Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar için zor bir hafta başlıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Geçen haftayı sıkıntılı tamamlayan piyasalar için zor bir hafta başlıyor. Cuma günü ABD borsalarında yaşanan yüzde 3’lük kıyımdan sonra piyasalar sıkıntılı bir güne hazırlanıyor. İşsizlik oranındaki ani sıçrayış ve petrol fiyatlarındaki çılgınca yükseliş borsalarda sert düşüş olarak yansımıştı. Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 30 değer kaybeden İMKB, Cuma günü yüzde 2 daha değer kaybetmişti. Düşüşün bugün de devam etmesi öngörülüyor. Dolar cephesinde ise sakin seyir sürüyor. Haftaya hafif yükselerek 1.25 YTL seviyesinden başlayan doların bekleme eğilimini sürdüreceği belirtiliyor. Dış piyasalardaki yükselişin etkisiyle yaklaşık yüzde 2 artış kaydeden euro ise 1.96 YTL'den el değiştiriyor. Her ne kadar bugün bir miktar gerilese de 139 dolara tırmanan petrol fiyatları tüm dünyayı tedirgin ediyor. Petrol fiyatlarını körükleyen en büyük etken Morgan Stanley´in 4 Temmuz´a kadar 150 dolar seviyesine ulaşılacağını öngörmesi oldu.

        ABD VERİLERİ İZLENECEK

        Bugün 17.00´de ikinci el ev satışları endeksi açıklanacak. İlk önemli veri perşembe günü gelecek olan perakende satışlar. Cuma günü ise tüketici fiyat artışları yön belirleyici olacak. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Fed´in enflasyona yaptığı vurgunun ardından enflasyon biraz daha önem kazanmış durumda.

        FED’İN FAİZ KARARI

        Fed´in bu ay faizini sabit bırakması ama sonbaharda artırmaya başlaması bekleniyor. Bu yıl için faiz artırımı beklentisi Chicago Borsası´nda % 62 ile fiyatlanıyor. Bununla birlikte Goldman Sachs ve Lehman Brothers analistleri Fed´den faiz artırımı beklemek için erken olduğunu, ekonomik durgunluğun fiyat artışlarını frenleyeceğini vurguluyor. Üstelik Fed 1980´den bu yana büyüme hızı yüzde 2´nin altındayken hiç faiz artırmadı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa