Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Günlük ciro kaybı 10 milyon YTL - Makro Ekonomi Haberleri

        Sektörün önemli oyuncularından Brisa'nın Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Gökhan Cüceloğlu, "Otomobil lastiğini ortalama 100 yeni lira, ağır ticariyi ortalama 500 yeni liradan hesaplarsak 10 milyon yeni liralık günlük ciro kaybı ortaya çıkıyor. Tabii bir de devletin 1 milyon YTL'nin üzerinde vergi kaybı var." tespitini aktardı. Grev nedeniyle sektörün her gün uğradığı 80 bin adetlik üretim kaybının, 75 binini binek otomobil, 5 binini de ağır ticari araçlar için üretilen lastikler oluşturuyor.

        Lastik-İş ile Brisa, Goodyear ve Pirelli arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine sendika grev kararı aldı ve sektördeki 4 bin çalışan 1 hafta önce iş bıraktı. Cüceloğlu, grev öncesi yapılan görüşmelerde şirketlerin Lastik-İş'le el sıkışmak için ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiğini ifade etti. Lastik sanayiinde çalışanların, 'lastik gibi zor olan ilaç ve cam sektöründen bile fazla' maaşlar aldığını aktaran Cüceloğlu, "Halihazırda sektördeki ortalama işçi maaşı 2 bin 400 YTL. Biz ise onlara 2 bin 650 yeni lira önerdik. Onlar ise 2 bin 800 YTL'de direndi. Zaten yüksek maliyetler yüzünden birçok uluslararası şirket Türkiye'de yatırım yapmak yerine Mısır ve Romanya gibi işçilik maliyetleri düşük ülkelere gitti. Pirelli bu örneklerden biri. Goodyear da yüksek işçilik maliyetlerinden çok yakınan bir şirket." ifadelerini kullandı. Sektör verilerine göre Türkiye'de işçilere verilen paralar dünyadaki diğer ülkelerden bile yüksek. Türkiye'de bir işçinin şirketlere ortalama yıllık maliyeti 59 bin YTL'ye (yaklaşık 49 bin dolar) ulaşıyor. Oysa aynı rakam milli geliri Türkiye'den çok yüksek olan ABD, Japonya ve İngiltere'de 46 bin dolar seviyesinde.

        Lastik fabrikalarında başlayan grev üzerine otomotivciler de tedirgin bir bekleyişe girdi. Önümüzdeki dönemde ürettiği araçların yüzde 75'ini dünya pazarlarına gönderen otomobil üreticileri lastik tedarik edememe sıkıntısıyla karşı karşıya. Otomotiv sektörünün hedeflediği 20 milyar doların üzerindeki ihracat tutarına ulaşamama sıkıntısına düştüğü kaydediliyor. Yerli üreticiler, bu yıl yurtdışına 950 bin araç göndermeyi planlıyor. Ancak lastik stokta tutulan bir ürün olmadığı için grevin ihracatı olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor. Lastiğin otomotiv sanayiinin temel yan sanayi ürünlerinden biri olduğuna işaret eden Brisa Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Gökhan Cüceloğlu, "Eğer sektör 1 ay sonra tünelin ucunda ışık göremezse, zora girecektir. İhracat önemli ölçüde aksayacaktır." değerlendirmesinde bulundu. ZAMAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa