Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Otomotivde üretim yapımız değişecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Erkut Özerman, 10 yıl içinde hafif ticari araç üretiminin Türkiye'den gideceğini belirterek, "B ve C sınıfında üretim artacak. Bunun sinyallerini alıyoruz" dedi.

        Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi (OETK) tarafından düzenlenen ve otomotiv endüstrisinde katma değer konusunun ele alındığı basın toplantısında konuşan Özerman, Türkiye'nin otomobil üretim macerasının 50 yılı aştığını hatırlatarak, özellikle son 10 yıllık dönemde parlak başarılara imza atıldığını söyledi.

        Türkiye'nin küresel endüstri içinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Özerman, sektörün başarısına karşın, kamuoyunda endüstri hakkında yanlış bilgilerin bulunduğunu, sektörün katma değer yaratmadığına dair iddiaların olduğunu anlattı.

        Türkiye'de 1960'lı yıllarda montaj sanayi olarak başlayan otomotiv sanayinin geçen yıl 1 milyon adet üretim barajını aştığını anımsatan Özerman, sektörün 2007 yılında 20,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu yılın 4 aylık döneminde ise ihracatın 11,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

        Yılın 4 aylık döneminde sektörün kapasite kullanımının yüzde 103 olduğunu, ana ve yan sanayinin tam kapasite ile çalıştığını belirten Özerman, bu yıl sonunda 1,3 milyon adet üretime ulaşılacağını, bunun 1 milyonunun ihraç edileceğini, 25 milyar dolarlık da ihracat geliri beklendiğini kaydetti.

        Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özerman, "Türkiye'de katma değeri yüksek araçların üretimi için neden onay gelmediği" yönünde bir soru üzerine, otomotiv endüstrisinde 1. dalgada sanayinin İspanya'ya gittiğini, 2. dalgada ise yatırımların Orta Avrupa'ya yapıldığını hatırlattı.

        Özerman, şöyle devam etti:

        "10 yıl içinde hafif ticari araç üretimi Türkiye'den gidecek. B ve C sınıfında üretim miktarı artacak. Bunun sinyalleri geliyor. Önümüzdeki 8-10 yıl içinde Türkiye'de daha fazla otomobil üretilecek. Hafif ticari araçların bir kısmı ise ucuz ülkelere gidecek. Türkiye'de Ar-Ge'nin gelişmesi ileriye yönelik üretimi garanti altına alıyor. Hyundai, Türkiye'de yeni araç üretimi için çalışıyor. Toyota'nın bu yönde çalışmaları var. Renault'un da mevcut modellerinden birinin yeni versiyonunun Türkiye'de üretilmesi konusunda çalışmaları bulunuyor. Bütün bunları biz sinyal olarak kabul ediyoruz. Ancak, yeni yatırım konusunda somut bir şey yok."

        -''CARİ AÇIĞA DERMAN OLAN NADİR ENDÜSTRİLERDEN BİRİ''-

        UTAYSİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe de, otomotiv endüstrisinin yüksek bir katma değere sahip olduğunu, iddia edildiği gibi bu oranın yüzde 10 düzeyinde gerçekleşmediğini kaydetti.

        Kabatepe, otomotiv endüstrisinin yarattığı katma değerin yüzde 40'ın altında olmadığını söyledi.

        UTAYSİB Başkan Vekili Ferit Sünneli ise otomotiv sektörünün geçen yıl 3,5 milyar dolar fazla verdiğini hatırlatarak, 2008 yılının 4 aylık döneminde bunun 2,6 milyar doları geçtiğini, bu yıl sonunda sektörün 7 milyar dolar fazla vermesinin beklendiğini bildirdi.

        Sektörün, "cari açığa derman olan nadir endüstrilerden biri" olduğunu dile getiren Sünneli, otomotiv endüstrisinin yarattığı katma değerin bu seviyelerde kalmayacağı, daha da artacağını dile getirdi.

        Sünneli, "Bu oyunu doğru dürüst oynadığımız zaman Türkiye'nin tasarım ve dizayn üssü olmaması için hiçbir neden bulunmuyor" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa