor. Piyasalar bunu satış yönünde düşünecektir. Zaten yavaş yavaş bu görünüyor. Cuma sabah da satıcılı açılır ve sonra yurtdışına bağlı trend izler diye düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı. Ata Portföy Fon Yöneticisi Cem Tözge de Anayasa Mahkemesi tarafından piyasalar kapandıktan sonra açıklanan kararın bugün endekste satıcılı açılışa sebep olabileceğini kaydetti. Tözge, endekste dün gerçekleşen yükselişle ilgili olarak ise "Yurtdışındaki olumlu seyrin etkisiyle İMKB yükseliş kaydetti. ABD borsası vadeli işlemlerinin gün boyunca yukarı yönlü hareketi İMKB'ye de yansıdı. Ancak endeks 40 bin 500 direncini aşamadı." şeklinde konuştu. İMKB Ulusal 100 Endeksi dün yüzde 1,59 artışla 631,86 puan arttı ve günü 40 bin 463,96 seviyesinde tamamladı. İşlem hacmi ise önceki güne göre yüzde 17 artarak 1,3 milyar yeni liraya yükseldi.

        En çok Merrill Lynch korktu

        Döviz piyasasında en fazla işlemi yapan ise dev yatırım şirketi Merrill Lynch oldu. Merrill Lynch, hem alışta hem satışta tek kotasyon veren kurum oldu. Merrill Lynch'in alışları ile yükselen dolar/TL bu alımlara diğer kurumlar katılmayınca tekrar gerilemek zorunda kaldı. Piyasa uzmanları piyasaların kapalı olması nedeniyle tepki görmeyen kararın bugün sert bir tepkiyle karşılanmasını bekliyor. Mahkemenin dün aldığı kararın tam tersine bir karar alması ve uluslararası piyasalardaki toparlanma beklentisiyle dün borsanın yüzde 1.59 yükseldiğini belirtiler. Borsacılar, bugün için sert bir satış dalgası beklediklerini ifade ettiler. Uzmanlar, faiz oranlarının da bir miktar yükselerek 21 puanın üzerine çıkmasını beklediklerini belirttiler.

        SALAR: SİYASİ BASKI HEP TEHDİT OLACAK

        A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar: AK Parti’nin kapanma olasılığı arttı gibi gözüküyor. Bundan sonraki süreç hep belirsizlik taşıyacak. Biz bu siyasi tartışmalara 2007 başından itibaren cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle başlamıştık. Kapatma olsa da, olmasa da siyasi belirsizlik azalmayacak. Bundan sonraki dönem içeride hep siyaset konuştuğumuz bir dönem olacak. Piyasalarda hava pozitif olmayacaktır ancak anormal bir negatif hava da beklemiyorum. Dolarda ralli yaşanmaz, çünkü yurtdışı dengeleyecektir. Kur için 1,26 önemli bir direnç, orası geçilirse tekrar 1,35’ler görülebilir. Ancak ekonominin genelinde bir durgunluk olacak. Siyasi baskı hep bir tehdit olarak piyasanın üzerinde duracak. Borsada daha önce gördüğümüz dibin altına gitmeyiz. Ancak bu süreç yükseliş olasılığını sınırladı. Faizde zaten enflasyona bağlı olarak yükseliş vardı.

        TOĞUÇ: PANİK SATIŞLAR OLMAZ

        Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: Karar sonrasında doların kısa vadede bir miktar değer kazanması beklenebilir. Dolarda 1,30-1,35 aralığını görebiliriz. Piyasalarda panik olacak bir atmosfer beklemiyorum. Bono tarafına yatırımcı girişi sürecektir. Borsada düşüş olur ancak panik satışlar şeklinde değil de, daha yumuşak iniş olur. Çok ciddi yabancı satışı olmaz. Yatırımcılar “AK Parti kapatılacak mı, kapatılmayacak mı” diye görmek isteyeceklerdir.

        REÇBER: DOLARDA 1,26’NIN ÜZERİ ZOR

        Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: 14 Mart’taki kapatma davası sonrasında piyasalar dalgalandı ancak sonraki süreçte normal döneme girildi. Beklenen karar olması nedeniyle piyasalar bunu önceden satmıştı. Piyasalarda çok fazla bir etki olmaz. Yarın borsa sürpriz bir şekilde iyi bile kapanabilir. Dövizde çok sıçrama olmaz; 1,25-1,26’nın üzerine çıkması zor. Faizlerde yüzde 20.50’nin üzerini görmeyiz. Yabancı yatırımcı olaya daha uzun vadeli bakıyor.

        IŞIK: FAİZDE ARTIŞ OLUR, DOLAR SAĞLAM DURUR

        Fortis Ekonomisti Erkin Işık: Alınan karar piyasalar açısından ‘AK Parti’nin kapatılma ihtimali arttı’ gibi bir algılama yaratır. Borsada olumsuz performans görülebilir ancak yurtdışı iyi giderse derin bir satış yaşanmaz. Borsa için esas belirleyici unsur hala yurtdışındaki gelişmeler. Faizde biraz daha yükseliş görülebilir. Çünkü faiz tarafı daha çok iç gelişmelere bağlı olarak hareket ediyor. Kurda ise yüksek faizin desteği var. Kur daha sağlam durabilir, çok sert bir yükseliş beklemiyorum. Yurtdışında bozulma olmazsa 1,30’u görmeyiz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa